Ελληνικό: Διερεύνηση καταγγελιών για εκπόρνευση ασυνόδευτων ανηλίκων|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

Τη διερεύνηση των καταγγελιών για βίαιη εκπόρνευση παιδιών προσφύγων, διέταξε η εισαγγελία. Σοβαρή καταγγελία για απόπειρα βιασμού ενός ανήλικου Ιρανού.

image

Τη διερεύνηση των καταγγελιών περί εκπόρνευσης ανήλικων παιδιών στους καταυλισμούς του Ελληνικού και της Ειδομένη διέταξε η εισαγγελία του Αρείου Πάγου, την ίδια ώρα που η αστυνομία βάζει στο μικροσκόπιο υπόθεση απόπειρας βιασμού ενός ανήλικου Ιρανού στο παλιό αεροδρόμιο.
Τη Δευτέρα η αρμόδια για θέματα ανηλίκων, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, ζήτησε την διερεύνηση των καταγγελιών του δημάρχου Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη ότι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού εκδίδουν ανήλικα παιδιά, αλλά και δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι στον καταυλισμό της Ειδομένης δρουν εγκληματικές ομάδες που εκδίδουν ανήλικες. Η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαβίβασε τα στοιχεία στις εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθηνών και Κιλκίς αντίστοιχα ζητώντας την διερεύνησή τους.

Απόπειρα βιασμού ανηλίκου
Σοβαρή καταγγελία για απόπειρα βιασμού ενός ανήλικου Ιρανού μέσα στον καταυλισμό του Ελληνικού διερευνά η Αστυνομία. Το περιστατικό συνέβη το βράδυ της περασμένης Παρασκευής όταν νεαροί Αφγανοί φέρονται να πλησίασαν τον ανήλικο με σκοπό τουλάχιστον ένας από αυτούς να τον παρενοχλήσει σεξουαλικά.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», ο Ιρανός αντέδρασε έντονα στις προθέσεις τους και άρχισε να φωνάζει με αποτέλεσμα να επέμβει η μητέρα του. Στο σημείο επικράτησε ένταση με τη μητέρα να προσπαθεί να καλέσει την Αστυνομία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ομάδα αστυνομικών επιχείρησε να συλλάβει τους υπόπτους αλλά υποχώρησε όταν διαπίστωσε ότι είχε συγκεντρωθεί στο χώρο πλήθος μεταναστών, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν διατεθειμένοι να αντιδράσουν σε περίπτωση συλλήψεων. Ενδεικτικό είναι ότι οι αστυνομικοί ήταν μόλις έξι ενώ οι Αφγανοί συγκεντρωμένοι τουλάχιστον 100. Το αποτέλεσμα ήταν να μη γίνουν προσαγωγές ή συλλήψεις.
Η μητέρα του θύματος μετέβη σε κατάσταση πανικού στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα και υπέβαλλε μήνυση για απόπειρα βιασμού κατά του παιδιού της. Τελικά τη διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής, που έχει στη διάθεσή της τις καταθέσεις της μητέρας και του γιου της. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλώντας στον «ΕΤ» υποβάθμισαν την υπόθεση αναφέροντας ότι «πρόκειται για περιστατικό μεταξύ ανηλίκων που πήρε μεγαλύτερη έκταση από ότι θα έπρεπε. Κατηγορούμενο είναι ένα άτομο, κάτω των 18 ετών».
Αξιόπιστες πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι μεταξύ άλλων εξετάζεται ο ανήλικος να υποκινήθηκε από ενήλικα Αφγανό, ο οποίος κατά τη διάρκεια του περιστατικού βρισκόταν σε κοντινή απόσταση. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης προσθέτουν ότι το σημαντικό είναι ότι σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις η καταγγελία αυτή έγινε επίσημα στις διωκτικές Αρχές χάρη στην αποφασιστικότητα της μητέρας.
Το συμβάν έρχεται στο φως μόλις λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του δημάρχου Αλίμου κ. Ανδρέα Κονδύλη για εκπόρνευση ανήλικων προσφύγων και μεταναστών που ζουν στον καταυλισμό του Ελληνικού: «Υπάρχει ένα σημείο στη λεωφόρο Ποσειδώνος όπου εκδίδονται ανήλικοι. Αυτό μου το έχουν επιβεβαιώσει και μέσα από την Αστυνομία, πρόσωπα που δεν μπορώ να κατονομάσω δημόσια».
Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι έχουν παρατηρηθεί ύποπτες κινήσεις σε παράδρομο της λεωφόρου Ποσειδώνος, κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες τα Σαββατοκύριακα, αλλά μέχρι στιγμής δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες του Δημάρχου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι διαψεύδονται.

Ερώτηση Άδωνι στη Βουλή για το Ελληνικό
Εν τω μεταξύ και ο αντιπρόεδρος της ΔΝ Α. Γεωργιάδης έφερε το θέμα στη Βουλή και ερωτά τον αρμόδιο υπουργό αναφορικά με τις καταγγελίες του Δημάρχου Αλίμου κ. Ανδρέα Κονδύλη για βίαιη εκπόρνευση ανηλίκων στις εγκαταστάσεις φιλοξενίας στο Ελληνικό.
Ειδικότερα, ο κ. Γεωργιάδης ερωτά τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή αν επιβεβαιώνει την εν λόγω καταγγελία και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.

Το κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Τον Αξιότιμο Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
ΘΕΜΑ: Αναφορικά με τις καταγγελίες του Δημάρχου Αλίμου για βίαιη εκπόρνευση ανηλίκων στις εγκαταστάσεις φιλοξενίας στο Ελληνικό
Ατέρμονη θλίψη και μόνο στο άκουσμά της προκαλεί η καταγγελία του Δημάρχου Αλίμου, κ. Ανδρέα Κονδύλη, για βίαιη εκπόρνευση ανηλίκων στις εγκαταστάσεις φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Ελληνικό, από τους ίδιους τους φιλοξενούμενους. Η είδηση αυτή έρχεται σε συνέχεια του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ της ιστοσελίδας www.protothema.gr, στις 18/5/2016, για φαινόμενα πορνείας και διακίνησης ναρκωτικών στον καταυλισμό της Ειδομένης.
Η Ελληνική Πολιτεία έχει την υποχρέωση να διαφυλάξει την ακεραιότητα αυτών των παιδιών, σύμφωνα με την Αρχή της μη διάκρισης (Νόμος 3727/2008, Άρθρο 2), καθώς η γενετήσια εκμετάλλευσή τους θέτει σε σοβαρό κίν­δυνο την υγεία και την ψυχοκοινωνική ανάπτυξή τους. Σε επέκταση και εφόσον επιβεβαιωθεί η ορθότητα της καταγγελίας, πρέπει να αποδοθούν οι προβλεπόμενες στους διατελέσαντες τα αδικήματα κυρώσεις, σύμφωνα με την εθνική έννομη τάξη, αλλά και τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των παιδιών κατά της γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης.

Συνεπώς, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
• Επιβεβαιώνετε την καταγγελία του Δημάρχου Αλίμου;
• Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της διαφαινόμενης εκπόρνευσης ανηλίκων στις εγκαταστάσεις φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Ελληνικό;
• Σε πόσα άτομα ανέρχεται η αστυνομική δύναμη που περιφρουρεί την περιοχή σε καθημερινή βάση;
• Ποιο είναι το σύνολο των ατόμων που φιλοξενούνται στο Ελληνικό τη στιγμή της κατάθεσης της ερώτησης;

Ο Ερωτών Βουλευτής,
Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης
Βουλευτής Β΄ Αθηνών, Νέα Δημοκρατία
________
*«Ελεύθερος Τύπος»