Έλληνες Αστυνομικοί ως παρατηρητές στην Τουρκία, για τις επαναπροωθήσεις

Ξεκινά η μετάβαση στην Τουρκία Ελλήνων αστυνομικών συνδέσμων, ως παρατηρητές” για τις επαναπροωθήσεις, στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας μεταξύ των δύο χωρών. Ενώ στα πέντε hot spot των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, ολοκληρώθηκε η άφιξη των Τούρκων “παρατηρητών”- αστυνομικών καθηκόντων, με βάση τη συμφωνία για τις επαναπροωθήσεις των μεταναστευτικών ροών στην Τουρκία. 

Συνολικά 25 Τούρκοι “παρατηρητές” ως υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας, έφθασαν στην Ελλάδα. Οι συγκεκριμένοι “υπάλληλοι” πρόκειται να τοποθετηθούν- έξι στη Χίο, 8 στη Λέσβο, 5 στη Σάμο, 3 στη Λέρο και 3 στην Κω.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής συμφωνίας, περιλαμβάνεται η τοποθέτηση και Ελλήνων Αστυνομικών στην Τουρκία. Ήδη, έχουν αναχωρήσει από την Αθήνα πέντε Έλληνες σύνδεσμοι από τους οποίους τρεις θα τοποθετηθούν στο Δικελί, απέναντι από την Λέσβο και δύο για το Τσεσμέ, απέναντι από την Χίο. Ενώ ο συνολικός αριθμός τους θα είναι 25 Αστυνομικοί, με το συνολικό αριθμό τους ισάριθμο με των Τούρκων που έχουν τοποθετηθεί στην Έλλάδα.

Η διαδικασία σχετικά με τις επιστροφές, προβλέπει, τη σύνταξη αιτημάτων επανεισδοχής (20/03) για όλους όσους φτάνουν με τις μεταναστευτικές ροές- πρόσφυγες και λαθρομετανάστες-, ενώ θα εξετάζονται με γρήγορες διαδικασίες (fast tracκ) αιτήματα ασύλου τα οποία υποβάλλονται.

Σύμφωνα με το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, η διαδικασία τοποθέτησης των Ελλήνων συνδέσμων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αφού γνωστοποιηθεί από την Τουρκία, ποιά λιμάνια της θα ανοίξουν για την υποδοχή των μεταναστευτικών ροών που επαναπροωθούνται.

Το ζήτημα πρόκειται να τεθεί σε συνάντηση (23/03) που θα πραγματοποιηθεί για το επιχειρησιακό σκέλος των επιστροφών, μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων Αξιωματούχων, στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του FRONTEX και της Ολλανδικής Προεδρίας, χωρίς να είχε διευκρινιστεί ο χωρος πραγματοποιησης της συνάντησης.