Ελλάδα: Τα κυκλώματα αγοραπωλησίας βρεφών, χρεώνουν από 7.000 έως 20.000 ευρώ σε παράνομες υιοθεσίες.

Στην Ελλάδα τα κυκλώματα αγοραπωλησίας βρεφών, χρεώνουν από 7.000 έως και 20.000 ευρώ για να παραδώσουν ένα νεογνό σε άτεκνα ζευγάρια που ονειρεύονται να αποκτήσουν ένα παιδί.

Στον «τιμοκατάλογο» της παράνομης υιοθεσίας, τα μελαχρινά νεογνά είναι “κοστολογημένα” πιο χαμηλά με τα ξανθά ή ανοιχτόχρωμα βρέφη να “ανεβάζουν” την τιμή.

image

Η τελική τιμή ωστόσο, επηρεάζεται και από τον χρόνο παράδοσής του- τα… ετοιμοπαράδοτα βρέφη κοστίζουν ακριβότερα σε σχέση με όσα “καθυστερούν, ενώ θεωρείται πλεονέκτημα να έχουν γεννηθεί πριν από μόλις τρεις έως πέντε ημέρες και σίγουρα να μην έχουν «σαραντίσει». Μάλιστα, τα κυκλώματα “χρεώνουν” περισσότερο αν το άτεκνο ζευγάρι επιλέξει το μωρό της αρεσκείας του ανάμεσα σε 2 ή 3 νεογέννητα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ραντεβού για την παράδοση – παραλαβή δίνονται έξω από ακριβές ιδιωτικές κλινικές, προκειμένου να καλλιεργηθεί η εντύπωση στους αγοραστές ότι το νεογνό είναι υγιές.
Τα περισσότερα κυκλώματα ελέγχονται από Βούλγαρους, οι οποιοι εντοπίζουν –με τη βοήθεια συνεργών τους– εγκύους στη Βουλγαρία, τις οποίες μεταφέρουν στην Ελλάδα για τον τοκετό με απώτερο σκοπό να πουλήσουν το παιδί τους αντί ποσού που συνήθως ξεπερνά τις 3.000 ευρώ. Για όσο διάστημα παραμένουν στην Ελλάδα, οι αλλοδαπές «φιλοξενούνται» σε διαμερίσματα μισθωμένα από το κύκλωμα και γεννούν σε δημόσια νοσοκομεία, όπου ο έλεγχος είναι πλημμελής.

image

Στα κυκλώματα, έχει προσδιοριστεί σε επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ, η συμμετοχή Δικηγόρων και συμβολαιογράφων, οι οποίοι αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, με τη φυσική μητέρα να υπογράφει ενώπιον συμβολαιογράφου πληρεξούσιο με το οποίο εξουσιοδοτεί δικηγόρο να παραστεί αντ’ αυτής στο δικαστήριο (Πρωτοδικείο) που θα επικυρώσει την υιοθεσία.
Η συναινετική υιοθεσία είναι νόμιμη υπό την προϋπόθεση ότι δεν «παρεμβάλλεται χρήμα». Σε διαφορετική περίπτωση διώκεται ως κακούργημα.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport