Ελέυθερος ο Ρώσος επιχειρηματίας Γεβγκένι Καλίνιν

Ελεύθερος με εντολή της Εισαγγελίας Εφετών ο Ρώσος επιχειρηματίας Γεβγκένι Καλίνιν, ο οποίος είχε συλληφθεί με αίτημα της Ουκρανίας στην Αθήνα.

«Εξέφρασα μια απουσία κατανόησης- η κράτηση κατά τη διάρκεια έκδοσης διαρκεί έναν χρόνο στη Ρωσική Ομοσπονδία και αυτός (σ.σ. ο Βίνικ) βρίσκεται (σ.σ. εδώ) για 19 μήνες. Ο ελληνικό δίκαιο το επιτρέπει αυτό. Παρόλα αυτά, έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις για την πιο εποικοδομητική συνεργασία σε αυτό το θέμα και θα εξετάσουμε αυτό το ζήτημα στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο δικηγόρος του Ρώσου επιχειρηματία, Γιάννης Ραχιώτης, καθώς στη σχετική εντολή αναφερόταν ότι συνελήφθη και φυλακίστηκε εκ παραδρομής αφού δεν υπήρχε έγκυρο διεθνές διωκτικό έγγραφο εναντίον του.

Ο δικηγόρος του υποστήριξε στα ειδησεογραφικά πρακτορεία TASS και Sputnik ότι σε περίπτωση έκδοσής του στην Ουκρανία η ζωή του θα κινδύνευε.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του πρακτορείου TASS, o 52χρονος Ρώσος συνεργαζόταν με ελληνικές εταιρείες στον τομέα της ενέργειας και φέρεται να ήρθε την Πέμπτη (28/03) στην Ελλάδα στο πλαίσιο συζητήσεων που είχε πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Μόσχα, με αντικείμενο την προσέλκυση επενδύσεων. Ο Γεβγκένι Καλίνιν, «ειδικός» σε θέματα ενέργειας, συνελήφθη στο «Ελ. Βενιζέλος» και σύμφωνα με πληροφορίες κατηγορούνταν για φοροδιαφυγή ύψους εκατομμυρίων ευρώ, το διάστημα πριν από το 2014.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, ο Καλίνιν μέχρι τον Μάρτιο του 2014 εργαζόταν στην ουκρανική εταιρεία VETEK, που ενεπλάκη σε φοροδιαφυγή ύψους 260 εκατ. δολαρίων. Ηταν υποστηρικτής του ρωσόφιλου, πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και μετά την έκδοση διεθνούς εντάλματος εις βάρος του, ο Καλίνιν επέστρεψε στη Ρωσία. Σε παλαιότερες δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS o 52χρονος επιχειρηματίας είχε αρνηθεί ότι εργαζόταν στην εταιρεία VETEK μολονότι υπάρχουν δημοσιεύματα προ του 2014, τα οποία φιλοξενούν δηλώσεις του ως εκπροσώπου της. Την ίδια στιγμή το όνομα και η φωτογραφία του βρίσκονται δημοσιευμένα στη λίστα καταζητουμένων που έχει αναρτήσει στο Διαδίκτυο το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας. Στη συγκεκριμένη καταχώριση επισημαινόταν ότι ο Καλίνιν κατηγορείται για απάτη, φοροδιαφυγή και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.