ΕΛΑΣ: Πού αποδίδονται οι πυροβολισμοί των Τούρκων στον Έβρο

Η δράση της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, η αλλαγή του Τούρκου στρατιωτικού διοικητή, τα παρατηρητήρια- «πύργοι» με ηλεκτρονικό εξοπλισμό και η κατάρριψη drone τον περασμένο Μάρτιο

Σε μεμονωμένες ενέργειες μελών της στρατοχωροφυλακής της Τουρκίας αλλά και στην αλλαγή του Τούρκου στρατιωτικού διοικητή στα ελληνοτουρκικά σύνορα – της μονάδας κοντά στο Τυχερό του Εβρου – αποδίδουν ανώτατοι αξιωματούχοι της λεωφόρου Κατεχάκη τα 6-7 περιστατικά εκφοβιστικών πυρών στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Με τους Ελληνες υπηρεσιακούς παράγοντες να μιλούν για πυροβολισμούς στον αέρα ή με άσφαιρα πυρά, χωρίς οποιαδήποτε στόχευση. Συμπληρώνοντας ότι από την άλλη πλευρά του ποταμού εντοπίζονται δεκάδες σκηνές όπου διανυκτερεύουν άνδρες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής που εναλλάσσονται στο σημείο.
Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλεί στα στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης – το τελευταίο 24ωρο υπήρξε επίσκεψη στον Εβρο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη – η ανέγερση από την τουρκική πλευρά δύο «πύργων» στο ύψος της Καστανιάς και του Τυχερού όπου εγκαθίστανται συστήματα ανίχνευσης κινήσεων, κάμερες, ραντάρ αλλά και αδρανοποιητές κινητών. Με κύριο στόχο της τουρκικής κυβέρνησης την πλήρη εποπτεία των ελληνοτουρκικών συνόρων, την «αποτροπή επαναπροώθησης λαθρομεταναστών» , τη συγκέντρωση οπτικού υλικού από τις κινήσεις στην ελληνοτουρκική μεθόριο κλπ. Σε παρόμοιες ωστόσο κατασκευές -παρατηρητήρια με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα θα προχωρήσει και η ελληνική πλευρά, ενώ αναμένεται μέχρι το τέλος του 2020 η κατασκευή του νέου, συμπληρωματικού φράκτη στον Εβρο μήκους 30 χιλιομέτρων. Ελληνες αξιωματούχοι ανησυχούν ότι τα επόμενα 24ωρα λόγω και των καλών καιρικών συνθηκών θα επιχειρηθεί από τη τουρκική πλευρά μαζική προώθηση μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά, παρά τις συντονισμένες αποτρεπτικές προσπάθειες του Λιμενικού. Μάλιστα την Τετάρτη έφθασε στη Λέσβο η πρώτη – μετά την 1η Απριλίου – βάρκα με 50 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες.

Στη βάρκα επέβαιναν άνδρες, γυναίκες και παιδιά αφρικανικής και αφγανικής καταγωγής. Η αποβίβαση έγινε στις 7 το πρωί περίπου στο Καλό Λιμάνι στη βορειοδυτική Λέσβο, σημείο μακριά από τις συνήθεις ακτές αποβίβασης στην ανατολική, βορειοανατολική και ανατολική Λέσβο.
Τελος, αξίζει να αναφερθεί ότι υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛΑΣ με τα οποία επικοινώνησε «Το Βήμα» την Τετάρτη επιβεβαίωσαν πληροφορίες – που είχαν διαψευσθεί αρχικά από την ελληνική πλευρά – ότι οι ελληνικές αρχές «μπλόκαραν» τη μετάδοση σήματος και κατέρριψαν τουρκικό drone στη διάρκεια της ελληνοτουρκικής κρίσης στον Εβρο πριν από 2,5 μήνες. Οπως ανέφεραν οι ίδιοι αξιωματούχοι, «οι Ελληνες αστυνομικοί και στρατιωτικοί διεπίστωσαν λίγο μετα την πτώση του drone προπηλακισμό από τους Τούρκους ενστόλους του χειριστή του drone γιατί απέδωσαν σε δικό του λάθος, την απώλειά του».

_______________________________________

* Βασίλης Γ.Λαμπρόπουλος ,  «Το Βήμα»