ΕΛΑΣ: Εν ενεργεία, με.. “φιλότιμο και εύφημη μνεία!

Η «οικονομική κρίση» -όπως έχει επικρατήσει ο όρος-, έχει επιφέρει περικοπέςστις μισθολογικές απολαβές των ενστόλων, με κάποιες περιπτώσεις τα εκκαθαριστικά στο τέλος του μήνα, να εκδίδονται μηδενικά

Στις συζητήσεις μεταξύ Αξιωματικών, στο παρελθόν υπήρχε η αναφορά «στα περιορισμένα οικονομικά», αλλά μπορούσαν να ζητήσουν από το προσωπικό να εκτελέσει εντολές. Στη συνέχεια οι περικοπές, προκάλεσαν επίκληση «στο φιλότιμο» άλλα με τις διαδοχικές περικοπές οι οποίες εφαρμόστηκαν, η αναφορά και σε αυτό, «περικόπηκε»! Με «ιδία βούληση» και «προσωπική ευθύνη» διαπιστώνουν καθημερινά οι Ανώτεροι και Ανώτατοι Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, ότι λειτουργεί πλέον το προσωπικό στα ένστολα Σώματα. Για πράξεις ανδραγαθίας κατά την τέλεση του καθήκοντος, κι ενέργεις που συμβάλλουν στην εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, αναγνώρισε την προσφορά ενστόλων, και τους απένειμε μετάλλια, ηθικές αμοιβές και διακρίσεις, για υποθέσειες τις οποίες είχαν χειριστεί και είχαν αίσια έκβαση.

Χαρακτηριστική, η υπόθεση της “Μαρίας των Ρομά”, η οποία είχε απασχολήσει ενγώριο και διεθνή τύπο.ΜΑΡΙΑ_Ρομά_Δημητροπουλου_Σαλή_Ρουσεβα.jpg Με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, 14άτομα από το ένστολο προσωπικό της ΑΔ Λάρισας, έλαβαν “έυφημη μνεία”  σε αναγνώριση της προσφοράς τους στο κοινωνικό σύνολο. Πρόκειται για τον ΑΔ Βασική Καραπιπερη, τον Α/Υ Αστέρι ο Μαντζιωκα, τον Υ/Α Δημήτρη Καλογρη, τον Υ/Β Κωνσταντίνο Μπετσικο, τους Αρχ/κες Γιώργο Τσιογκα, Βασίλη Νταμπουρα, Βασίλη Σιδηροπουλο, Νίκο Βλαχογιαννη, Ηλία Μπινη, τους Υπαρχ/κες Θωμά Λεμονακη, Κώστα Κουτσιούμπελα, Βασίλη Καλτσα, Απόστολο Παπακωνσταντινου και τον Αστ/κα Δημήτρη Αγγελόπουλο.

ΝΙΚΟΣ_ΣΕΙΡΑΓΑΚΗΣΗ δράση του 47χρονου προπονητή μπάσκετ- εκπαιδευτικου, Νίκου Σειραγάκη ο οποίος είχε συλληφθεί επ αυτοφώρο μέσα στο σπίτ του, να ασελγεί σε δύο ανήλια αγόρια, την 1η Δεκεμβρίου του 2011, είχε προκαλέσει την άμεση αντίδραση της Εισαγγελέως Μαρίας Δημητριάδου, η οποία εξέδωσε διάταξη δημοσιοποίησης για τα στοιχεία του και άσκησε ποινική δίωξη για κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια κατ’ εξακολούθηση.

ΝΙΚΟΣ_ΣΕΙΡΑΓΑΚΗΣ-VΙ

Στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου, αναφερόταν ότι “ο Νίκος Σειραγάκης, ο άνθρωπος που γονείς και συνάδελφοί του εμπιστεύονταν τυφλά, ασέλγησε σε βάρος 53ανήλικων αγοριών, ηλικίας από 11 έως 15 ετών. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πειραιά, καταδίκασε ομόφωνα τον παιδεραστή Νίκο Σειραγάκη, σε 401 χρόνια φυλάκιση, χωρίς ελαφρυντικά. Κατά συγχώνευση η συνολική ποινή που επεβληθη στον παιδεραστή είναι 220 έτη από τα οποία θα εκτίσει τα 25, ενώ του επεβληθηκε και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για πέντε χρόνια.

Οι Αστυνομικοι της ΑΔ Ρεθύμνου και του ΤΑΕ Ρεθύμνου, Α/Α Απόστολος Νησωτάκης, Ανθ/μος Βασιλική Ρεκατσινα, Αρχ/κας ΓιάνΝΙΚΟΣ_ΣΕΙΡΑΓΑΚΗΣ-ΙΙΙΙνης Δασκαλάκης, Αρχ/κας Στέφανος Στεφανάκης, Αστ/κας Στέλιος Τζιτζικας, ΕΦ Μιχάλης Τζιφάκης ΕΦ Αναστάσιος Γουγούλιας, οι οποίο χειρίστηκαν την υπόθεση και συνέταξαν τη δικογραφία, στην οποία συμπεριλήφθηκαν 40 υποθέσεις με καταγγελίες σε βάρος του Νίκου Σειραγάκη για ασελγείς πράξεις σε βάρος ανηλίκων, απονεμήθηκε “Ευαρέσκεια”.

Η επίθεση σε βάρος 12χρονου Ρώσου τουρίστα, από τον Ολλανδό ανιματέρ ξενοδοχείου στην παραλιακή του Ανισαρά Χερσονήσου (14 05 2013) είχε παγώσει την κοινή γνώμη. Ο 12χρονος Ρώσος, ενώ ήταν σε εξέλιξη πρόγραμμα ψυχαγωγίας στο λόμπυ του ξενοδοχείου, διαπίστωσε ότι έλειπαν το laptol  και το κινητό του τηλέφωνο, τα οποία αναζητούσε.

ΟΛΑΝΔΟΣ_ΑΝΙΜΑΤΕΡΏρες αργότερα, κι ενώ η μητέρα του αναζητούσε τον 12χρονο Ρώσο, Αστυνομικοί σε περιπολία εντόπιζαν τον Ολλανδό σε άσκοπη περιπλάνηση, με τα αιματοβαμμένα ρούχα, και τα προσωπικά αντικέιμενα του 12χρονου στην κατοχή του. Σχεδόν δύο ώρες αργότερα, εντοπίσθηκε και ο ανήλικος αιμόφυρτος και βαρύτατα τραυματισμένος, κατάφερε να ονοματίσει το δράστη της επίθεσης σε βάρος του.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Αντώνη Παπαδομανωλάκη, ο ανήλικος Ρώσος, είχε δεχθεί 20πλήγματα από μαχαίρι, και η ζωή του ήταν σε κίνδυνο. Στους Αστυνομικους που ανέλαβαν την υπόθεση, ο 20χρονος Ολλανδός ανιματέρ, Cirino Schrijver ομολόγησε και περιέγραψε την πράξη του. Ο Ολλανδός ανιματέρ, έχει κριθει κρατούμενος, και εκτίει ποινή στο  Ψυχιατρείο του Κορυδαλλου.

Για την άμεση επιχειρησιακή τους αντίδραση, και τη σύληψη του δράστη εντός των ορίων του αυτοφώρου, απονεμήθηκε “Ευφημη μνεία” στους Α/Β Μανώλη Θεοδοσούλη, Α/Β Κωνσταντίνο Σταμουλη, Υ/Α Γιώργο Δοξαστάκη, Αρχ/κα Μανώλη Ψυλλάκη, Αρχ/κα Θεμιστοκλή Μητσόπουλο, Αρχ/κα Γιάννη Δρίτσα, Αρχ/κα Κοσμά Μηνογιάννη, Αρχ/κα Γιάννη Χαλκιαδάκη, Υπαρχ/κα Νικο Κοκκινάκη Υπαρχ/κα Αντώνη Σαχλα, Αστ/κα Μανώλη Σαββάκη ΕΦ Κώστα Αλεβιζάκη και Φραγκίσκο Ζαχαριακη

“Εύφημη μνεία” απονεμήθηκε στον Αρχ/κα Νικο Μπικάκη, της Δίωξης Ναρκωτικών ΡΕΘΥΜΝΟ_κανναβητης Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρεθύμνου, ο οποίος γλείτωσε τις ζωες των συναδέλφων του, σε Αστυνομική επιχείρηση εντοπισμού καλλιέργειας κάνναβης (03/09 2013), στην Παντάνασσα Ρεθύμονου. Η παρουσία των Αστυνομικών έγινε αντιληπτή από 35χρονος Αλβανό φύλακα της καλλιέργειας. Ο Αρχ/κας Νίκος Μπικάκης, με “βολή ακινητοποίησης”, αφόπλισε και ακινητοποίησε τον οπλισμένο Αλβανό τραυματίζοντάς τον, επιτυγχάνοντας τη σύλληψή του, καθώς και του συνεργού του. Για την επιτυχία της υπηρεσίας, απονεμηθηκε τίτλος “Ευαρέσκειας” στους Αστυνομικους της ΑΔ Ρεθύμνου και στο τμ.Διωξης Ναρκωτικών- Ταξίαρχο Κωνσταντίνο Λαγουδάκη*, Α/Β Αθανάσιο Σκυργιανογλου*, Α/Β Μανώλη Πετειναράκη*, Ανθ/μο Γεναραλη Μίνωα, Ανθ/μο Μιχάλη Μαρινάκη, Αρχ/κα Κριτόλαο Βασιλάκη, Αρχ/κα Γιάννη Οικονομάκη, Αρχ/κα Γιάννη Βρυλάκη, Αρχ/κα Κυριάκο Ματθαίου, Υπαρχ/κα  Νίκο Χατζάκη, Υπαρχ/κα Μιχάλη Καρύδη, και Ελένη Σμπιράκη.

Τα Λιβάδια του Ρεθύμνου, αναστατώθηκαν από την άγρια δολοφονία συγχωριανής τους (14/11 2011) μέσα στο σπίιτι της.ΡΕΘΥΜΝΟ_ΚΟΚΚΙΝΟΥ Από αξιοποίηση στοιχείων και ευρημάτων, Αστυνομικοι της Υ/Δ Ασφαλειας Ρεθύμνουσε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Γεροποτάμου και το Αστυνομικό Τμήμα Ανωγείων, συνέλαβαν τον 21χρονο Αφγανό δράστη και εξιχνίασαν (16/11) τη δολοφονία της 76χρονης Κατερίνας Κόκκινου και την κλοπή 33.808ευρώ χρήματα που είχε αποταμιεύσει στο σπίτι της. Το Μικτό Ορκωτό Χανίων, καταδίκασε σε  ισόβια κάθειρξη τον 21χρονο Αφγανό δράστη της δολοφονίας, ενώ ο 28χρονος ομοεθνής συνεργός του, εξακολουθεί και αναζητείται.

Από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, απονεμήθηκε “τίτλος ευαρέσκειας” στους υπηρετουντες της ΑΔ Ρεθύμνου- Α/Δ Νίκος Κουμουρλή, Α/Β Παναγιώτη Καλονομο, Α/Β Μανώλη Παπαμιχελάκη, Α/Β Μανώλη Πιπεράκη, Υ/Α Μανώλη Πετειναράκη*, Ανθ/μο Μανώλη Καλοκύρη, Ανθ/μο Βαγγέλη Κλείδη, Αρχ/κα Γιώργο Βαγιωνάκη, Αρχ/κα Στέφανο Στεφανάκη, Αστ/κα Στέλιο Τζιτζικα,  και τους Ε.Φ. Κώνσταντίνο Δαμανάκη και Γιώργο Παλιεράκη.

Η δράση της σπείρα “Ροζ Πάνθηρες”, έχει προκαλέσει ανησυχία σε όλο τον κόσμο- έχει δράση στο Ντουμπάι, την Ελβετία, το Λιχτενστάιν, το Μονακό, το Τόκιο, το Παρίσι, η Ρώμη, το Σαν Τροπέ, στη Γερμανία, την  Αυστρία, την Κύπρος και την Ελλάδα, ενώ αριθμεί περισσότερα από 150μέλη από πρώην Γιουγκοσλαβικές χώρες, και η δράση τους,roz-panthires_450x225 έχει προκαλέσει οικονομική ζημία- υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τα 250 εκ. ευρώ-, σε κοσμήματα και πολίτιμους λίθους. Δύο μέλη  της εγκληματικής οργάνωσης, είχε δραστηριοποιηθεί και στην Ελλάδα, και ύστερα από αξιοποίση πληροφοριών, της Υ/Δ Ασφάλειας Ρεθύμνου, εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν στο συνοριακό φυλάκιο Ευζώνων, ενώ επιχειρουσαν να διαφύγουν στη χώρα τους. Στους δύο Σέρβους, τον 45χρονο Goran Mladenovic και στον 37χρονο Nedeljo Josipovic, αποδίδονται 8 ληστείες σε κοσμηματοπωλεία ξενοδοχείων στην Κω και την Κρήτη, τους αποδίδεται και η κλοπή (20/05) σε κοσμηματοπωλείο ξενοδοχείου στην Ελούντα της Κρήτης.

Από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, απονεμήθηκε “Έπαινος”, στους υπηρετούντες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρεθύμνου- Ταξίαρχο Κων/νο Λαγουδάκη*, Α/Α Σταύρο Σπανουδάκη*, Α/Β Παναγιώτη Καλόνομο, Α/Β Αναστάσιο Σκυριανογλου, Α/Β Μανώλη Θεοδοσούλη, Α/Β Φώτη Σταυρακάρα, Υ/Α Θοδώρα Μπίκου, Υ/Α Γιώργο Δοξαστάκη*,  Υ/Β Δημήτρη Γεωργανάκη, Αρχ/κα Μαρία Ζαχαριάδου, Ανθ/μο Χρήστο Μεριγκλίτση, Υπαρχ/κα Αργύρη Τσαγκαράκη, Αστ/κα Γιώργο Καρτσακη, Αστ/κα Γιάννη Σπυριδάκη.

Υστερα από αναζητήσεις, εντόπισαν και συνέλλαβαν (13/01 2014) 4Ρουμάνους κι έναν Ιρακινό, μέλη εγκληματικής οργάνωσης, που διέπρατταν διαρρήξεις σε κοσμηματοπωλεία των Χανίων και του Ρεθύμνου από (10/01 2012 έως και 10/01 2014) με την αξία των κλοπιμαίων να υπολογίζεται σε 403.000ευρώ.

Για την συμβολή τους στην εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και της εμπιστοσύνης τους στην ΕΛΑΣ, απονεμήθηκε “Ευαρέσκεια” στους Α/Α Παρασκευά Χηνόπουλο, Α/Α Λευτέρη Καστανάκη, Α/Β Ευτύχιο Θεόδωρο Μαλανδράκη, Α/Β Θωμά Κουρκουνα, Υ/Β Κωνσταντίνο Τίγκα, Υ/Β Ιορδάνη Δανιηλίδη, Υ/Β Γιώργο Σταυριανουδάκη, Ανθ/μο Παναγιώτη Αρβανιτάκη, Ανθ/μο Χρήστο Χατζή, Αρχ/κα Νίκο Μαθιουδάκη, Αρχ/κα Γιώργο Μαρματάκη, Αρχ/κα Μιχάλη Ζουραράκη Αρχ/κα Λυσίμαχο Μαστοράκη, Αρχ/κα Αρτέμη Βαρανάκη, Αρχ/κα Δημόκριτο Μαραγκάκη, Αρχ/κα Αντώνη Ντινιεράκη, Αρχ/κα Σταμάτη Μαρινάκη*, Αρχ/κα Νεκράτιο Φαντρίδη, Υπαρχ/κα Βασίλη Μπατζή, Υπαρχ/κα Ευτύχιο Χειρλαδάκη, Αστ/κα Νίκον Μαραθιανάκη, Αστ/κα Ηλία Δημακάκο, Αστ/κα Λουκά Μπινια, ΕΦ Μανώλη Τζανακάκη, ΕΦ Χαράλαμπο Καμέα, ΕΦ Πρόδρομο Τσαπαρίδη, ΕΦ Νίκο Ρονπότη, ΕΦ Κωνσταντίνο Τουρλιτη.

Με ο μετάλλιο “Αστυνομικό Αριστείο ανδραγαθίας”, τιμήθηκαν ο Υ/Β Λουκάς Νικολάου, ο Ανθ/μος Χρήστος Μπαλάσκας, ο Ανθ/μος Γιώργος Βασιλάκης καθώς και ο Αρχ/κας Γιάννης Καλτσάς, για πράξεις ανδραγαθίας κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

_____________________________________

*έχουν λάβει διακρίσεις και για άλλες υποθέσεις.