ΕΛΑΣ: Αύξηση στην ανήλικη παραβατικότητα, με συλλήψεις ως δράστες από .. 8ετών(!)

Η αύξηση της παραβατικότητας των ανηλίκων, το τελευταίο διάστημα, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία, με τα περιστατικά να είναι καθημερινά και οι τάσεις να υποδηλώνουν έξαρση

Περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων, πλέον έχουν λάβει τρομακτικές διαστάσεις σε ολόκληρη την επικράτεια, ωστόσο σε αστικές περιοχές της Αττικής, τα επεισόδια βίας μεταξύ ανηλίκων έχουν γίνει πλέον μάστιγα, και είναι καθημερινά.

Η συχνότητα και η έξαρση της επιθετικότητας που εκδηλώνεται από ανηλίκους, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, είναι αυξημένη ενώ έχει μειωθεί και ο μέσος όρος της ηλικίας των ανηλίκων που έχουν εκδηλώσει παραβατικές συμπεριφορές.

Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. στην ανάλυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών, είναι άκρως ανησυχητική η διαπίστωση ότι η ηλικία από την οποία ξεκινούν οι παραβατικές συμπεριφορές με «πρωταγωνιστές» ανήλικους είναι πριν την εφηβεία. Συγκεκριμένα προκύπτει ότι το 26% των παιδιών ξεκινά την παραβατική συμπεριφορά μεταξύ 8 και 14 ετών, ενώ μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των ανήλικων που εκδηλώνουν παραβατικές συμπεριφορές μετά την ηλικία των 15 ετών.

Όπως έχει καταγραφεί, μόνο σε ένα μήνα (για το Σεπτέμβριο 2023) η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει σε 1.353 συλλήψεις ανηλίκων σε 1.201 υποθέσεις για τις οποίες σχηματίσθηκαν δικογραφίες. Πρόκειται για 86 υποθέσεις με πρόκληση σωματικών βλαβών, 17συλληψεις για βιασμό ή για προσβολή της γενετήσιάς αξιοπρέπειας, 292 για εγκλήματα κατά ιδιοκτησίας και 7 για εγκληματική οργάνωση Επίσης πραγματοποιήθηκαν 8συλλήψεις για απείθεια, 4 για βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων και 28 για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων. Επίσης οι Αρχές προχώρησαν σε 75 για παραβάσεις του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών και 242 για παραβάσεις του Κ.Ο.Κ και της οδικής ασφάλειας καθώς συλλήψεις αφορούν υποθέσεις αρπαγής ανηλίκων.

Τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας αποτυπώνουν το σκηνικό έξαρσης και σε αδικήματα που χαρακτηρίζονται από τον ΠΚ κακουργηματικά .

Ενδεικτικό της αύξησης της τάξης του 17%, τα στοιχεία του 2021, κατά το οποίο οι Αστυνομικές Υπηρεσίες σχημάτισαν συνολικά 154 δικογραφίες για πρόκληση σωματικών βλαβών από ανήλικους –με θύματα κατά κύριο λόγο ανήλικους- ενώ ένα χρόνο νωρίτερα (το 2020) είχαν σχηματιστεί 132 δικογραφίες.

Όπως έχει αποτυπωθεί στα Στατιστικά Στοιχεία του Αρχηγείου τους ΕΛΑΣ, στο σύνολο του έτους, σε 1179 υποθέσεις εγκληματικότητας ανηλίκων, παραπέμφθηκαν κατηγορούμενοι 1750 ανήλικοι, εκ των οποίων οι 1483 ήταν ηλικίας από 15 έως 18 ετών, εκ των οποίων τα 233 ανήλικα κορίτσια. Οι κατηγορούμενοι ανήλικοι για τα αδικήματα αυτά (2021) ήταν 247 δηλαδή, καθημερινά -κατά μέσο όρο- οι αστυνομικές υπηρεσίες σχημάτιζαν δικογραφίες για πέντε ανήλικους, ενώ το 2020 ήταν σημαντικά λιγότερες υποθέσεις (194), ενώ καταγράφηκε αύξηση στους ανήλικους δράστες κατά 27,5% μέσα σε μόλις έναν χρόνο.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε (16/10) στο Υπ.ΠΡΟΠΟ με συμμετοχή και Υπηρεσιακών παραγόντων, για την αποκατάσταση της ασφάλειας των ανηλίκων και τον καθησυχασμό των οικογενειών τους, αποφασίστηκε η λήψη μέτρων σε τρεις άξονες- σε κοινωνικό, εκπαιδευτικό και επιστημονικό επίπεδο, που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση του φαινομένου σε ολόκληρη την επικράτεια.

Επίσης αποφασίστηκε για τις Αστυνομικές Υπηρεσίες, στο εφεξής, με στόχο την πρόληψη, η επικαιροποιημένη καταγραφή των σημείων, στα οποία η βία των ανηλίκων εκδηλώνεται πιο έντονα, με έντονη αστυνόμευση με πεζές και εποχούμενες περιπολίες. Ενώ από το Νοέμβριο σε ολόκληρη τη χώρα, πρόκειται να διοργανωθούν ημερίδες και επαφές μεταξύ Αστυνομικών των Υπηρεσιών προστασία Ανηλίκων, στελεχών του Υπουργείου Παιδείας και ειδικών επιστημόνων σε αντιμετώπιση του φαινομένου που πλέον ανησυχεί την κοινωνία.