ΕΛ.ΑΣ.: Περιμένουμε καθημερινά νέες τραγωδίες στο Αιγαίο|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

Η τραγωδία στο Αιγαίο θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες με δεκάδες νέα θύματα, αφού οι τούρκοι διακινητές αδιαφορούν για τις καιρικές συνθήκες και υποχρεώνουν τους πρόσφυγες να μπαίνουν στις βάρκες.wpid-life-rafts-from.jpgΚάθε ημέρα υπολογίζουμε ότι μία ή δύο από τις 100-150 βάρκες που ξεκινούν από τα τουρκικά παράλια βυθίζονται λόγω της κακοκαιρίας και της τρικυμιώδους θάλασσας. Κάτω από τις συνθήκες που γίνονται αυτά τα ταξίδια, τα ναυάγια δυστυχώς θα ακολουθούν αυτή τη μακάβρια στατιστική…»
Σε αυτή την αναφορά προχώρησε, μιλώντας προς «Το Βήμα», υψηλόβαθμο στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη που παρακολουθεί τη ροή μεταναστών από την Τουρκία προς τη χώρα μας και τα τραγικά περιστατικά που καταγράφονται καθημερινά.
Όπως συμπληρώνουν τα ίδια στελέχη των αρχών Ασφαλείας, «βάζουν στο πηδάλιο άτυχους πρόσφυγες χωρίς θαλάσσια εμπειρία, οι οποίοι λόγω των μεγάλων κυμάτων, των ισχυρών ανέμων και των κακών καιρικών συνθηκών χάνουν τον προσανατολισμό τους. Και αρχίζουν τις σπασμωδικές κινήσεις, κάτι που οδηγεί σε ανατροπές των σκαφών. Το ότι υπάρχουν 2,5 εκατομμύρια μετανάστες που περιμένουν στα τουρκικά παράλια ωθεί τους διακινητές να μη σταματούν τη ροή των δουλεμπορικών πλοίων.
Υπάρχουν πληροφορίες ότι στους χώρους επιβίβασης των σκαφών γίνονται διαρκώς επεισόδια με δουλεμπόρους που έχουν εισπράξει τα χρήματα και πιέζουν διστακτικούς πρόσφυγες να μπουν στις βάρκες.
Υπολογίζαμε ότι από τα μέσα Οκτωβρίου θα είχαμε περίπου 1.000 αφίξεις προσφύγων (τον Αύγουστο ο αριθμός αυτός ήταν 10.000 ημερησίως) με τάση μείωσης τον Νοέμβριο και τους χειμερινούς μήνες. Όμως διαψευσθήκαμε οικτρά. Οι τούρκοι δουλέμποροι μας στέλνουν καθημερινά 7.000 πρόσφυγες και η ελπίδα για χειμερινή ύφεση του μεταναστευτικού προβλήματος αποδεικνύεται όνειρο απατηλό».

___________________
*του Βασίλη Λαμπρόπουλου
ΒΗΜΑ