ΕΛ.ΑΣ.: Ερωτήματα για την αποπομπή του προϊστάμενου της Διεύθυνσης Διαβατηρίων|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

Αποπέμφθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. ταξίαρχος, που είχε κύριο ρόλο στην εξάρθρωση της 17Ν , επειδή δεν υπάκουσε στις υποδείξεις ανώτατων αξιωματικών να διευκολύνει κατηγορούμενο για το μεγάλο σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου;

Νέου τύπου ταυτότητα
Νέου τύπου ταυτότητα

Το εντυπωσιακό αυτό ερώτημα για τα «κριτήρια» και το παρασκήνιο των κρίσεων της ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει λίγες ώρες μετά την υπόθεση μετάθεσης του κ. Μανώλη Σφακιανάκη αλλά και την αδικαιολόγητη αποπομπή τού επί σειρά ετών προϊσταμένου του Τμήματος Ανθρωποκτονιών κ. Σταύρου Σταυρόπουλου.
Οι απορίες διατυπώνονται για την απομάκρυνση του μέχρι τώρα προϊσταμένου της Διεύθυνσης Διαβατηρίων κ. Ευθύμιου Χρυσανθάκη, ο οποίος είχε για τουλάχιστον 20 χρόνια παρουσία στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Ο κ. Χρυσανθάκης συμμετείχε το καλοκαίρι του 2002 στην κρίσιμη ανάκριση μέλους της 17Ν στη Βόρεια Ελλάδα, απ’ όπου ξεκίνησε η εξάρθρωση της οργάνωσης, και στις συλλήψεις τουλάχιστον 15 μελών της ένοπλης ομάδας.
Την τελευταία δεκαετία συμμετείχε στις συλλήψεις μελών της οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας, της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς, όπως και στις έρευνες για τους δράστες της δολοφονίας των αστυνομικών της ΔΙΑΣ στου Ρέντη το 2011 κ.ά. Μάλιστα ο κ. Χρυσανθάκης, όπως εξάλλου και ο επίσης απομακρυνθείς κ. Σταυρόπουλος, είχαν τιμηθεί από την πολιτεία με τον Χρυσό Σταυρό, που αποτελεί τη σημαντικότερη τιμή για τα Σώματα Ασφαλείας.
Ύστερα από εσωτερικές διεργασίες στην ΕΛ.ΑΣ. που είχαν οδηγήσει, όπως λέγεται, στην απομάκρυνση ικανών αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας -με σημαντικότερη εκείνη του επί σειρά ετών προϊσταμένου κ. Αλκιβιάδη Τζωίτη- ο κ. Χρυσανθάκης είχε τοποθετηθεί προ διετίας στη Διεύθυνση Διαβατηρίων.
Όμως σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και στοιχεία του «Βήματος» ο κ. Χρυσανθάκης δέχθηκε σε αυτή τη θέση διαρκώς πιέσεις τον τελευταίο καιρό από ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. -προχωρούν στις τωρινές επιλογές προσώπων- να συμφωνήσει στην έκδοση διαβατηρίου σε βασικό κατηγορούμενο για το σκάνδαλο των δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, πρόκειται για παράνομες συναλλαγές συνολικού ύψους περίπου 210 εκατ. ευρώ και οι κατηγορούμενοι είναι 40 άτομα, ανάμεσα στους οποίους στελέχη του Ταμιευτηρίου, επιχειρηματίες κ.ά. Η δικαστική έρευνα για την υπόθεση του ΤΤ είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2013 ύστερα από εντολή της εισαγγελέως Διαφθοράς κυρίας Ελένης Ράικου και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2014.
Έγκυρες πηγές πληροφόρησης αναφέρουν ότι οι ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. πίεσαν τον κ. Τσουβάλα να εκδώσει διαβατήριο για τον βασικό κατηγορούμενο, με την επίκληση ότι «ήρθη η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα που του επιβλήθηκε αρχικά». Ο κ. Χρυσανθάκης όμως επικαλείτο προεδρικό διάταγμα σύμφωνα με το οποίο δεν εκδίδεται ποτέ διαβατήριο σε όσους κατηγορούνται για κακουργηματικές πράξεις.
Όπως προκύπτει από τις ίδιες πηγές, επί σειρά μηνών υπήρχε ανταλλαγή εγγράφων του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. με τον κ. Χρυσανθάκη να πιέζεται διαρκώς να αποδεχθεί να εκδοθεί διαβατήριο στον κατηγορούμενο, ενώ του παρουσιάστηκε και σχετική γνωμάτευση από δικαστικό. Όμως σύμφωνα με συνεργάτες του ο κ. Χρυσανθάκης αρνήθηκε και μίλησε για «παράτυπες ενέργειες που θα μπορούσαν να εκθέσουν την ΕΛ.ΑΣ. στην περίπτωση εξαφάνισης του εν λόγω βασικού κατηγορουμένου ενώ θα δημιουργούσαν προηγούμενο που θα βοηθούσε και άλλους εμπλεκόμενους σε σοβαρές ποινικές υποθέσεις». Παράλληλα φέρεται να υπήρξαν και άλλα επεισόδια στη Διεύθυνση Διαβατηρίων, με απειλές που εκτόξευαν συνεργάτες του κατηγορούμενου ιδιώτη.
Τώρα η πλευρά του κ. Χρυσανθάκη δεν αποσυνδέει την υπόθεση αποπομπής του -παρά τη δεδομένη εμπειρία του- με αυτή τη διένεξη εντός της ΕΛ.ΑΣ. για το διαβατήριο στον υπόδικο.


*του Βασίλη Λαμπρόπουλου-ΒΗΜΑ