Η ΕΛ.ΑΣ. αναζητούσε τον Παλαιοκώστα στη Ρουμανία

Ο εγκληματίας Βασίλης Παλαιοκώστας κατά τη μεταγωγή του στον ανακριτή της υπόθεσης απαγωγής του Γιώργου Μυλωνά.
Εως και στη ρουμανική πόλη Τιμισοάρα – κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία – έχει φθάσει η ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό του 51χρονου περιβόητου καταζητούμενου Βασίλη Παλαιοκώστα, που έχει εξαφανισθεί από προσώπου γης από τον Φεβρουάριο του 2009, μετά τη δεύτερη απόδραση με ελικόπτερο από τις Φυλακές Κορυδαλλού.

«Το Βήμα της Κυριακής» αποκαλύπτει ένα ακόμη άγνωστο επεισόδιο του σίριαλ της καταδίωξης του διαβόητου δραπέτη

Οπως αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής», κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας είχε μεταβεί, προ μερικών ετών, χωρίς να δημοσιοποιηθεί οτιδήποτε, στην πόλη αυτή στα δυτικά σύνορα της Ρουμανίας, ύστερα από πληροφορίες που είχε δώσει έλληνας νομικός, σύμφωνα με τις οποίες εκεί ζούσε ο διαβόητος δραπέτης που είχε επαφές με αντάρτες πόλης και θεωρείται υπεύθυνος της δολοφονίας (το καλοκαίρι του 2010 με παγιδευμένο δέμα) του υπασπιστή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Γιώργου Βασιλάκη.
Ετσι η πόλη αυτή, που είχε συνδεθεί με μια αμφισβητούμενη «σφαγή» το 1989 από τη μυστική αστυνομία «Σεκουριτάτε» του καθεστώτος Τσαουσέσκου, απέκτησε για την ΕΛ.ΑΣ. μια ιδιαίτερη σημασία.

Ερευνες χωρίς αποτέλεσμα
Εως σήμερα ήταν γνωστό ότι υπήρχε έρευνα για παρουσία του Βασίλη Παλαιοκώστα στο κέντρο της Αθήνας, σε ξενώνα στην Καρδίτσα, σε σουπερμάρκετ στα Ιωάννινα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, χωρίς όμως επιβεβαίωση. Ακόμη έχουν υπάρξει αναφορές για αναζήτησή του και σε περιοχή της Βουλγαρίας. Ομως σήμερα αποκαλύπτεται μια άλλη πτυχή του θρίλερ της αναζήτησης του 51χρονου κακοποιού και αναρχικού.
Η «ρουμανική» έρευνα για τον εντοπισμό του Βασίλη Παλαιοκώστα πραγματοποιήθηκε με απόλυτη μυστικότητα τον Αύγουστο του 2012. Είχε προηγηθεί τον Φεβρουάριο του 2011 στη Βοιωτία αιματηρή συμπλοκή με αστυνομικούς που επιχείρησαν να ελέγξoυν ένα λευκό Audi σε δρόμο κοντά στη Λιβαδειά. Οι επιβάτες του ΙΧ (διαπιστώθηκε από εξέταση αποτυπωμάτων ότι ένας εξ αυτών ήταν ο καταζητούμενος ποινικός) πυροβόλησαν τους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν έναν από αυτούς στο πόδι και ύστερα να εξαφανιστούν.
Ομως εκείνο τον καλοκαιρινό μήνα του 2012 όλα αλλάζουν και δημιουργούνται αιφνιδιαστικά ελπίδες για την ανακάλυψη του άφαντου εγκληματία που έχει επικηρυχθεί με 1 εκατ. ευρώ. Είναι η περίοδος που η ΕΛ.ΑΣ. έχει ξεκινήσει ανθρωποκυνηγητό ύστερα από την εξαφάνιση λίγες εβδομάδες νωρίτερα του Νίκου Μαζιώτη και της Πόλας Ρούπα, που ήσαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Ακόμη εκείνη την περίοδο υπήρχε σε εξέλιξη η μεγάλη έρευνα για τον εντοπισμό των αναρχικών και πιθανόν ποινικών που είχαν προχωρήσει στη φονική ληστεία σε υποκατάστημα τράπεζας στη Νάουσα της Πάρου.

Η μαρτυρία του δικηγόρου
Εκείνα τα 24ωρα λοιπόν δόθηκε η πληροφορία σε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ότι ένας έλληνας δικηγόρος που είχε επισκεφθεί για ποινική υπόθεση τη ρουμανική πόλη είχε δει σε γειτονικό κτίριο από ένα τοπικό ξενοδοχείο ένα άτομο ηλικίας 46-47 ετών για τον οποίο εξέφραζε την «απόλυτη βεβαιότητα» ότι ήταν ο Βασίλης Παλαιοκώστας, καθώς και ότι οι κινήσεις του ήταν πολύ περίεργες και κινούσαν πολλές υποψίες. Τότε λοιπόν φέρεται να οργανώθηκε επίσκεψη κλιμακίου της Αντιτρομοκρατικής υπό την ευθύνη τού τότε προϊσταμένου κ. Αλκιβιάδη Τζωίτη στη συγκεκριμένη Τιμισοάρα για τον εντοπισμό και την πιθανή σύλληψή του, με βάση όσα ανέφερε η συγκεκριμένη πηγή που θεωρείτο «δεδομένης αξιοπιστίας».

Σε πρώτη φάση ξεκίνησε η προσπάθεια εντοπισμού του 47χρονου με βάση τα στοιχεία που είχε δώσει ο έλληνας δικηγόρος, τη φωτογραφία του Βασίλη Παλαιοκώστα, ενώ ζητήθηκε και η αρωγή της ρουμανικής αστυνομίας. Τελικώς έπειτα από έρευνες μερικών μηνών εντοπίστηκε το άτομο που αναζητούσαν οι έλληνες αστυνομικοί. Και οι οποίοι μόλις τον είδαν ήσαν σχεδόν βέβαιοι, λόγω της εκπληκτικής ομοιότητάς του με τον έλληνα καταζητούμενο, ότι «ήταν προφανώς ο Βασίλης Παλαιοκώστας και πρέπει να οργανωθεί επιχείρηση σύλληψής του».

Τελικώς όμως προτού γίνει η μεγάλη.. επέμβαση διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για έναν 47χρονο ρουμάνο σκηνοθέτη που διέμενε με την οικογένειά του στην Τιμισοάρα και ο οποίος είχε ποινική εκκρεμότητα λόγω «ηλεκτρονικού εγκλήματος». Ομως και πάλι οι αστυνομικοί εξάντλησαν τις πιθανότητες, μήπως ο ρουμάνος «σωσίας» ήταν πράγματι ο επικίνδυνος έλληνας δραπέτης που ζούσε μια δεύτερη ζωή, κοντά στην Ουγγαρία. Ωστόσο και οι τελευταίες έρευνες κατέδειξαν ότι ο 47χρονος ρουμάνος κινηματογραφιστής ήταν παντελώς άσχετος με τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. Με τον ίδιο να μην έμαθε ποτέ το θρίλερ που είχε διαδραματιστεί για αυτόν στη ρουμανική πόλη.

Η δεύτερη απόδραση και οι τρομοκράτες
Ο Βασίλης Παλαιοκώστας εξαφανίστηκε πριν από εννιά χρόνια ύστερα από την κινηματογραφική απόδραση μαζί με τον αλβανό κακοποιό Αλκέτ Ριζάι που συνελήφθη αργότερα. Ο ποινικός, που κατάγεται από το Μοσχόφυτο Τρικάλων, θεωρείται ότι έχει αναπτύξει την τελευταία 20ετία σχέσεις με άτομα του αναρχικού χώρου που είχε γνωρίσει στη φυλακή και τα οποία τον έχουν υποθάλψει. Επιπλέον, άτομα του αναρχικού χώρου φέρεται να είχαν συνεργαστεί μαζί του όχι μόνο στην αποστολή του φονικού δέματος-βόμβα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αλλά και στην απαγωγή του επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνά στη Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι του 2008, όπως και στη δημιουργία του μεικτού σχήματος ποινικών και αντιεξουσιαστών που προχώρησαν την περίοδο 2012-2015 σε 15 ληστείες τραπεζών, υποβοηθούσαν τον «Επαναστατικό Αγώνα» του Νίκου Μαζιώτη και της Πόλας Ρούπα και πιθανόν έχουν έμμεση και με τη δημιουργία της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ) που προχώρησε προ τριών εβδομάδων στη βομβιστική επίθεση στο Εφετείο. Ακόμη, οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ότι το ίδιο σχήμα ποινικών και ανταρτών πόλης κρύβεται πίσω από ένοπλες ενέργειες που έχουν αναλάβει οργανώσεις «μιας χρήσης».

________________

* του Βασίλη Λαμπρόπουλου, “ΒΉΜΑ της Κυριακής