Εκβίαση Ροδίτη επιχειρηματία με cybersex στο facebook από καλλίγραμμη απατεώνα!

Mια απίστευτη σε σύλληψη και εκτέλεση εκβίαση 48χρονου Ροδίτη, γνωστού επιχειρηματία, που διατηρεί κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο νησί, αποτελεί αντικείμενο έρευνας των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου.
Ο 48χρονος δέχτηκε συγκεκριμένα το πρωί της Τετάρτης αίτημα φιλίας στο Facebook από μια εκθαμβωτική γυναίκα ηλικίας κάτω των 25 ετών, που φέρεται να κατάγεται από την Γαλλία και να σπουδάζει Τεχνικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης.
Η αλλοδαπή, που εμφανίζεται στο προφίλ της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης να διαμένει στο Ηράκλειο, είχε φροντίσει την ίδια ημέρα να αποστείλει ουκ ολίγα αιτήματα φιλίας σε κατοίκους της Ρόδου, ακόμη και σε αιρετούς.
Άρχισε να φλερτάρει με τον 48χρονο ο οποίος πείστηκε να μεταβεί στην οικία του προκειμένου να συνομιλήσουν μέσω της εφαρμογής αποστολής προσωπικών μηνυμάτων του facebook, το γνωστό messenger, με βιντεοκλήση.
Όπερ και εγένετο και ο 48χρονος ανοίγοντας την κάμερα του κινητού του, αντίκρισε στην οθόνη του την αλλοδαπή σε ένα κρεβάτι φορώντας μόνο τα εσώρουχά της . Η αλλοδαπή στην πορεία άρχισε να αυνανίζεται και ξεκίνησε «αχαλίνωτο» cybersex με τον 48χρονο.
Δεν πέρασαν λίγα λεπτά για να διαπιστώσει ότι είχε πέσει θύμα εκβίασης. Η αλλοδαπή συγκεκριμένα του γνωστοποίησε ότι είχε μαγνητοσκοπήσει την βιντεοκλήση τους και ότι είχε στην διάθεσή της δικό του βίντεο, ιδιαίτερα αποκαλυπτικό, απαιτώντας από τον 48χρονο να της καταβάλει το ποσό των 1.500 ευρώ, μέσω λογαριασμού στην Western Union στην πόλη Abidjan του Ivory Coast της Αφρικής, απειλώντας τον ταυτόχρονα ότι θα κοινοποιήσει το υλικό σε φίλους του στο facebook και στο δίκτυο youtube.
O 48χρονος, την αφαίρεσε από την λίστα των φίλων του, μπλοκάροντας την συνομιλία τους, ενώ στην πορεία δέχτηκε αίτημα φιλίας από άλλο άτομο, που στην φωτογραφία του προφίλ του είχε το λογότυπο της Western Union.
To συγκεκριμένο άτομο, συνέχισε τον εκβιασμό λέγοντας στον Ροδίτη ότι αναγκάστηκε ουσιαστικά να μαγνητοσκοπήσει την ιδιωτική τους στιγμή γιατί χρειάζεται τα χρήματα για να πληρώσει τα έξοδα νοσηλείας της αδελφής του, που πάσχει από καρκίνο!
Ο μεταξύ τους διάλογος, στο messenger, συνέχισε με διαπραγματεύσεις για την καταβολή των χρημάτων σε δόσεις.
Ο 48χρονος επιχειρηματίας, συνέχισε τις επαφές με τους εκβιαστές ενημερώνοντας ταυτόχρονα αξιωματικό της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, που διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό τους, ενώ ταυτόχρονα διερευνάται αν κι άλλοι Ροδίτες έπεσαν θύματα των ίδιων δραστών προκειμένου να σχηματιστεί δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος των απατεώνων.
Για το περιστατικό αναμένεται να ενημερωθεί εξάλλου άμεσα η Εισαγγελική Αρχή για να παραγγείλει στην Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και να εντοπιστούν τα ηλεκτρονικά ίχνη των δραστών.
Σημειώνεται ότι ανάλογες υποθέσεις εκβίασης έχουν εξιχνιαστεί στο παρελθόν.
Κύκλωμα συγκεκριμένα έκανε… cyber sex μέσω Skype και τα θύματα είδαν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους βίντεο με τον εαυτό τους κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού έρωτα.
Οι δράστες, πιθανόν από τη Νιγηρία, απαιτούσαν 5.000 ευρώ μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών της Western Union, εκβιάζοντας ότι αν δεν έδιναν τα χρήματα θα έβλεπαν «κρεμασμένο» το βίντεο των προσωπικών τους στιγμών στο προφίλ τους.
Οι δράστες του εκβιασμού έμπαιναν και σε διαδικασία «διαπραγμάτευσης» με τα θύματά τους, ρίχνοντας το ποσό έως και 500 ευρώ, που κάποιοι από τους… ξαναμμένους άνδρες κατέβαλαν, για να μην διαπομπευτούν.
Το κύκλωμα, με δολώματα τα προφίλ στα οποία εμφανίζονται ως όμορφες καλλίγραμμες γυναίκες, τοποθετώντας φωτογραφίες σε ερωτικές στάσεις, προσεγγίζουν τα θύματά τους και τους προτείνουν διαδικτυακό σεξ, το οποίο καταγράφουν.
Ακολουθεί ο εκβιασμός των θυμάτων, προκειμένου να μην δημοσιοποιήσουν τις βιντεοσκοπήσεις σε διάφορες ιστοσελίδες και σε φίλους τους στα κοινωνικά δίκτυα.
Οι αρμόδιοι αξιωματικοί παρακαλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για την αποφυγή αθέμιτης καταγραφής προσωπικών τους δεδομένων και εκβίασης τους και να μην πείθονται από τέτοιου είδους κακόβουλες προσεγγίσεις μέσω Διαδικτύου.
Το φαινόμενο, φυσικά, δεν παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα. Ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός χρηστών παγκοσμίως αναζητά «συντροφιά» μέσω Διαδικτύου, είτε μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, είτε μέσω εικονικών δωματίων επικοινωνίας, συνομιλώντας με άγνωστους χρήστες – για τους οποίους τα μόνα στοιχεία που γνωρίζουν είναι όσα οι τελευταίοι έχουν «δηλώσει».
Πολύ συχνά οι «τρυφερές» συζητήσεις εξελίσσονται σε βιντεοκλήσεις, μέσω διαφόρων εφαρμογών που παρέχουν την υπηρεσία αυτή (π.χ. Skype), ώστε οι δύο συνομιλητές «να έρθουν πιο κοντά». Ωστόσο, ο άγνωστος συνομιλητής προβαίνει σε καταγραφή της βιντεοκλήσης (όπου το θύμα εμφανίζεται συνήθως χωρίς ρούχα). Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, ότι ο θύτης δεν εμφανίζεται ποτέ στην κάμερα: ρυθμίζει έτσι το λογισμικό ώστε το θύμα να βλέπει ουσιαστικά ένα βίντεο ερωτικού περιεχομένου.
Έπειτα, ο απατεώνας, υπό την απειλή της δημοσιοποίησης του αρχείου βίντεο που έχει καταγράψει σε κάποια ιστοσελίδα πορνογραφικού περιεχομένου, ή την κοινοποίησή του σε συγγενικά και φιλικά πρόσωπα του θύματος, ζητά από το θύμα «λύτρα».
Τα χρήματα θα πρέπει να πληρωθούν είτε μέσω προπληρωμένων καρτών (τύπου PaySafe), είτε μέσω ταχυμεταφοράς χρημάτων σε πρόσωπα που ζουν στο εξωτερικό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αστυνομικές αρχές παγκοσμίως καταγράφουν περιστατικά με θύματα κυρίως άνδρες, όμως αυτό δε σημαίνει ότι και οι γυναίκες δεν πέφτουν θύματα διαδικτυακού εκβιασμού.
Το πρόβλημα με τις γυναίκες είναι ότι στην πλειονότητά τους διστάζουν να καταγγείλουν το σε βάρος τους έγκλημα στην αστυνομία, κυρίως από φόβο για τα δυσμενή σχόλια του κοινωνικού τους περίγυρου.
Για την προστασία, τέλος, των χρηστών και την αποφυγή θυματοποίησής τους, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υπενθυμίζει ορισμένους βασικούς κανόνες προστασίας στο Διαδίκτυο:
• Δε συνομιλούμε με αγνώστους μέσω Διαδικτύου.
• Δε συμμετέχουμε σε βιντεοκλήσεις με αγνώστους μέσω Διαδικτύου.
• Είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί κατά την αποστολή και αποδοχή αιτημάτων φιλίας μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.