Εκτακτα μέτρα… αυτοπροστασίας – Ειδικό σχέδιο για Αστυνομικά Τμήματα

Ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση τυχόν καταδρομικών επιθέσεων σε αστυνομικά τμήματα του Λεκανοπεδίου, ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου, έχει θέσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε εφαρμογή η ΕΛ.ΑΣ.

Προβλέπει μια σειρά από μέτρα με σκοπό την «οχύρωση» των αστυνομικών εγκαταστάσεων για το ενδεχόμενο να επαναληφθεί επίθεση από κουκουλοφόρους, όμοια με εκείνη που εξαπέλυσε ομάδα περίπου 50 ατόμων στο Α.Τ. Ομονοίας το βράδυ της 15ης Οκτωβρίου, περιστατικό που, αν μη τι άλλο, εξέθεσε το Σώμα και την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τέτοιου τύπου καταδρομικών επιθέσεων.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματικούς της Αστυνομίας, στο πλαίσιο του σχεδίου έχει δοθεί διαταγή προς όλα τα τμήματα και αστυνομικές διευθύνσεις της Αττικής να απομακρυνθούν όσα κατασχεμένα αυτοκίνητα βρίσκονται σταθμευμένα στην περίμετρό τους (στην επίθεση στην Ομόνοια πυρπολήθηκαν κάποια από αυτά) και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «καύσιμη ύλη» σε περίπτωση επίθεσης με μολότοφ.

Η διαδικασία ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης και σύμφωνα με τη σχετική οδηγία, τα οχήματα μεταφέρονται σε χώρο της ΕΛ.ΑΣ., στην Αμυγδαλέζα. Για τον ίδιο λόγο εξάλλου, όλα τα αστυνομικά τμήματα έχουν εφοδιαστεί με επιπλέον πυροσβεστήρες προκειμένου εάν έπειτα από μια καταδρομική επίθεση εκδηλωθεί πυρκαγιά, όπως ακριβώς συνέβη στην περίπτωση του Α.Τ. Ομονοίας, αυτή να κατασβεστεί άμεσα πριν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές και θέσει τη ζωή των αστυνομικών σε κίνδυνο. Το ίδιο σχέδιο προβλέπει εφοδιασμό όλων των αστυνομικών που εκτελούν βάρδια κατά τις νυχτερινές ώρες με χειροβομβίδες κρότου λάμψης, κράνη και ασπίδες, ώστε να αντιδράσουν άμεσα σε περίπτωση επίθεσης.

Στο εξωτερικό των τμημάτων έχει εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα τοποθετηθεί παρατηρητής αστυνομικός με πολιτικά. Η οδηγία που έχει δοθεί είναι να βρίσκεται σε σημείο που να μην είναι εύκολα ορατός και να ειδοποιήσει άμεσα σε περίπτωση που διαπιστώσει κινητικότητα γύρω από το τμήμα. Τέλος, προκειμένου το προσωπικό να παραμείνει σε εγρήγορση, έχει δοθεί εντολή οι διοικητές ή οι υποδιοικητές των τμημάτων να βρίσκονται στην υπηρεσία μέχρι αργά το βράδυ για να έχουν εκείνοι και όχι αξιωματικοί «υπηρεσίας» την εποπτεία των μέτρων. Προκειμένου μάλιστα να μην υπάρξει εφησυχασμός, ανώτεροι αξιωματικοί έχουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα εντείνει τις επισκέψεις τους στα αστυνομικά τμήματα και υπηρεσίες της Αττικής.

Στο μεταξύ, συνεχείς είναι οι συσκέψεις σε Αρχηγείο και ΓΑΔΑ για τον σχεδιασμό των μέτρων ενόψει των εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου, που θα κορυφωθούν το Σάββατο με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Στα μέτρα που θα ληφθούν, πρόκειται να συμμετέχουν περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί.

Προβλέπεται μεγάλη αστυνομική δύναμη σε όλο το κέντρο της Αθήνας και ειδικότερα έξω από αστυνομικά τμήματα και γενικότερα σε κτίρια όπου στεγάζονται κρατικές υπηρεσίες, ενώ στην περιοχή των Εξαρχείων θα βρίσκονται αστυνομικοί με πολιτικά. Πάνω από το κέντρο της Αθήνας θα πετούν εκτός από το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) της ΕΛ.ΑΣ., τα οποία θα μεταφέρουν ολοκληρωμένη εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ.

____________

* του Γιάννη Σουλιώτη, kathimerini.gr