Εξαρθρώθηκε σπείρα που εμβόλιζαν με ΙΧΕ τζαμαρίες καταστημάτων

Τα μέλη της εγκληματικής ομάδας προκαλούσαν θραύση κρυστάλλων στις τζαμαρίες των επιχειρήσεων και προχωρούσαν σε κλοπή εμπορευμάτων.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί πέντε Αλβανοί Ρομά ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης που έκλεβε αυτοκίνητα και στη συνέχεια εμβολιζε τζαμαρίες καταστηματων και έκλεβαν εμπορεύματα.

NantiaReport.gr: Για την υπόθεση και τη δράση της εγκληματικής ομάδας, επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης, από τον διοικητή της Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγο Πέτρο Τζεφέρη έχει προγραμματισθεί σε Συνέντευξη Τύπου, το μεσημέρι της Πέμπτης (24/10-12.00) στο Μέγαρο της ΓΑΔΑ.

Σε δηλώσεις του αναφορικά με την υποθεση, ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής Γιώργος Τζεφέρης, ανέφερε, «σχεδιάσαμε και πραγματοποιήσαμε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση στο πλαίσιο της οποίας συλλάβαμε 5  αλλοδαπούς μέλη της οργάνωσης, σε περιοχή της Αττικής. Επιπρόσθετα ταυτοποιήσαμε την εμπλοκή ενός ακόμη ατόμου, ο οποίος είναι κρατούμενος δυνάμει καταδικαστικής απόφασης για ληστεία. Σημαντικό στοιχείο της υπόθεσης αποτελεί η εξιχνίαση 40 συνολικά υποθέσεων διαρρήξεων και κλοπών σε διάφορες περιοχές της Αττικής., ενώ το όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της οργάνωσης από τη δράση τους υπολογίζεται πως υπερβαίνει τις €210.000. Οι συλληφθέντες τυγχάνουν σεσημασμένοι για δεκάδες ληστείες, διαρρήξεις καταστημάτων και κλοπές οχημάτων και μάλιστα σε 4 από αυτούς είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.»

Οπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Α/ΥΔ, Θεόδωρος Χρονόπουλος η συγκεκριμένη σπείρα δρούσε από τις αρχές του έτους ενώ ως προς τον τρόπο δράσης των κατηγορουμένων επεσήμανε:  «Οι δράστες πραγματοποιούσαν διαρρήξεις με την μέθοδο του εμβολισμού, δηλαδή χρησιμοποιούσαν κλεμμένα οχήματα και με αυτά προσέκρουαν στις τζαμαρίες των καταστημάτων προκαλώντας μεγάλες φθορές, ενώ στη συνέχεια αφαιρούσαν εμπορεύματα και διάφορα χρηματικά ποσά από τις ταμειακές μηχανές. Για την επίτευξη του εγκληματικού τους σκοπού τα μέλη της οργάνωσης έκλεβαν αυτοκίνητα παλιάς τεχνολογίας (δεκαετίας 1990), συγκεκριμένου τύπου και κατασκευαστή, από διάφορες περιοχές της Αττικής και ακολούθως, μετέβαιναν με το κλεμμένο όχημα στο κατάστημα που επιθυμούσαν να διαρρήξουν και εμβόλιζαν με αυτό τα ρολά και την πρόσοψη του καταστήματος. Στη συνέχεια, εισέρχονταν στο εσωτερικό του καταστήματος, ερευνούσαν το χώρο και αφαιρούσαν προϊόντα και διάφορα χρηματικά ποσά που έβρισκαν στις ταμειακές μηχανές.»

Χαρακτηριστική περίπτωση κατά τη δράση των επικίνδυνων σκληρών κακοποιών, περιστατικό με την κίνησή τους να υποπέφτει στην αντίληψη Αστυνομικών της Άμεσης Δράσης. Ο οδηγός του οχήματος κινήθηκε με πρόθεση να  εμβολίσει το περιπολικό  και ένας εκ των αστυνομικών πυροβόλησε τον προφυλακτήρα του οχήματος, ωστόσο, οι δράστες διέφυγαν με μεγάλη ταχύτητα.

Από τη μέχρι στιγμής Αστυνομική έρευνα, έχουν εξιχνιαστεί 11 διαρρήξεις καταστημάτων με θραύση της τζαμαρίας ύστερα από εμβολισμό με όχημα σε διάφορες περιοχές όπως της Αττικής (Ν. Φιλαδέλφεια, Ταύρο, Π. Φάληρο, Καλλιθέα, Γλυφάδα, Χαλάνδρι κ.α.), 10 διαρρήξεις καταστημάτων και μια απόπειρα (Πετράλωνα, Κολωνό, Ηλιούπολη κ.α), 3 διαρρήξεις αποθηκών πολυκατοικιών, 1 διάρρηξη σε θέατρο, 1 διάρρηξη σε σχολικό συγκρότημα, 11 κλοπές Ι.Χ. οχημάτων (Κολωνό, Ταύρο, Αθήνα, Πειραιά, Γλυφάδα, Νίκαια, Αργυρούπολη κ.α.) και δυο κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας.

Σε 6 έρευνες σε οικίες κατασχεθήκαν κινητά τηλέφωνα, κάρτες sim και τα ρούχα που φορούσαν οι δράστες στις εφορμήσεις τους, ενω κατασχέθηκε ένα αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν ως όχημα διαφυγής.