Εξάρχεια: Συνοδεία αντιεξουσιαστών ο.. “Baba Noel” στην κατάληψη της Νοταρά

Το έθιμο θέλει ταράνδους να συνοδεύουν τον Άγιο Βασίλη της Ευρώπης, να μοιράζει απλόχερα δώρα αγάπη και ευχές. Στην κατάληψη Νοταρά, στα Εξάρχεια κουκουλοφόροι “ταξίδεψαν” τον.. “Baba Noel”, φιγούρα προερχόμενη από τη μουσουλμανική Τουρκία.

Φωτογραφίζονται με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους με κουκούλες, ντυμένοι στα μαύρα με υψωμένες γροθιές, δίπλα σε ένα στολισμένο δέντρο, με “φόντο” υβριστικό γκράφιτι κατα της Αστυνομίας, ενώ περιστοιχίζουν τον άνδρα ντυμένο με την παραδοσιακή κόκκινη στολή του Αϊ Βασίλη, που ωστόσο δεν αναγνωρίζουν, καθώς τον αποκαλούν… “Baba Noel”!

Αντιεξουσιαστές και “αλληλέγγυοι”, παραμονή Χριστουγέννων, συνόδευαν τον… «Baba Noel» την εκδοχή των μουσουλμανικών χωρών τις ημέρες των γιορτών, στην Κατάληψη Νοταρά στα Εξάρχεια οπου λειτουργεί αυτοδιαχειριζόμενος χώρος ως άτυπη στέγαση για λαθρομετανάστες,  για να περάσουν το δικό τους μήνυμα της άρνησης και του μηδενισμού.

Ο «Baba Noel» δεν έχει θρησκευτική χροιά στη μουσουλμανική Τουρκία και συνδέεται αποκλειστικά με την ανταλλαγή δώρων που θα ανοίξουν με την αλλαγή του έτους.

Με αναφορά στη Χιλή των ταραχών, τις απεργίες της Γαλλίας, τη Μέση Ανατολή, και τις εξεγερμένες κοινότητες του Μεξικό, οι συντάκτες κειμένου που υπογράφουν ως “Κατάληψη Νοταρά”, επιχειρούν συστάσεις με το..  “Baba Noel”, “Δεν είναι χριστιανός, ούτε μουσουλμάνος. Απεχθάνεται το φασισμό, το ρατσισμό, το σεξισμό και την ομοφοβία, κάθε συνθήκη που διαχωρίζει, ταξινομεί και αξιολογεί τις ζωές μας. Δεν αναγνωρίζει σύνορα και εθνικότητες”..

«Στην κατεχόμενη ζώνη των Εξαρχείων, η ομάδα περιφρούρησης, κατόρθωσε να διασφαλίσει την ασφαλή είσοδο και έξοδο της Baba Noel», αναφέρουν σε δίγλωσσο κείμενο που συνοδεύει τις φωτογραφίες που έχουν αναρτήσει σε ιστότοπο του αντιεξουσιαστικού χώρου οι καταληψίες .

Στο κείμενο οι συντάκτες του, υπογράφουν ως «Κατάληψη Νοταρά», και δηλώνουν ότι δεν θα αφήσουν να γίνει εκκένωση της κατάληψης.