Έκρηξη ΣΕΒ- Ισχυρή έκρηξη, με προειδοποιητικό τηλεφώνημα

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσίας έχει αναλάβει τη διερεύνηση της ισχυρής έκρηξης που σημειώθηκε (24/11-03.35) στα γραφεία που στεγάζεται ο ΣΕΒ. Ως “σοβαρό περιστατικό” εξετάζουν οι Αρχές τη βομβιστική επίθεση.

ΣΕΒ.jpg“Θα εκραγεί βόμβα σε 40λεπτά, στο ΣΕΒ, δεν είναι φάρσα” ανέφερε σε προειδοποιητικά τηλεφωνήματα (24/11- 02.51) που πραγματοποίησε στις δύο εφημερίδες ο άγνωστος που ενημέρωνε για την τοποθέτηση του αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού. Από τις Αρχές δεν έχει εξακριβωθεί αν η ενημέρωση ήταν με προηχογραφημένο μήνυμα ή το άτομο που ενημέρωνε για την πυροδότηση της βόμβας, ήταν σε απευθείας επικοινωνία.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα πληρώματα της ΕΛΑΣ, και απέκλεισαν την περιοχή, ενώ δώθηκε εντολή εκκένωσης για το ξενοδοχείο που βρίσκεται στην περιοχή. Τέσσερα λεπτά από την παρέλευση του χρονικού (24/11-03.35) σημειώθηκε η ισχυρή έκρηξη στα γραφεία του ΣΕΒ.

ΣΕΒ.jpgΑστυνομικοί ου ΤΕΕΜ, εντόπισαν στο σημείο κρατήρια, και υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού. Συμφωνα με Αστυνομικές πηγές οι δράστες επέλλεξαν ωρολογιακή πυροδότηση για την έκρηξη του αυτοσχέδιου μηχανισμού. Από υλικό καμερών αναζητούν οι Διωκτικές Αρχές την πορεία μετάβασης και διαφυγής των δρατών προς και από τα γραφεία του ΣΕΒ, στην τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού.

Οι Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, εκτιμούν ότι οι δράστες, επέλεξαν ως στόχο τα γραφεία του ΣΕΒ, με τα κίνητρά τους να αποδίδονται σε αποφάσεις που έχουν ληφθεί ή προκειται να εφαρμοστούν.

Τα γραφεία του ΣΕΒ, είχαν και κατά το παρελθόν (2010) είχαν βρεθεί στο στόχαστρο επίθεσης, με αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό, και παράλληλη επίθεση στα γραφεία του Ελληνοκινεζικόυ Επιμελητηρίου, όταν είχε ανακοινωθεί η πρόθεση παραχώρησης του ΟΛΠ στην Κινεζικών συμφερόντων “Cosco”, όπως έιχαν αναφέρει οι συντάκτες κειμένου ανάληψης ευθύνης, για λογαρισμό της οργάνωσης “Μηδενική Ανοχή”. Στο ιστορικό της η συγκεκριμένη οργάνωση -σε 4,5χρόνια δράσης- είχε αναλάβει την ευθύνη για 19επιθέσεις.

ΣΕΒ.jpgΌπως αναφέρεται, στην πρεσβεία που στεγάζεται σε κτήριο ακριβώς απέναντι, δεν υπήρχε Αστυνομικός σκοπός, ενώ σε μικρή απόσταση στεγάζονται τα γραφεία του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, με στατικό σκοπό σε κουβούκλιο να βρίσκεται σε 24άωρη υπηρεσία.  Τα δρομολόγια του ΤΡΑΜ, έχουν διακοπεί προς Σύνταγμα, ενώ οι δρόμοι αποδόθηκαν στην κυκλοφορία, με την οδό Ξενοφώντος, να παραμένει ακόμα αποκλεισμένη.

Στην περιοχή μετέβη κλιμάκιο του ΤΕΕΜ, ενώ η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχει αναλάβει τις έρευνες για την υπόθεση.