“Έκανα τη δουλειά μου! Οποιος και να ήταν στη θέση μου, θα πήγαινε να βοηθήσει!”

Η ανταπόκριση του φύλακα στο ατύχημα με τον εκτροχιασμό του συρμού, απέτρεψε τα χειρότερα. Οι επιβάτες ανέφεραν στις καταθέσεις τους ότι ήταν ο μόνος που ανταποκρίθηκε και βοήθησε στον απεγκλωβισμό τους.

“‘Ηταν η εκπαίδευση, αλλά και ως άνθρωπος θελω να βοηθάω τον κόσμο! Εγώ, τη δουλειά μου έκανα! Όποιος και να ήταν στη θέση μου θα πήγαινε να βοηθήσει! Ειμαστε άνθρωποι πάνω απ΄όλα!”, αναφέρει ο Ν.Τ. φύλακας, που βρέθηκε το βράδυ την Παρασκευής (08/03-22.58) να εκτελεί νυχτερινή βάρδια στο Σταθμό ΗΣΑΠ Ηράκλειο.

Εργάζεται ως φύλακας από το 2009. Είναι όμως η πρώτη φορά που κλήθηκε να ανταποκριθεί σε ενα τόσο σοβαρό περιστατικό. “Είναι η εκπάιδευση, αλλά και ως άνθρωπος θελω να βοηθάω!”, εξηγεί ο Ν.Τ στο NantiaReport,gr,  και περιγράφει πώς αντιλήφθηκε το ατύχημα όταν κατά την είσοδο των δύο πρώτων βαγονιών του συρμου στην αποβάθρα καθόδου, το τρένο εκτροχιάστηκε. Άμεσα ενημέρωσε σε βοήθεια, ενώ ο ίδιος κατέβηκε με φακό στις γραμμές.

Στο Σταθμό Ηράκλειο, προκλήθηκε αναστάτωση. Οι επιβάτες κατήγγειλαν ότι τη στιγμή του ατυχήματος δεν υπήρχε προσωπικό του ΗΣΑΠ να βοηθήσει και να συντονίσει την κατάσταση, εκτός από το φύλακας της ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας. Οπως αναφέρουν στις καταθέσεις τους, ο φύλακας μπήκε στις γραμμές, και ανοιξε τις πόρτες για να βγει ο κόσμος από τα βαγόνια. Οι επιβάτες τρομοκρατημένοι, κατευθύνθηκαν πεζή πάνω στις ράγες κι επέστρεψαν στην πλατφόρμα και στη συνέχεια προωθηθηκαν στους προορισμούς τους με άλλα ΜΜΜ. Από τον εκτροχιασμό του συρμού, δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί επιβαινόντων ή εργαζομένων.

Το ατύχημα στον ΗΣΑΠ είχε αποτέλεσμα να διακοπεί η κίνηση των συρμών

Στο Σταθμό Ηράκλειο (08/03-23:50) μετέβη έξοδος του ΠΣ και κλιμάκιο της Κρατικής Ασφάλειας, με τους Αστυνομικους να λαμβάνουν καταθέσεις του Επόπτη Σταθμού και του Φύλακα. Όπως διακριβώθηκε, από πλήρωμα περιπολικού, κατά την αυτοψία στο σημείο του ατυχήματος (08/03-23.18) στην καταγραφή του συμβάντος, διερευνάται αν πρόκειται για ατύχημα ή δολιοφθορά καθώς εντοπίσθηκε ξύλινο μαδέρι πάνω στις γραμμές του ΗΣΑΠ. Κλιμάκια των τεχνικών της ΣΤΑΣΥ, μετέβησαν στο σημείο του ατυχήματος, για την αποκατάσταση των ζημιών και τον εντροχιασμό του συρμού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της “ESA Security Solutions”, της εταιρείας παροχής υπηρεσιών Ασφαλείας που έχει αναλάβει την φύλαξη του χώρου στον ΗΣΑΠ Ν.Ηρακλείου, “η ανταπόκριση του φύλακα, είναι αποτέλεσμα της υπευθυνότητας, της στοχευμένης εκπαίδευσης και συνέπειας του προσωπικού μας, που αποτελούν εγγύηση για την ασφάλεια των πολιτών και των πελατών μας.

Το ατύχημα με τον εκτροχιασμό του συρμού, στο σταθμό Ν.Ηράκλειο, και η άμεση επιχειρησιακή ανταπόκριση που επέδειξε ο φύλακας Ν.Τ. ανέδειξε την προτεραιότητα μας, για διαρκή ενίσχυση της εκπάιδευσης του προσωπικού μας, που απασχολείται σε χώρους με μαζική μετακίνηση κοινού και συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ατόμων.

Με απόφαση της εταιρείας, το προσωπικό ασφαλειας που απασχολείται στο έργο της ΣΤΑΣΥ, γραμμή 1 “Πειραιάς- Κηφισιά”, συνεχίζει την ενισχυτική εκπαίδευση στις Πρωτες Βοήθειες, τη Διαχείρηση Κρίσεων και Καταστάσεων Εκτακτης Αναγκης, την Αντιμετώπιση περιστατικών εντοπισμού υπόπτων αντικειμένων και διάκριση ύποπτων συμπεριφορών, και την Επικοινωνία με το επιβατικό κοινό. Ταυτόχρονα, οι Επόπτες Ασφαλείας, θα ενισχύσουν τα γνωστικά τους εργαλεία σε ειδικά Σεμινάρια που θα περιλαμβάνουν τη Διαχείρηση της Ομάδας και Καταστάσεων Εκτακτης Ανάγκης, καθώς και την Επικοινωνία με τις Δομές Ασφαλείας της ΣΤΑΣΥ“, καταλήγει η ανακοίνωση της εταιρείας.