Εισαγγελική παρέμβαση για τη Θεία Μετάληψη στο Κουκάκι και την Κέρκυρα

Παρέμβαση Εισαγγελέα ζήτησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων στα περιστατικά εκκλησιασμού στο Κουκάκι και την Κέρκυρα

Εισαγγελική αυτεπάγγελτη παρέμβαση για τα περιστατικά σε εκκλησίες στο Κουκάκι και την Κέρκυρα όπου ιερείς προσέφεραν τη Θεία Μετάληψη σε πιστούς παρά την απαγόρευση και τις απαγορευτικές οδηγίες της Ιεράς Συνόδου, ενώ δεν αποκλείουν και την αυτόφωρη διαδικασία, η ισχύς του οποίου λήγει αύριο τα μεσάνυκτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Βαγγέλης Ιωαννίδης έχει σχηματίσει δικογραφία για το περιστατικό στο Κουκάκι, όπως και ο Εισαγγελέας Κέρκυρας Διονύσιος Λαμπρίδης.

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Αυτά που συνέβησαν σήμερα σε εκκλησίες στο Κουκάκι και στην Κέρκυρα συνιστούν παράβαση των νόμων και των εντολών της Ιεράς Συνόδου και θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή πολιτών και τη δημόσια υγεία. Επικοινώνησα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να ζητήσει από τις Εισαγγελικές αρχές να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες».

Παράλληλα, έρευνα για την κοινωνία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικόλαου στο Κουκάκι διεξάγει η Αρχιεπισκοπή καθώς έχει αποτυπωθεί σε φωτογραφικό υλικό Κυριακή των Βαϊων (12/04) ο ιερέα της ενορίας να προσφέρει τη Θεία Μετάληψη σε πιστούς από την πίσω πόρτα του ναού, παρά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για κλειστές εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Σε ανακοίνωσή της η Αρχιεπισκοπή Αθηνών τονίζει ότι οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι δεσμευτικές για όλους.

«Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ερευνά όλο το περιστατικό στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικόλαου στο Κουκάκι και θα προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες. Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι δεσμευτικές για όλους τους κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και πρέπει να τηρούνται απαρεγκλίτως. Η Ιερά Σύνοδος ακολουθεί πιστά όλες τις οδηγίες και όλες τις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών της Πολιτείας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού».

Στην Κέρκυρα με τηλεοπτική κάλυψη, Μητροπολίτης και ιερείς προχώρησαν στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας σε πιστούς οι οποίοι είχαν μεταβεί σε εκκλησία, παρά τις απαγορεύσεις και την επίσημη θέση της Ιεράς Συνόδου, που απαγορεύει τα μυστήρια, σε αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού . Στο ίδιο μήκος αποστασίας και η δήμαρχος Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου, η οποία παρά την απόφαση η λιτανεία του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος να πραγματοποιηθεί εντός του ναού κεκλεισμένων των θυρών, όπως προβλέπουν οι αποφάσεις της Πολιτείας και της Ιεράς Συνόδου στην λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων μόνο με τους ιερείς και τους ψάλτες, μεταξύ άλλων εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έδωσε το «παρών» μαζί και με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Μεταλληνό, παραβιάζοντας τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης .

Την ίδια στιγμή , σύμφωνα με πληροφορίες από τα τοπικά ΜΜΕ του νησιού, το ζήτημα φέρεται να έχει λάβει διαστάσεις, ενώ Δήμαρχοι ζητούν από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ την παραίτηση της Δημάρχου Κέρκυρας από το ΔΣ της Ένωσης, μετά και τις ενέργειες του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Χαρδαλιά για παρέμβαση της Δικαιοσύνης.