Ειδομένη: Διμοιρία αστυνομικών της Ροδόπης στον αυτοσχέδιο καταυλισμό|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

Στην Ειδομένη του Κιλκίς προσέφεραν τις υπηρεσίες τους επί μία εβδομάδα 18 αστυνομικοί της Ροδόπης με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ άλλοι 3 αστυνομικοί από τη Ροδόπη αποσπάστηκαν αυτό το μήνα και θα παραμείνουν για ένα τρίμηνο στο Κιλκίς

image

Την έλλειψη σχεδιασμού για την αξιοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται στην Ειδομένη του Κιλκίς, κατήγγειλε στο “Χ” η πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης Σταυρούλα Τζατζανά. Στην Ειδομένη του Κιλκίς προσέφεραν τις υπηρεσίες τους επί μία εβδομάδα 18 αστυνομικοί της Ροδόπης με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ άλλοι 3 αστυνομικοί από τη Ροδόπη αποσπάστηκαν αυτό το μήνα και θα παραμείνουν για ένα τρίμηνο στο Κιλκίς. Αντιπροσωπεία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης βρέθηκε αυτές τις ημέρες στο Κιλκίς, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων που έλαβε χώρα στην περιοχή και παράλληλα, να διαπιστώσει κάτω από ποιες συνθήκες εργάζονται οι αστυνομικοί της Ροδόπης.

image

Χθες Παρασκευή ξεπερνούσαν τις 46.000 οι πρόσφυγες που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, καθώς οι ροές αυξάνονται καθημερινά. Σύμφωνα με την καταγραφή που έγινε στις 8 το πρωί της Παρασκευής, στα νησιά του Αιγαίου βρίσκονταν 7.271 πρόσφυγες, οι περισσότεροι εκ των οποίων στη Λέσβο. Στην Ειδομένη ο αριθμός τους έφτανε τους 10.500. Ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που βρίσκονταν μέχρι χθες στην Αττική ξεπερνούσε τις 13.500, στην κεντρική Ελλάδα φιλοξενούνταν 1.530 σε δομές και στη Βόρεια Ελλάδα συνολικά 23.814. Το τελευταίο 24ωρο διασώθηκαν 576 πρόσφυγες σε 10 περιστατικά σε Λέσβο, Σάμο και Μεγίστη. Έτσι διαμορφώνεται η κατάσταση με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, για τη διαχείριση των οποίων κινητοποιήθηκαν και αστυνομικές δυνάμεις από τη Ροδόπη.

“Από την Ροδόπη εστάλη μία διμοιρία στην Ειδομένη και επέστρεψε την Παρασκευή, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχε μία διμοιρία από τη Αλεξανδρούπολη. Πάνε εναλλάξ, ανά εβδομάδα και από άλλη περιοχή”, είπε η κ. Τζατζανά και πρόσθεσε ότι “έχουν αποσπαστεί αστυνομικές δυνάμεις από όλη την Ελλάδα στην Ειδομένη, διμοιρίες ατελείωτες από όλη τη Μακεδονία, τη Θράκη και αλλού”. Η πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Ροδόπης κατήγγειλε πως αυτοί οι αστυνομικοί δεν έχουν συγκεκριμένα καθήκοντα και “αυτό εκθέτει τους συναδέρφους, γιατί δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες από τη διοίκηση”.

Απαράδεκτες χαρακτηρίζονται και οι συνθήκες, κάτω από τις οποίες εργάζονται οι αστυνομικοί. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι δε διαθέτουν καν υγειονομικό υλικό για την προστασία τους. Μάλιστα σύμφωνα με την κ. Τζατζανά γάντια, μάσκες και αντισηπτικά αγοράστηκαν από το σωματείο της περιοχής μας για τους αστυνομικούς της Ροδόπης.

“Παράλληλα με επικοινωνία που είχαμε με τα μέλη μας πληροφορηθήκαμε ότι με διαταγή του εκεί διευθυντή, οι αστυνομικοί καλούνταν να σχηματίσουν μία ανθρώπινη αλυσίδα, στις γραμμές του τρένου ανάμεσα στα τρένα και τους πρόσφυγες, την ώρα που περνούσε το τρένο, με κίνδυνο να σκοτωθούν οι αστυνομικοί. Το καταγγείλαμε, παρόλα αυτά ο διευθυντής συνέχισε. Αυτό καταγγέλθηκε από την Ένωση μας και στη συνεδρίαση του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων”, έκανε γνωστό.

Οι αστυνομικοί της Ροδόπης διέμειναν σε ξενοδοχεία, ενώ όσοι προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη, την Ημαθία και τις γύρω περιοχές αναγκάζονται να πηγαινοέρχονται καθημερινά, με αποτέλεσμα “οι συνάδελφοι να εργάζονται πάνω από 12 και 13 ώρες την ημέρα”, τόνισε η κ. Τζατζανά. Οι πληροφορίες της ίδιας θέλουν το επόμενο διάστημα να ακολουθούν και άλλες αποστολές αστυνομικών από τη Ροδόπη στην Ειδομένη του Κιλκίς, για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.


*Όλγα Τσιούλφα/ΧΡΟΝΟΣ