Ειδικός Φρουρός σκοπός Πρ.Ιραν: «Αιφνιδιάστηκα, τους είδα με κουκούλες και δεν ήξερα τι να κάνω»

Κατάθεση για την εμπλοκή του στην καταδρομική παρέμβαση μελών της αναρχικής συλλογικότητας του Ρουβίκωνα έδωσε ο Ειδικός Φρουρός σκοπός στην Πρεσβεία του Ιράν στο Ψυχικό.

 Ο Ειδικός Φρουρός σκοπός στην Πρεσβεία του Ιράν στο Ψυχικό κατά την καταδρομική παρέμβαση μελών της αναρχικής συλλογικότητας του Ρουβίκωνα (17/09), βρέθηκε απέναντί τους.

Όπως έχει καταγραφεί στο βιντεοληπτικό υλικό από τα μέλη της αναρχικής συλλογικότητας το οποίο δημοσιοποίησαν σε διαδικτυακό ιστότοπο διακίνησης ιδεών του αντιεξουσιαστικού χώρου, ο Αστυνομικός δείχνει να αιφνιδιάζεται ενώ ακολουθεί τις υποδείξεις του “Ρουβίκωνα”.

Στο υλικό που έχει καταγραφεί από κάμερες που έφεραν τα μελη της αναρχικής συλλογικότητας, ο Ειδικός Φρουρός διακρίνεται χωρίς να φοράει τη στολή του, με λευκό t-shirt. Σε σχετική ερώτηση από τους Αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, ενεργούντες προανάκριση για το επεισόδιο,  υποστήριξε ότι μόλις είχε αναλάβει υπηρεσία- στην αλλαγή βάρδιας καθώς μετέβη για ανάληψη υπηρεσίας με πολιτική περιβολή – και θα φορούσε  το πάνω μέρος της στολής του, ωστόσο τον αιφνιδίασαν τα μέλη του Ρουβίκωνα.

Μέλος του Ρουβίκωνα υπέδειξε στο σκοπό να βγει από το κουβούκλιο, και κλείδωσε πίσω του την πόρτα

Όπως επισημαίνουν στο Nantiareport.gr Αστυνομικές πηγές, ο κανονισμός σε αντίστοιχα περιστατικά προβλέπει  για τον Αστυνομικό, αμεση ενημέρωση του Κέντρου ασυρματικά- είτε με το κινητό του τηλέφωνο- και στο ενδεχόμενο που υπάρχει εγκατεστημένο (ελάχιστες σκοπιές το διαθετουν) ενεργοποίηση του “μπουτον” κινδύνου με το οποίο λαμβάνει ενημέρωση το Κέντρο της Αμεσης Δράσης.

Για την επιχειρησιακή αντίδραση στο ενδεχόμενο επίθεσης από οργανωμένη ομάδα,  ο κανονισμός εφόσον κρίνει ο Αστυνομικός που εμπλέκεται στο επεισόδιο οτι απειλείται, δύναται να κάνει χρήση του όπλο του- είτε με απλή υπόδειξη είτε και χρήση, ενεργώντας πυρά εκφοβισμού στον αέρα σε απώθηση των δραστών της επίθεσης. Ωστόσο το νομικό πλαίσιο σε περίπτωση τραυματισμού πολίτη, δεν διασφαλίζει τον Αστυνομικό, καθώς συλλαμβάνεται και παραπέμπεται κατηγορούμενος (γιατί δεν απέφυγε να κάνει χρήση του όπλου του ενώ γνώριζε ότι θα μπορούσε να προκαλέσει ατύχημα).