“Έφυγε” ο Πατριάρχης της Επιβατηγού Ναυτιλίας Περικλής Σ. Παναγόπουλος

Σε ηλικία 83 ετών, πέθανε ο εφοπλιστής Περικλής Παναγόπουλος, ο οποίος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με την υγεία του.

Η σύζυγος του εφοπλιστή Κατερίνα Παναγοπούλου, δημοσιοποίησε στα κοινωνικά δίκτυα την αναγγελία για το θάνατό του.

“Έφυγε” ο Πατριάρχης της Επιβατηγού Ναυτιλίας Περικλής Σ. Παναγόπουλος, Επίτιμος Πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών Επιβατηγού Ναυτιλίας, σε ηλικία 83 ετών, την Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2019, στις 06.00 π.μ.. Μετά, από πολύχρονη μάχη, ξεκίνησε το τελευταίο του και μεγαλύτερο ταξίδι. Ολοκλήρωσε την επίγεια πορεία του, εν ειρήνη, στο σπίτι του, έχοντας, όπως επιθυμούσε στο πλευρό του, τη σύζυγό του, τα παιδιά του και τα εγγόνια του. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, την Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2019 και θα ακολουθήσει η ταφή, στον Οικογενειακό τάφο, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών».

Ο Περικλής Παναγόπουλος, στις 12 Ιανουαρίου το 2009 είχε απαγχθεί από εγκκληματική ομάδα, υπό την καθοδήγηση των βαρυποινητών Παναγιώτη Βλαστού και τον Γιάννη Σκαφτούρου και τον κράτησαν όμηρο μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου (20009). Οι απαγωγείς αξίωναν από τη σύζυγό του, χρηματικό ποσό ύψους #€30.εκτ  Οι διαπραγματεύσεις ωστόσο για το ύψος του ποσού, ώστε να αφεθεί ελεύθερος ο 74χρονος -τότε- εφοπλιστής όσο και για τον τρόπο παράδοσης των λύτρων, ήταν εξαντλητικές.

Το βράδυ της 19ης Ιανουαρίου (2009), ο Περικλής Παναγόπουλος εντοπίστηκε από Αστυνομικούς περιπολίας, στο Χαϊδάρι, ενώ -ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες υποστήριζαν ότι – η δεν έγινε καταβολή του ποσού των λύτρων που αξίωναν οι απαγωγείς.

«Ο αρχηγεύων της παρέας μου είπε, «Κύριε Παναγόπουλε η γυναίκα σας παλικάρι. Όλα πήγαν καλά. Αν και της είπαμε ότι θα σας ελευθερώσουμε μέσα σε 24 ώρες θα το κάνουμε μέσα στη νύχτα» είχε αναφέρει σε συνέντευξη του προς τους Δημοσιογράφους ο Εφοπλιστής την επόμενη ημέρα από την απελευθέρωσή του.

Ο ίδιος ο εφοπλιστής στο βιβλίο του «Περικλής Παναγόπουλος Βίος και Ναυτιλία» είχε περιγράψει με κάθε λεπτομέρεια στις στιγμές που είχε περάσει στα χέρια των απαγωγέων του.

Ο Περικλής Παναγόπουλος, είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1935 και ήταν γιος του Σταύρου Παναγόπουλου από την Καλαμάτα και της Ειρήνης, η οποία κατάγονταν από μεγάλη οικογένεια της Κωνσταντινούπολης.

Ο πατέρας του απεβίωσε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου αν και άλλοι αναφέρουν ότι απεβίωσε στον εμφύλιο πόλεμο ή από βασανιστήρια των Γερμανών στην κατοχή. 

Φοίτησε στη Σχολή Ecole Superiense de Commerce της Ελβετίας, από όπου πήρε το πτυχίο του και αμέσως εργάστηκε στη Home Lines, του Ομίλου Ευγενίδη.

Στον ελεύθερο χρόνο του κι ενώ ήταν μαθητήςεργαζότανσε κρουαζιερόπλοια.

Ο θάνατος του Ευγένιου Ευγενίδη, το 1954, τον βρίσκει να εργάζεται ως εκπαιδευόμενος σε εταιρία του ομίλου στο Λονδίνο και το 1955 μετακομίζει στα κεντρικά γραφεία της Home Lines στη Γένοβα, όπου εργάστηκε σε όλα τα τμήματά της αποκτώντας έτσι μια πλούσια εμπειρία στη διαχείριση των ναυτιλιακών εταιριών. Το 1965 εγκατέλειψε τον Όμιλο Ευγενίδη και βρέθηκε στον Πειραιά προκειμένου να αναλάβει γενικός διευθυντής της εταιρίας κρουαζιεροπλοίων Sun Line του εφοπλιστή Μπάμπη Κιοσέογλου. Έξι χρόνια αργότερα, το 1971, αποχωρεί από τη Sun Line με σκοπό να δημιουργήσει για πρώτη φορά δική του εταιρία. Έτσι ιδρύεται ηεταιρία Royal Cruise Line.

Το 1989 πουλά την εταιρία του και ιδρύει την Magna Marine Inc., η οποία δραστηριοποιήθηκε στη διαχείριση φορτηγών πλοίων. Το 1994 ίδρυσε την Superfast Ferries έχοντας παραγγείλει δύο πλοία, τα οποία σκόπευε να δρομολογήσει στη γραμμή Πάτρας – Ιταλίας. Τέσσερα χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 1999 αποκτά τον έλεγχο του 38,8% των Γραμμών Στρίντζη Ναυτιλιακή Α.Ε. και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα αυξάνει το ποσοστό του σε 48,8% αποκτώντας και τον πλήρη έλεγχο της εταιρίας που μετονομάσθηκε σε Blue Star Ferries.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, την Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2019 και θα ακολουθήσει η ταφή, στον Οικογενειακό τάφο, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.