Εφετείο Λαμίας: Ενοχή του Επαμεινώνδα Κορκονέα, αθώος ο Βασίλης Σαραλιώτης

Απόφαση απο το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας. Απούσα απο τη διαδικασία η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Τζίνα Τσαλικιάν.

Ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο του 15άχρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, όπως κρίθηκε από το Πρωτόδικο Δικαστήριο της Άμφισσας – και από το ΜΟ Εφετείο Λαμίας ο τέως Ειδικός Φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας. Το Δικαστήριο επέβαλε κάθειρξη 13 ετών στον κατηγορούμενο, καθώς του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, επί της απόφασης ενοχής

Πρωτοδικα ειχε καταδικαστεί κατά πλειοψηφία (4-3) για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, μετατρέποντας τότε προς το αυστηρότερο την κατηγορία, καθώς αρχικά τον βάραινε η ίδια πράξη (με ενδεχόμενο δόλο) χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό και ετυμηγορία ισόβια,  και παραμένει κρατούμενος στις Φυλακές Δομοκού. Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, έχει εκτίσει (πραγματικά έτη φυλακής) 10 χρόνια, ενώ με τα εργατικά της Φυλακής και κατά συνέπεια μπορεί να ζητήσει την αποφυλάκισή του, καθώς έχει εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής του.

Η Εισαγγελική πρόταση ήταν μετατροπή της κατηγορία για τον Κορκονέα σε ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο

Αθώος- έλλειψη (διπλού) δόλου, κρίθηκε ο συνοδός του πληρώματος το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008 Βασίλης Σαραλιώτης, ο οποίος υπό την πίεση της  κοινης γνώμης, στο Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο του επεβλήθηκε κάθειρξη 10ετών, αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους το 2012 μέχρι την εκδίκαση του Δευτεροβάθμιου, όπου τον έκρινε σήμερα  (29/07) αθώο.Με την ανακοίνωση της απόφασης, ο Βασιλης Σαραλιώτης αποχώρησε από την αίθουσα. Απούσα πο τη διαδικασία η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Τζίνα Τσαλικιάν.

«Το αποτέλεσμα της απόφαση ήταν προδιαγεγραμμένο. Η αναβολή δόθηκε προκειμένου να έχει ευνοϊκή μεταχείριση. Η απόφασης σας οπλίζει το χέρι του επόμενου Κορκονεα», υποστήριξε η πολιτική αγωγή- συνήγοροι της οικογένειας Τσλικιαν, Νίκος και Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ προανήγγειλαν ενστάσεις και αντιρρήσεις αναίρεσης, στον Άρειο Πάγο.

Ο συνήγορός του Βαγγέλης Ανδρούλας ζήτησε την αναγνώριση πέντε ελαφρυντικών

Ο Εισαγγελέα  Βασίλειος Χαΐνης, πρότεινε να αναγνωρισθεί στον κατηγορούμενο Επαμεινώνδα Κορκονέα το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου καθώς, «δεν διαφαίνεται από το μητρώο», ενώ από το συνήγορό του, ζητήθηκε η αναγνώριση και για το ελαφρυντικό ανάρμοστης συμπεριφοράς του παθόντος «γιατί έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή του κατηγορουμένου». Όπως διευκρίνισε ο Εισαγγελέας Έδρας, «ο νομοθέτης δέχεται ότι μπορεί να υπάρξει σύννομος βίος ακόμη και με κάποιο πλημμέλημα, άρα δε σημαίνει ότι ο σύννομος βίος φαίνεται από ένα λευκό ποινικό μητρώο». Ενώ τόνισε, η κρίση πρέπει να βασίζεται από την παρουσία του κατηγορουμένου στο Δικαστήριο και από την πορεία της προσωπικής, οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Ζητήθηκε ωστόσο να αναγνωριστεί και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας «γιατί δείχνει από την πρώτη στιγμή τη συντριβή του για ότι έγινε», όπως επεσήμανε ο συνήγορος του Επαμεινώνδα Κορκονέα, καθώς και επιπλέον ελαφρυντικό για καλή διαγωγή στη φυλακή, «παρά τις αντίξοες συνθήκες καθώς μπήκε μέσα σαν «στυγνός δολοφόνος» και ήταν Αστυνομικός. Αυτό ξέρετε τι συμπεριφορές προκαλεί στις φυλακές και παρ όλα αυτά αντιδρούσα πάντοτε κόσμια» επεσήμανε χαρακτηριστικά κατά την αγόρευση του, ενώ ζήτησε και την αναγνώριση για το ελαφρυντικό της μη εύλογης διάρκειας της διαδικασίας, διάταξη κατά την οποία με το Νεο ΠΚμπορεί να αναγωριστεί ως ελαφρυντική περίσταση στον κατηγορούμενο, με το συνήγορο να αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι «Εδώ έχουμε μια διαδικασία που διήρκησε 11 χρόνια». Με την απάντηση στην αγόρευση του Εισαγγελέα Βασίλειου Χαΐνη, «Πρόκειται για υπόθεση που ταλάνισε τη χώρα. Έχει ιδιαιτερότητα αυτή η υπόθεση. Τόσο μεγάλη που οδηγήθηκε η δίκη εκτός του κατά τόπον αρμόδιου δικαστηρίου. Αυτό δημιούργησε σημαντικές καθυστερήσεις. Επιπλέον από το 2011 που καθαρογράφηκε η απόφαση, το Δευτεροβάθμιο δικαστήριο προσδιορίστηκε το 2014, ενώ μεσολάβησαν περίοδοι με απεργίες δικηγόρων ή δικαστικών υπαλλήλων».

Εισαγγελέας Έδρας: «Από όσα έχουν εισφερθεί στο δικαστήριο είχε σύννομο οικογενειακό βίο. Το ίδιο συνέβη και στην επαγγελματική του ζωή. Ακούστηκαν χαρακτηρισμοί ότι ήταν «ο Ράμπο», δηλαδή πιο εκρηκτικός σε συμπεριφορές, αλλά αυτό δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει μη σύννομη συμπεριφορά. Καθ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής του διαδρομής, είχε τιμηθεί από την αστυνομία για τη δράση του. Μέχρι τη στιγμή της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου δεν υπήρξε μη σύννομη συμπεριφορά του, άρα συντρέχει βάσιμος λόγος χορήγησης του ελαφρυντικού. Ο κατηγορούμενος δεν είναι χαρακτήρας που υποκρύπτει παραβατική συμπεριφορά. Υπήρξε μία αμελής και αντιδεοντολογική συμπεριφορά από την πλευρά του κατηγορουμένου…»

Ζ.Κωνσταντοπούλου, Πολιτική Αγωγή: «..Αντιδεοντολογική δολοφονία.. το ακούσαμε και αυτό.. Θέλει αμέλεια, ενώ υπάρχει η απόφαση του δικαστηρίου σας για άμεσο δόλο. Θέλει να δώσει ελαφρυντικό για να βγει ο Κορκονέας έξω»..

Εισαγγελέας Έδρας: «..ο καθένας θέλει κάτι για τον πελάτη του. Δεν υπάρχει κάποια στόχευση.. προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις.. Ανέλυσα την απαράδεκτη συμπεριφορά του κατηγορούμενου.. Δέχομαι τον άμεσο δόλο όμως για τη χορήγηση του ελαφρυντικού αναφερόμαστε πριν την 6η Δεκεμβρίου του 2008. Αποδείχθηκε ότι έζησε σύννομα και συντρέχουν οι λόγοι για τη χορήγηση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου»..

Ν.Κωνσταντόπουλος, Πολιτική Αγωγή: «Μία δήλωση για την προβολή του αιτήματος της ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος. Είναι το αποκορύφωμα της θρασύτητας. Ο νεκρός Αλέξανδρος να λοιδορείται μέχρι και την τελευταία στιγμή»..

Εισαγγελέας Εδρας: «..ήταν αντιδεοντολογική ( σσ η αντιμετώπιση του περιστατικού μετά το θανάσιμο τραυματισμό του Γρηγορόπουλου) γιατί η όποια επίθεση είχε περάσει και μόνοι επέλεξαν να συνεχίσουν, αν και είχαν ενημερώσει το κέντρο ότι φεύγουν» και πρότεινε την απόρριψη του ελαφρυντικού. Την ίδια γνώμη εξέφρασε και για το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας γιατί «όταν συνέβη το περιστατικό δεν επεδείχθει μεταμέλεια αλλά υπήρξε προσπάθεια συσκότισης».