Εφετείο Αθηνών: Παρουσιάστηκε αυτοβούλως ο καταζητούμενος από τις Κυπριακές Αρχές, Λ.Μπομπολας

Ενώπιον  των Ανακριτικών  Αρχών  εμφανίστηκε  αυτοβούλως  ο καταζητούμενος από τις Κυπριακές Αρχές  Λεωνίδας  Μπομπολας

image

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μετα την απολογία του ο Λεωνίδας Μπόμπολας. Στον επιχειρηματία επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, μέχρι το αργότερα μέσα σε 60 ημέρες, το Συμβούλιο Εφετών να εκδόσει την αποφααη για έκδοσή του ή μη στην Κύπρο. Οι συνήγοροί του, υποστήριξαν ότι κάποια από τα φερόμενα αδικήματα που του αποδίδουν οι Κύπριοι έχουν τελεστεί στην Ελλάδα, άρα δεν έχουν δικαιοδοσία τα κυπριακά δικαστήρια αλλά τα ελληνικά.


Προς εκτέλεση διεθνούς ένταλματος σύλληψης των Κυπριακών Αρχών, εμφανίστηκε στο Εφετείο Αθηνών (30/03-12.45) ο Λεωνίδας Μπόμπολας, του Γεωργίου, ιδιοκτήτης της εταιρείας Helector ο οποίος καταζητούνταν για την υπόθεση ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιη.
Ακολούθως έγινε η μεταγωγή του στα Εγκληματολογικά και αναμένεται να οδηγηθεί και πάλι κρατούμενος στο Εφετείο προκειμένου να αποφανθουν οι Ανακριτικές Αρχές την ποινική του μεταχείριση.
Σε βάρος του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης, από τις Κυπριακές Αρχές για την υπόθεση ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ Κόσιη.

Εν τω μεταξύ στο αεροδρόμιο της Αθήνας, συνελήφθη και Θεωφάνης Λώλος, Διευθυντής της εταιρείας Enviroplan οι οποίος καταζητούνταν επίσης για την υπόθεση ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιη. Ο επιχειρηματίας μετέβη στο αεροδρόμιο προκειμένου να ταξιδέψει στην Κύπρο αυτοβούλως υστερα απο συνεννόηση με τιε Κυπριακές Αρχές για να παραδοθεί ωστόσο είχαν ενεργοποιηθεί το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκκρεμούσε σε βάρος του, και συνελήφθη.


Σύμφωνα με ρεπορτάζ του “Cyprus times.com”

Η εμπλοκή τους στο σκάνδαλο…
Τον ηχηρό άνδρα Λεωνίδα Μπόμπολα ενέπλεξε στην κατάθεση του ο Αθανάσιος Κατρής, Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που τελεί υπό κράτηση, ο οποίος «έδειξε» τον επιχειρηματία ως το πρόσωπο που του έδινε εντολές.
Όπως ισχυρίστηκε έδωσε μίζες ύψους 100.000 ευρώ στον ύποπτο – πρώην λειτουργό του ΥΠΕΣ, όπως ο ίδιος ζήτησε, και το «αίτημα» του έγινε αποδεχτό από τον Μπόμπολα και σε συνάντηση που είχαν στην Αθήνα παρέλαβε τα χρήματα σε φάκελο.
Μετά τις υπογραφές για τα ΧΥΤΥ Κόσιη με οδηγίες Μπόμπολα δόθηκαν μίζες στον ύποπτο Ευτύχιο Μαλληκίδη, πρώην Γενικό Διευθυντή του ΣΑΠΑ που εκτίει ποινή φυλάκισης, ενώ δίνονταν μίζες στους λειτουργούς που επέβλεπαν τα έργα προκειμένου να υπογράφουν σύντομα τα έγγραφα τα οποία ήταν απαραίτητα για την πληρωμή της κοινοπραξίας. Σε συναντήσεις που έγιναν στην Αθήνα παραδόθηκαν οι μίζες ύψους 60.000 ευρώ τις οποίες διαμοίρασαν.
Σε ότι αφορά την εμπλοκή του προέδρου της εταιρείας Enviroplan S.A Θεωφάνη Λώλου, εταιρεία η οποία υπέβαλλε τις προσφορές για την Helector και η οποία ήταν αυτή που προσλήφθηκε από το κράτος για να δίνει συμβουλές για τα κατασκευαστικά έργα Κόσιης και Πάφου, επίσης υπάρχει μαρτυρία που τον εμπλέκει στο σκάνδαλο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας κατά το 2006 υποβλήθηκαν τέσσερις προσφορές για το έργο Κόσιης, μεταξύ των οποίων και από την εταιρεία Helector, και απορρίφθηκε ανταγωνιστική προσφορά. Η εκτίμηση του έργου έγινε από την εταιρεία του Λώλου για 35 εκατομμύρια για την κατασκευή και 90 εκατομμύρια για την λειτουργία. Η εκτίμηση αυτή ενδέχεται να ήταν ήδη «φουσκωμένη» από την εταιρεία του Λώλου και οι σύμβουλοι του εισηγήθηκαν να ανοίξουν οι οικονομικοί φάκελοι μόνο δυο εταιρειών, μεταξύ των οποίων και η Helector. Οι άλλες εταιρείες που απορρίφτηκαν υπέβαλλαν ένσταση και στο τέλος η συμφωνία έκλεισε με την Helector με συνολικό ποσό 135 εκατομμυρίων. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι απορρίφθηκε εταιρεία που ήταν 55 εκατομμύρια φθηνότερη.
Επίσης στην κατάθεση του ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Αθανάσιος Κατρής παραδέχθηκε ότι για την κατασκευή των ΧΥΤΥ Λάρνακας και Αμμόχωστου ο προϋπολογισμός ήταν εξαιρετικά μικρός, δεδομένου του πραγματικού όγκου απορριμμάτων και της τοποθεσίας η οποία επιλέγηκε για την κατασκευή του έργου.
Σε σύσκεψη στην παρουσία του Λεωνίδα Μπόμπολα και άλλων αποφασίστηκε όπως προσφερθεί η τιμή των 54 ευρώ ανά τόνο γεγονός που σήμαινε ότι αν αφαιρεθεί το μέρος του τέλους που αφορά στην κάλυψη κεφαλαίου, η πραγματική τιμή ανέρχεται στα 45 ευρώ ανά τόνο. Με δεδομένο ότι η προσφερθείσα τιμή ήταν 10 ευρώ πιο ψηλή από εκτίμησή ο Λώλος ζήτησε έκθεση από την helector. Με την έκθεση αυτή ο Λώλος δικαιολόγησε στο Υπουργείο την λάθος εκτίμηση του.
Οι δυο επιχειρηματίες είναι πρόσωπα τα οποία γνωρίζουν αρκετά και κυρίως ο Λεωνίδας Μπόμπολας για αυτό και κάποιοι στο άκουσμα ότι επίκειται η σύλληψη του έχασαν τον ύπνο τους αφού σε περίπτωση που «μιλήσει» θα ανοίξει για τα καλά ο ασκός του Αιόλου.
Ωστόσο οι προθέσεις τις αστυνομίας και αν είναι αποφασισμένη να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο θα διαφανούν τις επόμενες ώρες ενώ επίσης αναπάντητο ερώτημα παραμένει αν οι αρχές θα διερευνήσουν τις καταγγελίες σε βάρος του Μπόμπολα για υπερκέρδη της εταιρείας του ύψους 40 εκατομμυρίων.