ΕΑΠΣ: “Η βοήθεια του Χριστού και της Παναγιάς μέρος του φετινού σχεδιασμού για την αντιπυρική περιοδο”

Ανοικτή Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης απέστειλε η ΕΑΠΣ, με αφορμή τον επιχειρησιακό σχεδιασμό γαι την αντιπυρική περίοδο που ξεκίνησε την 1η Μαΐου

image

1 Μάη 2016

Κ.Πρωθυπουργέ

Άγια Ημέρα του Πάσχα σήμερα, αλλά και έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, με τις δασικές πυρκαγιές να είναι παρούσες και σήμερα, όπως και το προηγούμενο χρονικό διάστημα, φέρνοντας την πύρινη απειλή νωρίς στο προσκήνιο και τους Πυροσβέστες να βρίσκονται αντιμέτωποι με τον πύρινο εφιάλτη.
Δυστυχώς για άλλη μια μνημονιακή χρονιά ο αντιπυρικός αγώνας για την προστασία του εθνικού μας φυσικού πλούτου θα γίνει υπό το βάρος σημαντικών ελλείψεων και άλυτων προβλημάτων.
Εγκαίρως από τα τέλη του προηγούμενου μήνα απευθυνθήκαμε προς τον Αν. Υπουργό κ.Τόσκα, στον οποίο επισημάναμε ότι :

Γιατί για άλλη μια μνημονιακή χρονιά:
«– Ο πυροσβεστικός υπάλληλος μάχεται χωρίς να του έχει χορηγηθεί, εδώ και έτη, στολή πυρκαγιάς.
– Ένας μεγάλος αριθμός από το προσωπικό δεν έχει το σύνολο των αναγκαίων Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.).
– Το 1/3 του προσωπικού είναι μειωμένης εργασιακής αξιοποίησης, με δεδομένες τις υπάρχουσες πιστώσεις, ενώ εξακολουθεί η επαγγελματική τριχοτόμηση, με ότι αυτό σημαίνει για την αποτελεσματικότητά του.
– Δεν έχει θεσμοθετηθεί κανένα πλαίσιο υγείας και ασφάλειας για να προστατέψει τους Πυροσβέστες που προστατεύουν την πατρίδα μας.
– Η πυρόσβεση υποστηρίζεται από «ώριμα» πυροσβεστικά οχήματα, που αυτή τη στιγμή, ένας μεγάλος αριθμός τους έχει ανάγκη επισκευής.
– Η υποστήριξη των επιχειρήσεων δασοπυρόσβεσης θα γίνεται από τον μειωμένο αριθμό των «ώριμων» πυροσβεστικών αεροσκαφών.
Στην παραπάνω λίστα θα πρέπει να προσθέσουμε και την αδυναμία για άλλη μια χρονιά, να εξοπλιστούν με ΜΑΠ οι Εθελοντές του ΠΣ ώστε να δειχτεί έμπρακτα η βούληση της πολιτείας να ενισχύσει το θεσμό και να τους αξιοποιήσει πραγματικά στον επιχειρησιακό τομέα.»

Επίσης επισημάναμε στον κ. Τόσκα ότι τα παραπάνω «είναι μια μικρή σύνοψη των προβλημάτων, του Πυροσβεστικού Σώματος που προσπαθεί να διαχειριστεί τις απειλές της πολιτικής προστασίας της πατρίδας μας, υπό την νέα επιπρόσθετη παράμετρο του «μεταναστευτικού», για το οποίο επίσης εγκαίρως στις 15 Μαρτίου επισημάναμε ότι:

« οι συνεχιζόμενες μετακινήσεις πληθυσμού (μετανάστες – πρόσφυγες), η διαβίωση, διαμονή και διανυκτέρευσή τους, εκτός «μονίμων οργανωμένων δομών» δημιουργεί μια νέα παράμετρο επικινδυνότητας, που δημιουργεί αύξηση των επιχειρησιακών αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την έλευση της αντιπυρικής περιόδου, αλλά και του φαινομένου των αγροτοδασικών πυρκαγιών που έκαναν ήδη την εμφάνισή τους, απαιτεί ενίσχυση των δομών και των πόρων του πυροσβεστικού οργανισμού προκειμένου να διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα τις απειλές και τις τυχόν εκδηλώσεις τους.»

Στο τέλος αυτής της παρέμβασης τονίζαμε ότι «Ο πυροσβεστικός οργανισμός, γονατισμένος από την εξαετή μνημονιακή καταιγίδα που συνεχίζεται αμείωτη, χρειάζεται επιπλέον ενίσχυση η οποία συνίσταται:

  1. Πρόσληψη των συμβασιούχων Πυροσβεστών από την 1η Απριλίου και αύξηση του αριθμού τους στις ΠΥ των περιοχών που έχουν εγκατασταθεί ή θα εγκατασταθούν χώροι προσωρινής διαμονής προσφύγων – μεταναστών.
  2. Αύξηση των πιστώσεων για νυχτερινά – υπερωρίες – εξαιρέσιμα – εκτός έδρας των Πυροσβεστών ΠΥ των παραπάνω περιοχών.

  3. Αύξηση των πιστώσεων των εκτός έδρας του μόνιμου πυροσβεστικού προσωπικού.

  4. Αύξηση των πιστώσεων για την συντήρηση και επισκευή πυροσβεστικών οχημάτων.

  5. Ενίσχυση σε πυροσβεστικό εξοπλισμό των ΠΥ των περιοχών που αναφέρονται παραπάνω.

  6. Χορήγηση στολής και ΜΑΠ στους 400 νέους εθελοντές Πυροσβέστες, προκειμένου να είναι πλήρως επιχειρησιακά αξιοποιήσιμοι από τον πυροσβεστικό οργανισμό.

Δυστυχώς οι ανησυχίες μας επιβεβαιώνονται και στις δύο παρεμβάσεις μας και ο φλεγόμενος εφιάλτης έχει κάνει ήδη αισθητή την παρουσία του.
Δύο πυρκαγιές σε αντίστοιχους χώρους στέγασης μεταναστών πριν από λίγες μέρες και πάνω από 40 δασικές πυρκαγιές σε όλη την χώρα Μ. Σαββάτο και Κυριακή του Πάσχα.

Δυστυχώς όμως δεν έχει επιλυθεί κανένα πρόβλημα και το Πυροσβεστικό Σώμα θα πρέπει να εντάξει στον επιχειρησιακό του μηχανισμό την «θεία χάρη», μέρα που είναι, για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις αδηφάγες φλόγες και τις απειλές που στοχεύουν την πολιτική προστασία της χώρας.

Κύριε Πρωθυπουργέ

Έστω και τώρα, την τελευταία στιγμή, δώστε το προσωπικό σας ενδιαφέρον για την θωράκιση του πλέγματος της αντιπυρικής προστασίας της πατρίδας μας.

Είναι πατριωτικό καθήκον όλων μας.

Χριστός Ανέστη