Με δύο όπλα πυροβολήθηκε ο πρώην Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Δύο ήταν οι δράστες της δολοφονίας του 57χρονου πρώην αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ Σπύρου Παπαχρήστου, το ξημέρωμα της 1η Μαΐου, έξω από τα ταβέρνα στην οδό Αιόλου στην Παλλήνη.

Όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα» ο άτυχος 57χρονος είχε δεχθεί τουλάχιστον τρεις σφαίρες από 38αρι περίστροφο και όχι μόνο τις πέντε σφαίρες των 7,65 μμ όπως είχε αποκαλυφθεί αρχικά. Τα νεώτερα αυτά δεδομένα προέκυψαν από την ιατροδικαστική έρευνα , με το δεδομένο ότι το περίστροφο δεν «απορρίπτει» τους κάλυκες.
Με βάση αυτά τα στοιχεία, αποκλείεται πλέον το ενδεχόμενο η επίθεση κατά του πρώην αστυνομικού να επρόκειτο για ληστεία ή άλλη εγκληματική ενέργεια που δεν είχε προσχεδιασθεί ιδιαίτερα. Αντιθέτως επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις ότι επρόκειτο για ιδιαίτερα οργανωμένη «ενέδρα θανάτου», πιθανόν από μέλη του οργανωμένου εγκλήματος που θεωρούσαν εμπόδιο στα σχέδια τους τον 57χρονο ο οποίος είχε αποχωρήσει από την ΕΛ.ΑΣ στα τέλη της δεκαετίας του 90.
Σημειώνεται ότι αρχικά οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει στο σημείο της επίθεσης πέντε κάλυκες των 7,65 μμ . Κάτι που προκάλεσε απορίες γιατί ο δράστης χρησιμοποίησε όπλο μικρού βεληνεκούς, με μικρή διατρητική ικανότητα που σπανίως χρησιμοποιείται σε ενέδρες θανάτου. Με το δεδομένο ότι ο Σπύρος Παπαχρήστου είχε πολυετή εκπαίδευση στα ΕΚΑΜ, ήταν ιδιαίτερα γυμνασμένος και είχε όπλο Glock που εκείνη την ημέρα δεν είχε μαζί του.

Ειδικοί που είχαν μιλήσει στο «Βήμα» ανέφεραν ότι όπλα με αυτό το διαμέτρημα «ήταν “της μόδας” τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, ενώ σε αγορές τέτοιων όπλων είχε προχωρήσει παλαιότερα και η Αστυνομία αλλά το εγκατέλειψε λόγω της μικρής αποτελεσματικότητάς του. Κάποιος θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει σε επίθεση, όπως αυτή κατά του πρώην αστυνομικού των ΕΚΑΜ Σπύρου Παπαχρήστου, μόνο αν ήθελε να χρησιμοποιήσει σιγαστήρα (σ.σ.: επιδέχεται, γιατί η σφαίρα του είναι υποηχητική) ή αν το χρησιμοποιεί για πολλά χρόνια και αισθάνεται σιγουριά με αυτό». Κάτι που εξακολουθούν να ερευνούν οι αστυνομικοί. Ομως οι απορίες λύθηκαν ύστερα και από την γνωμάτευση του ιατροδικαστή που ανακάλυψε τραύματα στον Σπύρο Παπαχρήστου από 38αρι περίστροφο. Το όπλο αυτό έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές δολοφονικές επιθέσεις, ενώ ένα παρόμοιο είχε χρησιμοποιήσει και η 17Ν.

Με βάση αυτά τα δεδομένα οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ πιθανολογούν ότι οι δράστες της δολοφονίας του πρώην αξιωματικού ήταν τρεις: δύο που πυροβόλησαν το θύμα και ένας που παρέμεινε ίσως στο όχημα διαφυγής. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ προχωρούν σε σαρώσεις κλήσεων στο σημείο της εγκληματικής επίθεσης ενώ εξετάζουν σειρά ατόμων για να ανακαλύψουν τα κίνητρα της δολοφονίας που πιθανόν σχετίζεται και με προγενέστερες εγκληματικές επιθέσεις. Παράλληλα εκφράζουν φόβους ότι ο «κύκλος του αίματος» θα συνεχισθεί …

___________

* Βασίλης Λαμπρόπουλος , tovima.gr