ΔΡ. ΚΑΛΛΙ ΣΑΙΝΗ“Πιστεύω πολύ στην ομαδική δουλειά, είμαστε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων και κάνουμε συλλογική δουλειά”|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

Το 1995 κατατάχτηκε στο Σώμα όταν για πρώτη φορά το Πυροσβεστικό Σώμα προκήρυξε 20 θέσεις πτυχιούχων για μηχανικούς μεταξύ των οποίων και δύο θέσεις του αντικειμένου της.

image

Η ΠΡΩΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ:
“ΚΑΘΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΙΝΑΙ “Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ”, ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ, ΟΣΟ ΜΙΚΡΗ Ή ΜΕΓΑΛΗ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ”

Πρωτοπορεί με καινοτόμες ιδέες και καθιστά την Πολιτική Προστασία στην Ελλάδα μία εξ αυτών που έχουν να επιδείξουν πλούσιο έργο σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή κοινότητα. Ο λόγος για τη Δρ. Κάλλι Σαΐνη, πύραρχο, εθνική εκπρόσωπο στην Ε.Ε. για την Πολιτική Προστασία και πρώτη γυναίκα στην ιστορία του Πυροσβεστικού Σώματος. Μπορεί να πέρασαν 20 χρόνια από όταν κατατάχθηκε στο Σώμα, όμως οι στόχοι και οι απαιτήσεις συν τω χρόνω πληθαίνουν. Με πιο πρόσφατη την υλοποίηση ενός project που κατέρριψε όχι ένα, αλλά 36 ιστορικά ρεκόρ, δικαιωματικά και αναμενόμενα κατέκτησε μία θέση στο φόρουμ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πολιτική Προστασία, που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Μάιο. «Κάθε καταστροφή είναι “η καταστροφή”, είναι μοναδική, όσο μικρή ή μεγάλη κι αν είναι» σημειώνει η Δρ. Σαΐνη. Η ελληνική Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι πλέον γνωστή στην Ευρώπη για τη δουλειά που έχει κάνει σε αυτό τον τομέα, χάρη στην κυρία Σαΐνη και τους συνεργάτες της, κυρίως μέσω της άσκησης «Prometheus 2014», της οποίας ήταν επικεφαλής, ενώ γενικός επιχειρησιακός διοικητής της άσκησης ήταν ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος. Το σενάριο της άσκησης ήταν η δίδυμη καταστροφή: Μια μεγάλη δασική πυρκαγιά, η οποία εξελισσόμενη «χτύπησε» μία εγκατάσταση χημικών, με αποτέλεσμα να σημειωθούν και καταρρεύσεις. Για πρώτη φορά εξομοιώθηκε στο πεδίο σενάριο δίδυμης καταστροφής. Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος έπρεπε να διοικήσει ταυτόχρονα πεζοπόρες δυνάμεις για δασικές περιοχές, εναέρια μέσα για δασικές πυρκαγιές, αλλά και τις διασωστικές ομάδες με τα σκυλιά που έψαχναν για αγνοούμενους ή τραυματίες μέσα στα χαλάσματα, εξαιτίας της έκρηξης. Για πρώτη φορά είδαμε στο πεδίο δυνάμεις που είχαν διαφορετικό προσανατολισμό.
image

“ΤΟ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ, ΘΕΛΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΠΕΙΡΕΙΣ ΤΟΝ ΠΑΝΙΚΟ”

Υπέρμαχη της χρήσης των social media, προσπαθεί με κάθε τρόπο να βρει τη σωστή χρήση τους για την προστασία του κοινού. «Οι εθνικές αρχές Πολιτικής Προστασίας στις ευρωπαϊκές χώρες σταδιακά άρχισαν να χρησιμοποιούν τα social media, ενώ συνεχώς η χρήση τους επεκτείνεται σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με επιφύλαξη όμως, καθώς το να ενημερώνεις το κοινό με τις νέες τεχνολογίες, θέλει μεγάλη προσοχή για να μη σπείρεις τον πανικό». Τα social media αυτή τη στιγμή αποτελούν την αιχμή του δόρατος, που θα πρέπει να εξεταστούν διεξοδικά και θα πρέπει να συμβάλλουν με ό,τι καλύτερο διαθέτουν στην ενημέρωση του κοινού για τη μείωση των καταστροφών, υποστηρίζει η Δρ. Σαΐνη. Να σημειωθεί δεν έχει καταγραφεί προηγούμενο άσκησης, σε διεθνές επίπεδο, που να χρησιμοποίησε τα social media. «”Εξοντώνοντας” τη χρήση της τεχνολογίας, μπόρεσα με ένα tablet να στέλνω κομμάτια του σεναρίου από τα Δερβενοχώρια, στους συνεργάτες μου στο Χαλάνδρι και από εκεί, μέσω Facebook και Twitter “έφευγε” στους παίκτες. Αυτό έγινε για πρώτη φορά, ενώ δεχτήκαμε και συγχαρητήρια από την αρμόδια Επίτροπο Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα (σημερινή αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής)». Το αποτύπωμα αυτής της άσκησης είναι το γεγονός ότι η ίδια η επίτροπος «έπαιζε» τον εαυτό της μέσω του επίσημου λογαριασμού της Επιτροπής στο Twitter, με κομμάτια σεναρίου που της είχαν δοθεί. Αθήνα, Λευκωσία, Ζάγκρεμπ, Ρώμη, Βρυξέλλες, πέντε κέντρα επιχειρήσεων είχαν στηθεί για την άσκηση, με περισσότερους από 1.500 συμμετέχοντες σε αυτή. Στην άσκηση, ως παρατηρητές, συμμετείχαν και οι 28 εθνικοί εκπρόσωποι στην Ε.Ε. για την Πολιτική Προστασία, καταρρίπτοντας έτσι ακόμη ένα ιστορικό ρεκόρ και φέρνοντας τη διεθνή αναγνώριση. Αξίζει να σημειωθεί πως για τη Δρ. Σαΐνη υπήρχε πάντοτε το ερώτημα πώς μπορούν όλα αυτά τα αποτελέσματα να αξιοποιηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
image

Η ΠΡΩΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ ΜΕ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ

Η Δρ. Σαΐνη επενδύει πολύ στους συνεργάτες της, στην ομάδα που την πλαισιώνει, που αποτελείται από νέους και νέες που προάγουν την εργασία που γίνεται εντός της Γενικής Γραμματείας της Πολιτικής Προστασίας. «Πιστεύω πολύ στην ομαδική δουλειά, είμαστε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων και κάνουμε συλλογική δουλειά. Ξεκινήσαμε σιγά-σιγά και σταδιακά, πιστεύοντας ότι μπορούμε να κάνουμε καλά πράγματα για την Υπηρεσία. Ιδέες πάντοτε υπάρχουν και οι άνθρωποι που εμπλέκονται στη διαχείριση καταστροφών είναι επαγγελματίες».
image

Η ίδια είναι διδάκτωρ μηχανολόγος αεροναυπηγός, κατέχει το βαθμό του πυράρχου, ενώ στη θέση του εθνικού εκπροσώπου βρίσκεται από το 2010. Τελείωσε το Πολυτεχνείο το 1988, ολοκλήρωσε το διδακτορικό της το 1995 και κατατάχτηκε στο Σώμα για προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους, όταν για πρώτη φορά το Πυροσβεστικό Σώμα προκήρυξε 20 θέσεις πτυχιούχων για μηχανικούς μεταξύ των οποίων και δύο θέσεις του αντικειμένου της. Τα πρώτα χρόνια έκανε μάχιμη υπηρεσία στον Α’ σταθμό. Ήταν η πρώτη γυναίκα στο Σώμα και ο πρώτος πυροσβέστης με διδακτορικό.
image

Ένας ακόμη στόχος κατακτάται το 2004-2006, όταν η ίδια δίδασκε ως αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο τμήμα Αεροναυπηγών, με την άδεια της υπηρεσίας, για πρώτη φορά στην ιστορία του Σώματος. Η εθνική εκπρόσωπος στην Ε.Ε. για την Πολιτική Προστασία δεν αποδέχεται πως υπάρχει διάκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών στο Πυροσβεστικό Σώμα. Ωστόσο, από τα 28 κράτη-μέλη και τους αντίστοιχους 28 εθνικούς εκπροσώπους της Πολιτικής Προστασίας, οι γυναίκες είναι μόλις τρεις και προέρχονται από την Ελλάδα, τη Σουηδία και τη Νορβηγία, ενώ υπάρχουν κράτη-μέλη που δεν έχουν καν ένστολες γυναίκες στο εκάστοτε Πυροσβεστικό Σώμα. Η Δρ. Σαΐνη, αυτή την περίοδο, συλλέγει πληροφορίες πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, με την ελπίδα τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας να παρουσιαστούν σε ευρωπαϊκό φόρουμ.


*Queen.gr
Συνέντευξη: Σοφία Μαυραντζά
Φωτογραφίες: Σπύρος Κανατάς