Δολοφονήθηκε στην Αθήνα το 2018 με εκταφή επέστρεψε στο Μάντσεστερ, για ταφή

Ο Βρετανος ζούσε ως άστεγος στους δρόμους της Αθήνας και δολοφονήθηκε το 2018, ύστερα από την ταυτοποίηση στη βάση δεδομένων DNA της Ίντερπολ η οικογένειά του υπέβαλε αίτημα και παρέλαβε τη σορό του

Ύστερα από μια νομική αντιδικία 2,5 ετών, η σορός 41χρονου Βρετανού Λι Ρόμπινσον -σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Guardian– μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στους δρόμους της Αθήνας το Δεκέμβριο του 2018.  Η οικογένειά του είχε να μάθει νέα του από το 2015 καθώς πριν ταξιδέψει στην Ελλάδα ο Λι Ρόμπινσον κοιμόταν σε hostels και στους δρόμους του Μάντσεστερ μετά από μια ψυχολογική κατάρρευση.

Τον Αύγουστο του 2015 εντοπίστηκε σε ένα hostel και τον έφεραν πίσω στο σπίτι του, όμως τον Οκτώβριο εξαφανίστηκε και πάλι. Τον Δεκέμβριο του 205, η οικογένεια άνοιξε τα τραπεζικά του αρχεία και έμαθε ότι είχε αγοράσει ένα αεροπορικό εισιτήριο για την Κέρκυρα. Ειδοποίησε την αστυνομία, η οποία ενημέρωσε τους συγγενείς ότι παρόλο που ήταν στη λίστα των εξαφανισμένων ανθρώπων, είχε καταφέρει να πετάξει για το εξωτερικό.

Ο Βρετανός άντρας μετα τη δολοφονία του, είχε ταφεί χωρίς να γίνουν γνωστά τα στοιχεία του, καθώς οι ελληνικές αρχές δεν τον είχαν ταυτοποιήσει, σημειώνει το δημοσίευμα. Η οικογένεια του, ενημερωθηκε για το θάνατό του μετά απο 16 μήνες, ύστερα από την ταυτοποίηση στη βάση δεδομένων DNA της Ίντερπολ.

Τον Μάιο του 2020, η βρετανική αστυνομία ενημέρωσε την αδερφή του Λι Ρόμπινσον,  Σέλι ότι  είχε μαχαιρωθεί θανάσιμα σε επίθεση ενώ κοιμόταν σε εγκαταλελειμμένο κτίριο που χρησιμοποιούσαν άστεγοι. Ο 32χρονος δράστης ομολόγησε και εκτίει την ποινή του σε ψυχιατρική κλινική.

«Το χειρότερο ήταν ότι μάθαμε ότι είχε συμβεί τόσο καιρό πριν και εμείς συνεχίζαμε τις ζωές μας» , ανέφερε στη βρετανική Guardian, η Σέλι Ρόμπινσον.

Η οργάνωση Victim Support βοήθησε την οικογένεια να βρει δικηγόρο για να επιστρέψει η σορός στο σπίτι του. Η έκδοση ενός νέου πιστοποιητικού θανάτου ήταν ένα από τα νομικά εμπόδια που έπρεπε να ξεπεραστούν από τον Μάικ Χάγκαν, δικηγόρο ταξιδιωτικών δικαστικών διαφορών στο Φλέτσερς του Ηνωμένου Βασιλείου, και τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Μόσχο, του Pavlakis Moschos Associates. Το πιστοποιητικό εκδόθηκε και η σορός του Ρόμπινσον επαναπατρίστηκε αυτήν την εβδομάδα και κηδεύτηκε στο Μάντσεστερ.

«Πρόκειται για μια τραγική υπόθεση και η οικογένεια είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση από τη δολοφονία του Λι. Το γεγονός ότι θάφτηκε σε έναν τάφο χωρίς στοιχεία τάφο έκανε την τραγική απώλειά της ακόμη πιο οδυνηρή. Χαιρόμαστε που καταφέραμε να προσφέρουμε στην οικογένεια κάποια ανακούφιση, καθώς μπορέσαμε να φέρουμε τη σορό του στο σπίτι και να ταφεί στην πατρίδα του, στην οποία οι φίλοι και η οικογένειά του μπορούν να θρηνήσουν και να τον αποχαιρετήσουν», δήλωσε ο Χάγκαν.