ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ: Εισαγγελική έρευνα, για δύο υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης μαθητριών από καθηγητές.

Δύο σοβαρές υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης μαθητριών από καθηγητές που υπηρετούν σε σχολεία της Δωδεκανήσου, απασχολούν την Εισαγγελία, και το Υπουργείο Παιδείας.

Οι υποθέσεις έχουν αναστατώσει τις τοπικές κοινωνίες, με τις επίμεμπτες συμπεριφορές των δύο εκπαιδευτικών σε Κάλυμνο και Ρόδο.
Με εντολή του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, Γιάννη Παπαδομαρκάκη, ο εκπαιδευτικός ο οποιος υπηρετουσε σε σχολικό συγκρότημα της Καλύμνου, εχει ήδη απομακρυνθεί από το σχολείο όπου υπηρετούσε και ενεργοποιήθηκε η διαδικασία απόλυσης, ενώ για ο δεύτερο μετακινήθηκε από το σχολείο της Ρόδου όπου υπηρετούσε, σε άλλο σχολικό συγκρότημα.
Σύμφωνα με τη δικογραφία η οποία κοινοποιήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κω, ο 32άχρονος καθηγητής, όπως προέκυψε έπειτα από καταγγελίες γονέων και μαθητριών, προσδιορίζεται ως κάτοχος κινητού τηλεφώνου μέσω του οποίου φέρεται να είχε αποστείλει άσεμνα, μηνύματα σε ανήλικες μαθήτριέως του.
Παράλληλα, σε βάρος του 32άχρονου εκπαιδευτικού, είχε υποβληθεί μήνυση από συνάδελφό του, σύμφωνα με την καταγγελία του οποίου, φέρεται να παρενοχλούσε με μηνύματα τη σύζυγό του, επίσης εκπαιδευτικό στο ίδιο νησί.
Οι καταγγελίες διαβιβάστηκαν και στους προϊσταμένους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να κινηθεί η διαδικασία Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, η οποία περατώθηκε άμεσα. Με εντολή του προϊσταμένου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γιάννη Παπαδομαρκάκη, ο εκπαιδευτικός τέθηκε σε αναστολή των καθηκόντων του, και απομακρύνθηκε από το σχολείο στο οποίο υπηρετούσε.
Ταυτόχρονα ενημερώθηκε η Περιφερειακή Διεύθυνση Παιδείας Νοτίου Αιγαίου και το Υπουργείο Παιδείας, ενώ τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Κω, που χειρίζεται την υπόθεση.
Η δεύτερη δικογραφία, αφορά 30χρονο καθηγητή που υπηρετούσε σε σχολικό συγκρότημα σε χωριό της Ρόδου. Σύμφωνα με καταγγελίες, ο καθηγητής φέρεται να απευθυνόταν στην τάξη αλλά και κατ’ ιδίαν σε μαθήτριες του Λυκείου χρησιμοποιώντας ερωτικά και σεξιστικά υπονοούμενα. Γονείς που έλαβαν γνώση για τις διατυπώσεις του καθηγητή με αποδέκτες μαθήτριες του, ενημέρωσαν αρχικά τη διεύθυνση του σχολείου και στη συνέχεια τον προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Για την υπόθεση διατάχθηκε διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Με απόφαση του προϊσταμένου εκπαίδευσης, ο 30άχρονος εκπαιδευτικός μετακινήθηκε από το σχολικό συγκρότημα, όπου υπηρετούσε, σε άλλο σχολείο. Σε περίπτωση που αποδειχθούν οι καταγγελίες, τότε και ο καθηγητής της Ρόδου θα τέθηκε αμέσως εκτός εκπαίδευσης, επισημαίνουν πηγές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.<

Για την υπόθεση έχει ενημερωθεί και η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ρόδου Ιωάννα Κλιάμπα, η οοοια κσι θα αποφανθεί -σύμφωνα με το αποτέλεσμα της διενεργουμενης ΕΔΕ, σε συντρέχει λόγος άσκησης ποινικών διώξεων σε βάρος του εκπαιδευτικού.

Τα δυο περιστατικά, προβληματίζουν έντονα την τοπική μας κοινωνία, έπειτα από την καταδικαστική απόφαση σε βάρος εκπαιδευτικού, για παρόμοιο περιστατικό παρενόχλησης με μηνύματα με αποδεκτη ανήλικη μαθήτριά του. Η υπόθεση είχε εξελιχθεί πριν από δύο περίπου χρόνια σε σχολικό συγκρότημα της Ρόδου.

Πηγή: Ροδιακή/ kalymnosola

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport