Ditmir Bushati: "Αλβανοί, έχουν εκπαιδευτεί για τρομοκρατία και τζιχαντ στη Συρία"

Η δήλωση του Αλβανού Υπουργου Εξωτερικών Ditmir Bushati, κατά τη δίαρκεια Συνέντευξης Τύπου στα Τιρανα, ύστερα από την ολοκλήρωση συνάντησης με τον Καναδό ομολογό του John Bernt, έχει προκαλέσει προβληματισμό και σε διεθνές επίπεδο.
Σύμφωνα με τη δήλωση του Αλβανού Αξιωματούχου, “σε ορισμένες περιοχές της Αλβανίας images-υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί για τρομοκρατικές πράξεις και τζιχάντ στη Συρία”. Όπως επεσήμανε ο Αλβανός Αξιωματούχος, ένα τέτοιο φαινόμενο, όπως και στο Κόσοβο, τροφοδοτείται -μεταξύ άλλων- σε μεγάλο βαθμό από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αυτοί και τους ωθούν να πάνε στη Συρία.images-Ι
“Η Αλβανία δεν έχει αρνηθεί, ότι σε ορισμένες περιοχές υπάρχουν άνθρωποι που έχουν εκπαιδευτεί για τρομοκρατικές δράσεις, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με τη θρησκευτική αρμονία, καθώς αυτό είναι μία από τις πολύτιμες αξίες που έχουμε. Ως εκ τούτου και η επίσκεψη του Πάπα αποσκοπεί στο να στηρίξει αυτή την αξία. Η Αλβανία εργάζεται με τις διεθνές αρχές για να απομονώσει το φαινόμενο αυτό και είναι σημαντικό αυτός ο ‘πόλεμος’ να συνδέεται με τη βελτίωση των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών. Είναι ένα φαινόμενο που δεν έχει επηρεάσει μόνο την Αλβανία” δήλωσε ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών.

images-Σύμφωνα με την εφημερίδα “Lajm” της Πρίστινα (01/09), Αλβανός του Κοσόβου στα στοιχεία Μentor Zeinoulajhou, συνελήφθη στο αεροδρόμιο των Τιράνων της Αλβανίας και μεταφέρθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Κόσοβο. Πρόκειται για τη δέυτερη σύλληψη το τελευταίο δίμηνο με την κατηγορία συμμετοχής σε οραγνώσεις τζιχαντιστών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αστυνομία έχει καταγεραμμένες τηλεφωνικές του συνομιλιες, με τζιχαντιστές στη Συρία. Ο Ζeinoulajhou, επρόκειτο να μεταβεί από την Αλβανία στην Τουρκία και από εκεί στη Συρία, γεγονός που οδήγησε στην σύλληψή του, στο αεροδρόμιο της αλβανικής πρωτεύουσας. ενώ όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, τις υποψίες των αστυνομικών ενίσχυσε το γεγονός ότι ο Ζeinoulajhou, είχε υποπέσει σε αντιφάσεις σε ερωτήσεις που του υπέβαλαν οι Αφάλεια του αεροδρομίου σχετικά με τον προορισμό του ταξιδιού του, ενώ και οι αρχές του Κοσόβου είχαν εκδώσει σε βάρος του διεθνές ένταλμα σύλληψης.
Τουλάχιστον 15 άτομα έχουν συλληφθεί από τις τοπικές Αστυνομικές Αρχές της Βοσνίας–Ερζεγοβίνης, στο πλαίσιο εκτεταμένων ερευνών με την κωδική ονομασία “Δαμασκός”. Προκειται γαι Αστυνομική επιχείρηση, για την εξακρίβωση στρατολόγησης Βόσνιων υπηκόων, καθώς και τυχών διασύνδεση και χρηματοδότηση οργανώσεων με επαφές σε τρομοκρατικούς πυρήνες για να πολεμήσουν στο πλευρό ισλαμικών ομάδων στη Συρία και στο Ιράκ.
Η εισαγγελία της Βοσνίας–Ερζεγοβίνης προανήγγειλε ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών απειλών. Σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι στην επιχείρηση συμμετέχουν Αστυνομικοι και πράκτορες της κρατικής υπηρεσίας έρευνας και προστασίας (SIPA), της υπηρεσίας πληροφοριών και ασφάλειας της χώρας (OSA) και των αστυνομικών αρχών των δύο οντοτήτων και της περιφέρειας Μπρτσκο.
Έρευνες και προσαγωγές υπόπτων πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Σαράγεβο και στις πόλεις Κίσελιακ, Μαγκλάγια, Σρεμπρένικ, Ζβόρνικ, Μπούζε και Τέσλιτς. Στο στόχαστρο της αστυνομίας βρίσκονται και τα χωριά Γκόρνιε Μάοτσε και Γκόρνιε Μπότσινιε, γνωστά ως κέντρα ακραίων ισμαλιστών-ουαχαμπιτών. images-ΙΙ
Σημαντική είναι η διεθνής συνεργασία για την υλοποίηση των αστυνομικών επιχειρήσεων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αναφέρουν οι δικαστικές και αστυνομικές πηγές της χώρας. Σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις, τους τελευταίους μήνες, από τη Βοσνία–Ερζεγοβίνη έφυγαν 150 άτομα, με προορισμό τη Συρία και το Ιράκ και εντάχθηκαν σε ακραίες ισλαμικές ομάδες, όπως η Al-Nusra Front, με δεσμούς στην Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος.
Τον Ιούνιο, η Βουλή της Βοσνίας–Ερζεγοβίνης υιοθέτησε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, σύμφωνα με τις οποίες η συμμετοχή πολιτών της χώρας σε ένοπλες συγκρούσεις στο εξωτερικό συνιστά ποινικό αδίκημα, για το οποίο επιβάλλεται ποινή κάθειρξης έως και δέκα χρόνων. Ποινές φυλάκισης προβλέπονται και για όσους χρηματοδοτούν και προπαγανδίζουν την αναχώρηση γι
α συμμετοχή σε πολεμικές συγκρούσεις στο εξωτερικό