Δημοσιογράφος και διακοσμητής πωλούσαν πίνακες με “υπογραφή”.. ως γνήσιους.

Πωλούσαν πίνακες έναντι”υψηλού αντιτίμου” ως γνήσιοι, με τις υπογραφές Ελλήνων ζωγράφων, όταν ιστορικός τέχνης αποκάλυψε την πλαστοτητα των έργων τέχνης. Είχαν εξ απατήσει επιχειρηματία, στον οποίο είχαν πωλήσει 13 πλαστούς πίνακες, ως γνήσιους.

Πρόκειται για τον προσωπικό διακοσμητή του έκπτωτου Σάχη της Περσίας Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί και δημοσιογράφο, ο οποίος είχε διατελέσει διευθυντής σύνταξης σε περιοδικό ποικίλης ύλης, το οποίο έχει αναστείλει την κυκλοφορία του, συνελήφθησαν όταν πούλησαν 13 πίνακες ζωγραφικής Ελλήνων ζωγράφων- μεταξύ των οποίων οι υπογραφές των Νίκου Γύζη, Κώστα Βολανάκη, Μιχάλη Οικονόμου, Κωνσταντίνου Μαλέα- ως γνήσιους, έναντι του ποσού των 308.000 ευρώ σε επιχειρηματία οι οποίοι ήταν πλαστοί.
Η απάτη αποκαλύφθηκε όταν καλεσμένος, φίλος του επιχειρηματία, ιστορικός τέχνης διέκρινε την πλαστοτητα στους πίνακες οι οποίο είχαν τοποθετηθεί σε περίοπτες θέσεις της μεζονέτας και ενημέρωσε τον επιχειρηματία.
Σύμφωνα με την καταγγελία στο τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, προσδιορίσθηκαν ως δράστες, ο 62χρονος δημοσιογράφος και ο 87χρονος διακοσμητής εσωτερικών χώρων και ήταν αυτός που προσέγγισε τον επιχειρηματία, και του πρότεινε τις αγορές πινάκων από τον δημοσιογράφο, ως μέρος οικογενειακής συλλογής. Ο επιχειρηματίας από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο (2014) αγόρασε 13 πίνακες ζωγραφικής καταβάλοντας 308.000 ευρώ.
Σύμφωνα με αξιωματικούς στο τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, στον 62χρονο αποδιδεται αρχηγικός ρόλος, και τουλάχιστον από τον περασμένο Ιούλιο (2014), είχε προβεί στην πώληση πλαστών έργων τέχνης ως γνήσια. Ενώ ο ρόλος του 87χρονου ήταν να συστήνει υποψήφιους αγοραστές, εγγυώμενος για την φερεγγυότητά του πωλητή και τη γνησιότητα των πινάκων. Σύμφωνα με Αστυνομικές πηγές, ο 62χρονος δημοσιογράφος υποστήριξε ότι οι πίνακες ήταν μέρος οικογενειακής περιουσίας, ενώ ο 87χρονος διακοσμητής ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε για την πλαστότητα των έργων.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της πλαστογραφίας και απάτης κατά συναυτουργία, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, εγκληματική οργάνωση και παράβαση της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Τα 13 έργα τέχνης που πωλήθηκαν εξετάστηκαν από πραγματογνώμονες της Εθνικής Πινακοθήκης, οι οποίοι αποφάνθηκαν όταν πλαστοτητα και αλλοιώσεις, ενω στα σπιτιαμτων δυο σε Αθήνα και Βόλο, εντοπίσθηκαν επιπλέον 92 πίνακες ζωγραφικής, τη νόμιμη κατοχή των οποίων δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν και στάλθηκαν για εξέταση της γνησιότητάς τους.
Οι αξιωματικοί του τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής αναζητούν τους πλαστογράφους καλλιτέχνης των έργων τέχνης βασιζόμενοι σε πρωτότυπα έργα των Ελλήνων δημιουργών.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport