Δήμαρχος Παιονίας: “Θα γίνει πόλεμος στην Ειδομένη”- Αντιδρούν οι κάτοικοι- Επιχειρησιακή αντιμετώπιση με διμοιρίες, εξετάζεται από την κυβέρνηση

Αντιδρούν οι κάτοικοι της περιοχής των ελληνοσκοπιανών συνόρων στην έλευση της Frontex και ζητούν άμεσα από την κυβέρνηση, να λάβει μέτρα.

image

Η κατάσταση στα σύνορα της Ειδομένη με τα Σκόπια, στην ουδέτερη ζώνη, προκαλεί έντονες αντιδράσεις, στην τοπική κοινωνία.
Ο Δημαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης, εκφράζει τη διαφωνία του, στο ενδεχόμενο η Frontex να «σφραγίσει» τα ελληνοσκοπιανά σύνορα, καθώς όπως σημειώνει, οι μεταναστευτικές ροές από τα νησιά στην Αθήνα και προς την Ειδομένη συνεχίζουν με αμείωτους ρυθμούς.
«Θα γίνει πόλεμος» υπογράμμισε και συμπληρώνει, «Αυτοί οι λεβέντες στην κυβέρνηση τι θα κάνανε αν ήταν στη θέση μας»;
Η πρόεδρο της κοινότητας Ειδομένης, Ξανθούλα Σουπλή προειδοποιεί για  κινητοποιήσεις των περίπου 100κατοίκων που μέχρι πρότινος στήριζαν πρόσφυγες και λαθρομετανάστες «Αν μέχρι την Τρίτη δεν έχουν φύγει οι μετανάστες (σ.σ. που δεν μπορούν να περάσουν στην ΠΓΔΜ) από την Ειδομένη είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις» αναφέρει.
«Δεν θα αφήσουμε να μπει άλλο λεωφορείο στην Ειδομένη. Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση» τονίζει και προσθέτει πως «δεν υπάρχει άλλη υπομονή».
Σε συνέντευξή του (07/12) ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, προανήγγειλε την επιχειρησιακή διάταξη των ΜΑΤ προκειμένου να ανοίξει η σιδηροδρομική γραμμή, την οποία έχουν καταλάβει λαθρομετανάστες οι οποιοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα «θα εφαρμοστούν οι νόμοι: Όσοι θέλουν να κάνουν αίτηση ασύλου θα τους δώσουμε τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση ασύλου. Δεν κάνουν όμως γιατί δεν θέλουν. Πάρα πολλοί θέλουν να γυρίσουν πίσω μόνοι τους» ενω σημείωσε χαρακτηριστικά, ότι στις επόμενες ημέρες η Ειδομένη «θα έχει καθαρίσει». Ο Γιαννης Μουζάλας (Mega), επανέλαβε ότι η κυβέρνηση κάνει «μια τεράστια προσπάθεια ώστε να μην πέσει ξύλο», ωστόσο «μέσα σ’ ένα κράτος μια κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόζει τους νόμους. Πιθανώς με λεπτότητα, πιθανώς με τρυφερότητα, αλλά δεν μπορεί να έχεις τη σιδηροδρομική γραμμή κατειλημμένη 10 ημέρες, οφείλεις σαν κράτος να αντιδράσεις».
Σύμφωνα με το Γιάννη Μουζάλα η Frontex εγγράφως εξέφρασε πρόθεση, παρατηρητές της, να αναπτυχθούν στα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων, στο οποίο αναφέρονται ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». «Είναι δυνατόν να δεχτούμε εμείς σαν χώρα αυτό το πράγμα; Παρατηρητές από τη FYROM στα ελληνικά σύνορα; Αυτό ήταν μια αυθαιρεσία της FRONTEX. Στείλαμε γράμμα στον κ. Αβραμόπουλο, ζητήσαμε να μπουν τα πράγματα στη θέση του, μπήκαν στη θέση τους».
Την ίδια ωρα, με επιστολή των υπουργών Εσωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας Τόμας Ντε Μεζιέρ και Μπερνάρ Καζνέβ, προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο -την οποία δημοσιοποίησε το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF- ζητούν ενίσχυση «ώστε η FRONTEX να μπορεί γρήγορα να κληθεί στη βάση μίας αξιολόγησης κινδύνου που θα γίνεται από την ίδια την FRONTEX, σε περίπτωση σοβαρών ελλείψεων στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων» και «σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα πρέπει η FRONTEX να μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για την κινητοποίηση ομάδων άμεσης δράσης με δική της ευθύνη».
Την ίδια ώρα, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος έχει τον ρόλο του συντονιστή των 28 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκαλεί Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό (17/12) πριν την έναρξη του τακτικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport