Δίκτυο CCTV, Κίνα: Σε μόλις 7′ (λεπτά) «εντόπισε» ρεπόρτερ του BBC μέσα σε 3,5 εκ. ανθρώπους (video)

Πείραμα πρόκλησης διεξήχθη στο Γκουιγιάνγκ της Κίνας για να διακριβωθεί ο χρόνος εντοπισμού- και να συλληφθεί -δημοσιογράφος του BBC ο οποίος αναμίχθηκε στο γενικό πληθυσμό των 3,5 εκτ. ανθρώπων.

Η Αστυνομία αποτύπωσε αρχικά την βιομετρική αποτύπωση  του δημοσιογράφου του BBC “υπόπτου” και καταχώρισε τα βιομετρικά του χαρακτηριστικά στη μαζική βάση δεδομένων αναγνώρισης προσώπου, στην οποία υπάρχει καταχωρημένη η εικόνα του προσώπου για κάθε κάτοικο του Γκουιγιάνγκ. Με χρονικό προβάδισμα ο Δημοσιογράφος του BBC αναμίχθηκε στους πολυσύχναστους δρόμους της πόλης.

Με αίτημα που υποβλήθηκε απο τις αρμόδιες Αρχές για την σύλληψη του “υπόπτου”, τα στοιχειά καταχωρήθηκαν στον υπολογιστή που ήταν εξοπλισμένος με το πιο πρόσφατο λογισμικό ασφαλείας Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ). Με σύγκριση ανάμεσα σε εκατομμύρια εικόνες από δεκάδες χιλιάδες κάμερες που είναι εγκατεστημένες στο Γκουιγιανγκ, και αναμεταδόθηκαν στον κεντρικό Υπολογιστή, το λογισμικό “AI”, αναζήτησε την παρουσία του δημοσιογράφου.

Χρειάστηκαν συνολικά 7 λεπτά πριν η Αστυνομία συλλάβει με την τυπική διαδικασία τον “ύποτο”- με δεδομένο τον χρόνο επιχειρησιακής ανταπόκρισης για τους Αστυνομικούς- να συγκεντρωθεί η δύναμη και να περπατήσει / να τρέξει στο σημείο όπου εντοπίζεται η παρουσία του “υπόπτου”- η ταυτοποίησή του διήρκεσε μόλις δύο λεπτά, για να εντοπισθεί σε μια πόλη 3,5 εκατομμυρίων πολιτών.

Ο Yin Jun, εκτελεστικός διευθυντής με την εταιρεία κατασκευής κάμερας παρακολούθησης Dahua Technology, δήλωσε:

“Μπορούμε να ταυτοποιξσουμε  κάθε πρόσωπο με ένα δελτίο ταυτότητας και να εντοπίσουμε όλες τις κινήσεις του μια εβδομάδα πίσω. Μπορούμε να ταυτοποιήσουμε το πρόσωπό σας με το αυτοκίνητό σας, να σας “ταιριάξουμε” με τους συγγενείς σας και τους ανθρώπους με τους οποίους είστε σε επαφή. Με αρκετές κάμερες, μπορούμε να γνωρίζουμε ποιον συναντάτε συχνά.”

Το πείραμα στο Γκουιγιάνγκ θυμίζει εντυπωσιακά το ακριβώς παρόμοιο πείραμα εντοπισμού στην ταινία ”The Circle”, με τον πρωταγωνιστή της ταινίας  τον οποίο είχε “λοκάρει” το σύστημα τραυματίσθηκε θανάσιμα, στην προσπάθειά του να διαφύγει από τις κάμερες.

https://m.youtube.com/watch?v=rgFoxbT53TI

Όμως, πόσο ”επιστημονική φαντασία” είναι  αυτό το πείραμα, τελικά;

Επί του παρόντος, η Κίνα έχει εγκαταστήσει 176 εκατομμύρια κάμερες παρακολούθησης σε εθνικό επίπεδο και σκοπεύει να αναπτύξει το δίκτυο σε 626 εκατομμύρια έως το 2020. Εφόσον η Κίνα έχει 1.3 δισεκατομμύρια πολίτες, θα υπάρχει τουλάχιστον μία κάμερα για κάθε 2 άτομα.

Πηγή