ΔΗΕ: Ενημέρωση σχετικά με το διαδικτυακό ϕαινόμενο “Game of 72” («Παιχνίδι των 72 ωρών»)

Προειδοποιητική ανακοίνωση ενημέρωσης, εξέδωσε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για το φαινόμενο που εμϕανίζεται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ως “Game of 72” («Παιχνίδι των 72 ωρών»).

Σύμφωνα με την Αστυνομική ανακοίνωση, το “Game of 72” («Παιχνίδι των 72 ωρών») έχει δημιουργηθεί και εμϕανίζεται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Social Media), μεταξύ εφήβων. Με μηνύματα τα οποία ανταλλάσσουν μεταξύ τους, προκαλούν ο ένας τον άλλον να εξαϕανιστούν από το σπίτι τους, χωρίς καμία επικοινωνία με τις οικογένειες τους, για 72 ώρες.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας εϕιστά την προσοχή των πολιτών, και ιδίως των γονέων, αναϕορικά με ϕαινόμενο, το “Game of 72” («Παιχνίδι των 72 ωρών»).
“Ειδικότερα, το επικίνδυνο αυτό διαδικτυακό «παιχνίδι» ϕέρεται να ξεκίνησε από τη Γαλλία, όπου 13χρονη η οποία εξαϕανίστηκε από την οικία της για 72 ώρες, δήλωσε ότι προσπαθούσε να ανταποκριθεί στο «παιχνίδι – πρόκληση των 72 ωρών».
Οι Αστυνομικές Αρχές χωρών του εξωτερικού. εξέδωσαν ειδοποιήσεις προς γονείς και παιδιά, ενώ πολλά είναι και τα σχετικά δημοσιεύματα από πολυάριθμα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του εξωτερικού, που αναϕέρουν πως το ϕαινόμενο λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις.
Βάσει του γεγονότος ότι δεν έχουν ακόμη βρεθεί αποδεικτικά στοιχεία στο διαδίκτυο για την ύπαρξη του επικίνδυνου «παιχνιδιού», μερίδα των ξένων μέσων εικάζει ότι η έκταση που έλαβε το περιστατικό μπορεί να οϕείλεται σε αυτοδιαδιδόμενη ϕάρσα (hoax).
Στη χώρα μας δεν έχει σημειωθεί αντίστοιχο περιστατικό, όμως η Ελληνική Αστυνομία και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επαγρυπνούν, σε κάθε περίπτωση, για την άμεση ανίχνευση και πρόληψη σχετικών συμβάντων, καθώς λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας, το ϕαινόμενο ενδέχεται να λάβει πραγματικές και εξαιρετικά επικίνδυνες διαστάσεις.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, “εάν γονέας υποπτευθεί πως το παιδί του σχεδιάζει να προβεί στο «παιχνίδι – πρόκληση» των 72 ωρών ή όποιος πολίτης γνωρίζει σχετικές πληροϕορίες για αυτό, καλείται να επικοινωνήσει άμεσα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τους ακόλουθους τρόπους:

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport