Διάλογοι στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ με τρομοκράτες και ποινικούς στο φακελο που κατέθεσε στον Άρειο Πάγο ο Γιάννης Πανούσης| ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Διαλόγους που σοκάρουν, με έγκλειστους κατάδικοι για κακουργηματικά ποινικά αδικήματα και τρομοκρατικά χτυπήματα περιλαμβάνουν τα στοιχεία που κατέθεσε ο πρώην υπουργός Γιάννης Πανούσης στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, σύμφωνα με ρεπορτάζ στο “Βήμα της Κυριακής”.

Όλα τα στοιχεία που έχει καταθέσει ο Γ.Πανούσης στην Εισαγγελία περιλαμβάνονται σε απόρρητα ενημερωτικά σημειώματα που του είχαν κοινοποιηθεί από την ΕΥΠ και τα οποία επικαλούνται «ευαίσθητες πηγές υψηλής αξιοπιστίας».
Σύμφωνα με το επίμαχο ρεπορτάζ, βασικός διαμεσολαβητής ήταν το Στέλεχος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Λάμπρου, ο οποίος είχε τακτικές συνομιλίες με τους κρατούμενους, τους οποίους η κυβέρνηση φέρεται να ήθελε να κρατήσει ικανοποιημένους, προωθώντας ακόμα και σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.
Σε συνομιλία του με τον Γεράσιμο Τσάκαλο, κατάδικο τρομοκράτη, για συμμετοχή στους Πυρήνες της Φωτιάς, φέρεται να ομολογεί πως οι «δικοί του» οργάνωσαν την κατάληψη στην Πρυτανεία και πως εν συνεχεία αποχώρησαν σε ένδειξη καλής θέλησης. «Εμείς ότι υποσχεθήκαμε το κάνουμε, εσείς δεν είστε εντάξει» εμφανίζεται να λέει ο Γεράσιμος Τσάκαλος στον Πάνο Λάμπρου. «Είπαμε ότι θα φύγουμε από την Πρυτανεία και φύγαμε, αφήνοντας εκεί μόνο δώδεκα άτομα. Προσέξτε όμως, και να το πεις και στους δικούς σου. Μπορούμε να κάνουμε την Αθήνα να χοροπηδάει».
«Πρέπει να χτυπήσουμε τη Βουλή, δεν φυλάσσεται καλά» φέρεται να λέει σε άλλη συνομιλία του ο κατάδικος τρομοκράτης Νίκος Μαζιώτης στον επίσης κατάδικο για δράσεις του ένοπλου αντάρτικου πόλης, Γεράσιμο Τσάκαλο, για να λάβει την απάντηση «είσαι τρελός; Αυτό είναι επίθεση αυτοκτονίας».
Σε άλλη συνομιλία του Πάνου Λάμπρου, σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στο “Βήμα της Κυριακής”, έχει καταγραφεί σε νόμιμες συνακροάσεις με το βαρυποινήτη Βασίλη Στεφανάκο, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης ως ηγετικό στέλεχος του συνδικάτου του εγκλήματος, ο οποίος εκφράζει παράπονά του στον Λάμπρου, ο οποίος του απαντά: «Κάνω ό,τι μπορώ. Και όχι μόνο εγώ αλλά και οι άλλοι. Και η Κατριβάνου κάνει δουλειά. Πρέπει να έχετε υπομονή».
«Τίποτα δεν κάνετε. Επειδή καταργήσατε τις φυλακές Τύπου Γ; Τον τρομονόμο δεν τον καταργήσατε» έχει καταγρεφεί να απαντά ο Στεφανάκος.
«Εκεί υπάρχει πρόβλημα. Δεν το έχει πάρει καλά αυτό το θέμα ο chief» απαντά ο Λάμπρου, ενώ σε άλλο σημείο ο Στεφανάκος τονίζει «με αυτόν που βάλατε εκεί δεν θα βγάλουμε άκρη»
«Δεν έχει αρμοδιότητα. Την αρμοδιότητα την έχει ο δικός μου» απαντά ο Λάμπρου, αναφερόμενος πιθανότατα στον Νίκο Παρασκευόπουλο.
«Ούτε αυτός θα κάνει κάτι. Αυτός είναι άχρηστος, δεν τον υπολογίζουμε» απαντά ο Στεφανάκος.
«Θα πη…ξω τον Πανούση εσωκομματικά»
“Θα πηδήξω τον Πανούση εσωκομματικά. Ξέρω κάποιες μ….ίες που είχε κάνει στο υπουργείο Δικαιοσύνης ως σύμβουλος. Θα τον κάνω τον μ……α να με θυμάται σε προσωπικό επίπεδο. Θα δει η π….α».
Αυτή είναι μία από τις απειλές και υβριστικές αναφορές, τις οποίες διατυπώνει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση και περιλαμβάνεται στον απόρρητο φάκελο της εισαγγελέως διαφθοράς, Ελένης Ράικου.

Στοιχεία του φακέλου φέρνει σήμερα στο φως η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ».

«Ειδικό βάρος» αποδίδεται στο φάκελο της κυρίας Ράικου, σε συνομιλίες που είχε ο κατηγορούμεος αξιωματικός της Αστυνομίας με 66χρονο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που είχε πολυετή γνωριμία με Ανώτατο Αξιωματικό της Αστυνομίας, το οποίο στοχεύει στην ηγεσία.
Σε μία από αυτές φέρεται να λέει στον 66άχρονο: «Πρέπει να γίνουν οι κρίσεις το συντομότερο για να αναλάβει ο καθένας το πόστο του», για να λάβει την απάντηση από το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ: «Θα γίνουν, σήμερα ξεκινάνε και τώρα είδες πάει να… φορτώ. Φώναξε ο υπουργός τον… (σ.σ. αναφέρεται το όνομα του ανώτατου αξιωματικού) και έχω βάλει τον Μπαλάφα τον Γιάννη να πάρει τον Πανούση και να του πει «τι είναι αυτά, με τον (ίδιο αξιωματικό) κάθεσαι και ασχολείσαι;».
Η έρευνα ξεκίνησε προ διετίας ύστερα από αρχική εξέταση των ύποπτων σχέσεων δουλεμπόρων με στελέχη της ΕΥΠ και της Διεύθυνσης Αλλοδαπών από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής. Τότε είχαν καταγραφεί δεκάδες συνομιλίες και ανταλλαγές SMS μεταξύ αξιωματούχων και διακινητών λαθρομεταναστών που εισέπρατταν μεγάλα ποσά γι’ αυτές τις συναλλαγές με αστυνομικούς σε ζητήματα νομιμοποίησης αλλοδαπών.
Στο απολογητικό υπόμνημά του στον αρμόδιο Ανακριτή σημείωσε (είναι αναζητούμενος):
«Γνωριζόμαστε από πολλών ετών και διατηρούσαμε κοινωνικές σχέσεις, δεδομένου ότι ως άνθρωπος είναι ευχάριστος και συμπαθής. Επιπλέον είχε μια θετική πορεία στην κοινωνία μας και εν γένει πρόκειται για έναν καθημερινό αγωνιστή του ίδιου και της οικογένειάς του». Ο ίδιος αξιωματικός ισχυρίστηκε ότι έδινε συμβουλές για θέματα αλλοδαπών και ότι δεν γνώριζε ότι αυτός έπαιρνε χρήματα.
Στον φάκελο της εισαγγελέως, ο κύριος Πανούσης βρίσκεται στο επίκεντρο των αναφορών, αφού θεωρείται ότι στέκεται εμπόδιο στα σχέδιά τους. Μεγάλο τμήμα του φακέλου συντάχθηκε μετά από πολύμηνη έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., ο προϊστάμενος της οποίας, Σταύρος Σταυρόπουλος, απομακρύνθηκε προ μερικών ημερών με επίκληση ότι ήταν «μη αποδοτικός», ενώ είχε σωρεία επιτυχιών σε θέματα τόσο δίωξης οργανωμένου εγκλήματος, όσο και διαφθοράς στα σώματα ασφαλείας.

_______

*ΒΗΜΑ της Κυριακής

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport