ΔΕΘ: Διαδηλωτές, ένστολοι, μέτρα της ΕΛΑΣ.. "ραντεβού" στη Θεσσαλονίκη.

Με εντονότατη Αστυνομική παρουσία – περίπου 3.500 με 4000 Αστυνομικοί έχει προγραμματισθεί να διατεθούν σε μέτρα- θα γίνουν  (και) φέτος, τα εγκαίνια της 79ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Άμεσα, μετά τις τακτικές μετακινήσεις τοποθετήσεις Ανώτερων και Ανώτατων Αξιωματικών, στα μέσα του περασμένου μήνα, άρχισαν οι συσκέψεις στο Μεγαρο της Λ.Κατεχάκη, με Ανώτατους και Ανώτερους Αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, να σχεδιάζουν  τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν με αφορμή τις προγραμματισμένες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, τις επίσημες παρουσίες πολιτικών και ξένων επιτετραμμένων στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Αστυνομικές δυνάμεις από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονικης και της Μακεδονίας, καθώς και από την Αττική, αναμένεται να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη για την ενίσχυση της Αστυνομικής Δύναμης. Την ευθύνη για την οργάνωση της επιχειρησιακής δράσης για την ΕΛΑΣ, στην αποτροπή εντάσεων και κακόβουλων προθέσεων ατόμων ή ομάδων να προκαλέσουν επεισόδια, έχει αναλάβει ο Αρχηγός ΕΛΑΣ, Αντιστράτηγος  Δημήτριος Τσακνάκης ο οποίος έχει διατελέσει Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, μεχρι πρότινος. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μας, προσδιορίζουν το κόστος των μέτρων που θα ληφθούν κατά την περίοδο της 79ης Δ.Ε.Θ.  στο ένα εκατομμύριο Ευρώ!

Στόχος και φέτος, τα εγκαίνια της 79ης ΔΕΘ, να διεξαχθούν χωρίς παρατράγουδα, με δεδομένο της παρουσία Πολιτικών Αρχηγών, Υπουργών της Κυβέρνησης, και ειδικά κατά την ημέρα άφιξη του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Δικυκλιστές της  ομάδων ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ θα περιπολούν στους δρόμους της πόλης, ενώ έχει προβλεφθεί σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας από την Τροχαία τις ημέρες και ώρες των διαδηλώσεων.
Κινητοποίηση ΔΕΘ ενστόλων Το «χορό» των κινητοποιήσεων ανοίγουν και φέτος οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ενστόλων- Αστυνομικών, Λιμενικών και Πυροσβεστών- οι οποίοι την ερχόμενη Παρασκευή (05/09-  18.00) θα πραγματοποιήσουν Πανελλαδική ένστολη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Λευκό Πύργο και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία – πιθανότατα- προς το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων- κινητοποιήσεων
Προαναγγελία κινητοποιήσεων για το ερχόμενο Σάββατο (06/08- 18.00) από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, μέλη των οποίων, έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου στην οποία θα συμμετέχουν και οι απολυμένες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών. Την ίδια ώρα στην πλατεία Αριστοτέλους σε συγκέντρωση καλεί το ΠΑΜΕ, ενώ την ίδια ώρα στην Καμάρα, συγκέντρωση θα πραγματοποιήσουν μέλη κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, στην οποία θα συμμετέχουν και αντιεξουσιαστές.
Προαναγγελία παράστασης διαμαρτυρίας, έχουν κάνει και οι “Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης” μέλη των οποίων αντιδρούν με τη λειτουργία των λατομείων χρυσού, και καλούν σε «μαζική, ανεξάρτητη και αυτόνομη κινητοποίηση», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, για το ερχόμενο Σάββατο (06/09- 17.00) μια ώρα νωρίτερα, στην περιοχή της Αγίας Σοφίας.
Πρόθεση έχουν εκφράσει και φίλοι της ομάδας του ΑΡΗ, να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, χωρίς να έχουν κοινοποιήσει -μέχρι στιγμής- σημείο συγκέντρωσης.
 
Επιστροφή ύστερα από τρία χρόνια των περιπτέρων ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστικής
 
Παρουσία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια, θα “επιστρέψουν” τα περίπτερα των Σωμάτων Ασφαλείας – ΕΛΑΣ και ΠΣ- στην 79η  Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μετά την 3ετή απουσία τους, αποφασίστηκε φέτος να συμμετάχουν και πάλι, με τα εγκαίνια να πραγματοποιεί ο αρμόδιος Υπουργός το μεσημέρι του Σαββάτου (06/09), ενώ θα ακολουθήσει επίσκεψη και του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Στους εκθεσιακούς χώρους των ενστολων Σωμάτων, έχει προγραμματισθεί παρουσίαση στολών και εξοπλισμού του προσωπικού του ένστολου προσωπικού  και στα δύο Σώματα. Στο περίπτερο της ΕΛ.ΑΣ. οι επισκέπτες θα μπορούν να ενημερωθούν από προσωπικό της Δίωξης Ηλεκ
τρονικού Εγκλήματος για τους κινδύνους του διαδικτύου, ενώ στο περίπτερο της Πυροσβεστικής θα γίνει παρουσίαση του εξοπλισμού και των μέσων που χρησιμοποιούν οι πυροσβέστες στην αντιμετώπιση των περιστατικών.