«Δεν είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ η χρήση όπλου από τον Αστυνομικό»

Επί της συζήτησης για το αν έχει «δικαίωμα στη χρήση του όπλου που φέρει ο Αστυνομικός», σχολιάζει, Ανθυπαστυνόμος ε.α και πρώην συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ

Στο σχόλιό του ο Ανθυπαστυνόμος ε.α. και πρώην συνδικαλιστής της ΕΛΑΣ, Ανέστης Κελεσίδης, αναφέρει, «Οι περισσότεροι επιχειρηματολογείτε πάνω στη βάση του δικαιώματος του Αστυνομικού στη χρήση του όπλου του. Πρόκειται περί εσφαλμένης αντίληψης.
Ο Αστυνομικός ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ υπό τις προϋποθέσεις του Νόμου και των Κανονισμών να κάνει χρήση του οπλισμού του. Που είναι ανάλογος του ελοχευομένου κινδύνου, εξ αιτίας της σοβαρότητας και του μέσου της ΕΠΙΘΕΣΗΣ.
– Αμυνόμενος από την άδικη κάποιου προσβολή.
– Σε βάρος του ιδίου ή σε βάρος συμπολίτη του. Ασκώντας αυτή του την υποχρέωση, η οποία εννοείται πως πρέπει να αποδειχθεί. Παραμένει ατιμώρητος ως προς τις συνέπειες που θα είχε κάτω από άλλες προϋποθέσεις και συνθήκες για την πράξη του.
Η χρήση του όπλου του ενστόλου δεν επιτρέπεται να έχει επιθετικά χαρακτηριστικά. Αμύνεται ο Αστυνομικός ως ταγμένος θεσμικά, στη διασφάλιση του μεγαλύτερο κοινωνικού αγαθού. Αυτό της…ζωής και της σωματικής ακεραιότητας αυτού ή μέλους της κοινωνίας».
_____________________________

* ο Κελεσίδης Ανέστης, είναι Ανθυπαστυνόμος ε.α και πρώην συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ (1ος Γενικός Γραμματέας Π.Α.ΑΣ.Υ. και 1ος Πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης)