«Δεν είμαι κοινός πλαστογράφος, είμαι καλλιτέχνης»|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

Η μυστική επιχείρηση παρακολούθησης του Ιρανού πλαστογράφου Mohammad Ali A. ξεκίνησε στις 19 Απριλίου και ολοκληρώθηκε τρεις ημέρες αργότερα, το πρωινό της 21ης Απριλίου: αστυνομικοί του Αλλοδαπών Αττικής τον ακινητοποίησαν τη στιγμή που έβγαινε από το παράνομο εργαστήριό του, σε πολυκατοικία της οδού Σπετσών στην Κυψέλη. «Δεν είμαι κοινός πλαστογράφος», τους είπε ενώ του περνούσαν χειροπέδες, «είμαι καλλιτέχνης».

image
Στοιχεία χιλιάδων πλαστών διαβατηρίων και ταυτοτήτων εντοπίστηκαν σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους.

Ο 39χρονος Ιρανός ζούσε νόμιμα στην Ελλάδα, καθώς του είχε δοθεί δελτίο αιτούντος άσυλο με ημερομηνία λήξης την 21η Σεπτεμβρίου 2016. Στις 17 Απριλίου αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης (υπάγεται στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής) έμαθαν ότι ένας υπήκοος Ιράν γύρω στα 40 διακινεί –με τη βοήθεια νεαρού συνεργού του– πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες στο κέντρο της πρωτεύουσας και ειδικότερα στην περιοχή της Κυψέλης. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο νεαρός βοηθός του πλαστογράφου, επίσης Ιρανός, χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις του ένα μοτοποδήλατο με αριθμό κυκλοφορίας ΤΟΖ-20…

Δύο ημέρες αργότερα, το πρωί της 19ης Απριλίου, συγκροτήθηκε κλιμάκιο μυστικών αστυνομικών με αποστολή να ελέγξουν την αξιοπιστία της πληροφορίας και να εντοπίσουν τους δύο υπόπτους. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας βρήκαν το μοτοποδήλατο παρκαρισμένο στην οδό Σπετσών 33 και έθεσαν την πολυκατοικία υπό παρακολούθηση. Μερικές ώρες αργότερα είδαν τους δύο υπόπτους να βγαίνουν και να κατευθύνονται στην οδό Αγ. Μελετίου, προκειμένου, όπως διαπιστώθηκε, να παραδώσουν σε συνεργό τους κάποιο αντικείμενο –πιθανώς πλαστό διαβατήριο– τυλιγμένο σε νάιλον σακούλα, που ο ένας από τους δύο είχε κρυμμένο κάτω από την μπλούζα του.

Το πρωί της Πέμπτης, οι δύο ύποπτοι πήγαν στο υποκατάστημα της αλυσίδας «Πλαίσιο» στα Εξάρχεια για να αγοράσουν μελάνια και άλλα αναλώσιμα και επέστρεψαν στην οδό Σπετσών με ενδιάμεση στάση σε πολυκατοικία της οδού Τήνου 39. Το επόμενο πρωί ακινητοποιήθηκαν και συνελήφθησαν. Απαντώντας στους αστυνομικούς που τον ρώτησαν προφορικά εάν πλαστογραφεί διαβατήρια και ταυτότητες, ο Mohammad Ali A. φέρεται να τους είπε: «Δεν είμαι κοινός πλαστογράφος, είμαι καλλιτέχνης».

Στο ισόγειο διαμέρισμα της οδού Τήνου 39 (και δευτερευόντως σε αυτό της οδού Σπετσών) αστυνομικοί του Αλλοδαπών εντόπισαν ένα από τα καλύτερα οργανωμένα εργαστήρια παραγωγής πλαστών εγγράφων που έχουν βρεθεί στην Αττική. Στο εσωτερικό του υπήρχαν 38 πλαστές ταυτότητες Ιταλίας, Βουλγαρίας, Τσεχίας, Γαλλίας, Βελγίου, Φινλανδίας κ.ά, καθώς επίσης και 61 διαβατήρια ευρωπαϊκών και «τρίτων» χωρών, όπως, για παράδειγμα, του Μεξικού, της Μαλαισίας, του Ισραήλ, της Βραζιλίας ακόμα και της Νοτίου Κορέας. Ο μακρύς κατάλογος των κατασχεμένων ευρημάτων – αντικειμένων περιλαμβάνει ακόμα έναν ηλεκτρονικό τόρνο που χρησιμοποιείται για να πλαστογραφούνται με ακρίβεια τα στοιχεία ασφαλείας των διαβατηρίων, δερμάτινα ρολά για την κατασκευή εξωφύλλων και ειδικά καλούπια για τη βαφή τους, σφραγίδες ελληνικών και ξένων αρχών, καθώς επίσης και εξωτερικοί σκληροί δίσκοι με στοιχεία χιλιάδων πλαστών διαβατηρίων και ταυτοτήτων.

Ξένες διωκτικές αρχές

Για την υπόθεση ενημερώθηκαν –μέσω της Europol– ξένες διωκτικές αρχές, οι οποίες επέδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον για την υπόθεση, ενώ από τον έλεγχο στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) και το αρχείο της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφαλείας προέκυψε ότι 43 διαβατήρια και ταυτότητες που βρέθηκαν στην κατοχή των δύο Ιρανών ήταν καταχωρισμένα στον κατάλογο των «κλεμμένων – απολεσθέντων» εντύπων.

Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον ανακριτή και μετά την απολογία τους αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

______

*έντυπη Καθημερινή, Γιάννης ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ