“Δε μπορεί να φοράμε τη στολή μόνο στις συνεντεύξεις και στις πορείες μας”

Με αφορμή την τοποθέτηση από βήματος, της Υπουργού Προστασία του Πολίτη, αναφορικά με συνδικαλιστές αστυνομικούς που έχουν να δουλέψουν 20 χρόνια, σχόλιο συνδικαλιστή. *

“Όσο και να θες να διαφωνήσεις μαζι της, το γνωρίζουμε καλά πως ένα δίκιο το έχει. Για να ασκήσεις σωστά τα συνδικαλιστικά σου καθήκοντα πρέπει να αφιερώσεις πολύ χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα εργαστώ καθόλου για να ανταποκριθώ στις συνδικαλιστικές μου υποχρεώσεις.

Και η επαφή σου με τον συνάδελφο ; Με την Υπηρεσία ; Είναι λοιπόν προφανές πως κανείς συνδικαλιστής δεν θα πρέπει να χάνει αυτή την επαφή.

Δε μπορεί να φοράμε τη στολή μόνο στις συνεντεύξεις και στις πορείες μας. Ας παλιώσει και ας φθαρεί η στολή απο την υπηρεσιακή μας κατάσταση και ναι, να διευκολυνθούμε για τις συνδικαλιστικές μας υποχρεώσεις. Δεν μου κάθεται όμως καλά, να εκπροσωπώ συναδέλφους, να αγωνίζομαι για το δίκιο τους, να καταγγέλλω τις ανισότητες και τις παρατυπίες, να κατακρίνω την στάση της Ηγεσίας μας αλλά παράλληλα, να απέχω απο την εργασία. Είναι λοιπόν κάποιες αλήθειες που πρέπει να ειπωθούν και να επαναπροσδιορίσουμε την στάση μας. Γιατί οι συνδικαλιστές έχουν την ταμπέλα του “εργατοπατέρα”, γιατι τους χρεώνουν πρώτα “για την καρέκλα τους”, γιατί τους επιρρίπτουν ευθύνες για όλα τα αρνητικά στοιχεία. Έχουμε όλοι μας ευθύνη και είναι ώρα να κάνουμε την αυτοκριτική μας.Όλα αυτά βέβαια δεν θα μπορούσα να τα αποτυπώσω και ίσως προσπερνούσα τέτοιες δηλώσεις, αν όλα αυτά τα χρόνια ως ΠΟΣΥΦΥ δεν υπηρετούσαμε όλοι μαζί μια τέτοια αντίληψη για τον συνδικαλισμό. Όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στις πράξεις μας. Η συνδικαλιστική άδεια δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός για έναν συνδικαλιστή. Είναι μέσο που διευκολύνει έναν συνδικαλιστή να ανταποκριθεί στις συνδικαλιστικές του υποχρεώσεις και τίποτε παραπάνω.

* Τοτονίδης Ιωάννης, Γ.Γραμματέας ΠΟΣΥΦΥ