CSI ΑΤΗΕΝS: Η μεγαλύτερη τράπεζα DNA στα Βαλκάνια για την ΕΛΑΣ

Με φιλοδοξία τη δημιουργία της μεγαλύτερης τράπεζας DNA στα Βαλκάνια η ΕΛΑΣ, έχει προχωρήσει στη συλλογή DNA από  αλλοδαπούς που συλλαμβάνονται, ώστε να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη τράπεζα δεδομένων DNA και να αποφύγει έτσι στο μέλλον άλλον έναν «αόρατο» Armben Bako

Η ένοπλη επίθεση με τον τραυματισμό 11 θαμώνων νυχτερινού κέντρου διασκέδασης στο Μικρολίμανο, τον περασμένο μήνα, με καθ ομολογίαν δράστη τον προφυλακισμένο Αλβανό Armben Bako, αποτέλεσε την επίσπευση της διαδικασίας λειτουργίας τράπεζας δεδομένων DNA στην ΕΛΑΣ με τον κακοποιό αν και είχε ενεργό ποινική δράση παρέμενε «αόρατος» για τις αστυνομικές αρχές. Ο 35χρονος όπως διαπιστώθηκε έχει συμμετοχη σε κυκλώματα της νύχτας και κρίθηκει ιδιαίτερα επικίνδυνος, ενώ είχε διαπράξει τρεις ένοπλες αιματηρες επιθέσεις ενώ είχε δολοφονήσει τον 40χρονο Γιάννη Κυριακόπουλο .

Σύμφωνα με τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ (03/01) , με τη σχετική Νομοθετική διάταξη, έχει δοθεί η δυνατότητα να δημιουργηθει και να τηρείται βάση δεδομένων DNA, έπειτα από λήψη γενετικού υλικού καθώς και η συλλογή βιντεοληπτικού υλικού από κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας και συστήματα ασφαλείας με γνώμωνα την ασφάλεια των πολιτών για μεγάλο χρονικό διάστημα .

Ήδη υπηρεσίες σε Ευρωπαϊκές χώρες, με το αμερικανικό FBI που παραμένει πρωτοπόρο στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και των επιστημών, με τη χρήση τράπεζας DNA έχουν πραγματοποιήσει εξιχνιάσεις πολύπλοκων και συχνά δυσεπίλυτων υποθέσεων.

Η τραπεζα DNA του FBI περιεχει 11 εκτ. ατόμων που για οποιοδήποτελόγο,έχουν απασχολήσει τις Αρχές ,2 εκατ συλληφθεντες και 590 000 ιατροδικαστικα ευρηματα  και μονο τους τελευταιους 2 μηνες απο τον Οκτωβριο εχει οδηγησει σε 270 000 συλληψεις σε παραπανω απο 250.000 αστυνομικες ερευνες. Ενω στον Καναδά σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα πριν από μόλις λίγες ημέρες η αντίστοιχη τράπεζα DNA οδήγησε στην επίλυση 33 000 υποθέσεων εκ των οποίων 2 288 φόνων και 4 000 βιασμών.

“Υπερόπλο” στην μάχη με την τρομοκρατία.

Η ταυτοποίηση ενός προφίλ στην βάση δεδομένων μπορεί να συνδέσει διαφορετικές υποθέσεις, οδηγώντας πολλές φορές στη σύλληψη κατ’ εξακολούθηση εγκληματιών. Σε περιπτώσεις, προανακριτικής διερεύνησης υποθέσεων από διαφορετικές υπηρεσίες δίνετε η δυνατότητα συγκρίνοντας τα δεδομένα να οδηγούνται στην εξιχνίαση προσδιορίζοντας την ταυτότητα των δραστών.
Όπως προβλέπεται στις σχετικές διατάξεις της Νομοθετικής ρύθμισης, η Ελληνική Αστυνομία έχει οργανώσει και θέσει σε λειτουργία τράπεζα δεδομένων, στην οποία θα βρίσκεται γενετικό υλικό όσων συλλαμβάνονται για ποινικά αδικήματα, με τα δεδομένα να παραμένουν αρχειοθετημένα.
Ηδη τρέχουν προγράμματα για την ψηφιοποίηση των αρχείων και την ηλεκτρονική αναγνώριση και ταυτοποίηση προσώπων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Η Βάση δεδομένων DNA εδρεύει στο 5όροφο κτήριο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών. Η λειτουργία της υπηρεσίας, για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, έχει ανατεθεί σε εποπτεύοντα Εισαγγελέα Εφετών. Σύμφωνα με την τροπολογία,” παρέχεται η δυνατότητα στην ΕΛΑΣ, να λαμβάνει και να διατηρεί Βάση δεδομένων με γενετικό υλικό που έχει ληφθεί από άτομα για τα οποία υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για τέλεση κακουργηματικών πράξεων, και για τους αλλοδαπού και λαθρομετανάστες, τέλεση πλημμελημάτων που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών”. Με πράξη του αρμόδιου Εισαγγελέα, προβλέπεται με την παρέλευση προσδιορισμένου χρόνου, η καταστροφή του υλικού, ενώ παράβαση της διάταξης, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, εάν δεν προβλέπεται βαρύτερη ποινή.
Στο Δομοκό επίσης- όπου εντός των επόμενων μηνών αναμένεται να λειτουργήσουν οι φυλακές υψίστης ασφαλείας (τύπου Γ) -, όπως αναφέρουν τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, προβλέπεται και η δημιουργία μιας ακόμη τράπεζας DNA που θα περιλαμβανει δείγματα από τους έγκλειστους κατάδικους τρομοκράτες, και καταδικασμένων τελεσίδικα ποινικών για βαριά και ειδεχθή εγκλήματα.
Στόχος εκτός των άλλων είναι να υπάρχει και εκεί η δυνατότητα διατήρησης του DNA υπόπτων για την άμεση ταυτοποίηση των δραστών τρομοκρατικών χτυπημάτων και αποτροπή ενεργειών στην εξάρθρωση τρομοκρατικών οργανώσεων .

Συλλογή Δείγματος DNA

Τα δείγματα DNA, συλλέγονται με ειδικές απορροφητικές μπατονέτες, από το στόμα, και τα μάγουλα. Με τριβή συγκεντρώνονται μαζί με το σάλιο και τα χαλαρά επιφανειακά κύτταρα που περιέχουν το DNA και αξιοποιούνται στον γενετικό τεστ.

Νομοσχέδιο του Δικαιοσύνης ..η Βάση Δεδομένων.

Η πρόσφατη ψήφιση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στη Βουλή για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, περιελάμβανε επίσης και άλλες διατάξεις για την ταυτοποίηση κακοποιών σε ποινικά κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα. Κατάδικοι και υπόδικοι ιδιαίτερα επικίνδυνοι και κατηγορούμενοι για τρομοκρατία, δράστες ανθρωποκτονίας μελών εγκληματικών οργανώσεων, κατάδικους ληστείας με δολοφονία ή βαριές σωματικές βλάβες, εγκλήματα κατά του πολιτεύματος και της χώρας, εσχάτη προδοσία, περιλαμβάνονται στις διατάξεις του σχετικού Νομοσχεδίου.

Το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο, κατατέθηκε με πρόθεση την αποσυμφόρηση των φυλακών καθώς και η δυνατότητα κράτησης του DNA υπόπτων σε βάση δεδομένων, και την ευνοϊκή ποινική μεταχείριση για υπόπτους και κατάδικους που δίνουν πληροφορίες για εξάρθρωση τρομοκρατικών οργανώσεων και αποτροπή τρομοκρατικών χτυπημάτων

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport