Χρυσοχοΐδης: «Κρίσιμο στοίχημα ο τελικός του Conference League»- Από 1η Ιουνίου 65 τμήματα ενδοοικογενειακής βίας ανά την Ελλάδα

Στο Conference League, την αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και της νεανικής παραβατικότητας καθώς επίσης για τη νεοσυσταθείσα Αυτόνομη Διεύθυνση Δίωξης του Οργανωμένου Εγκλήματος, αναφέρθηκε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη

«Η προσπάθειά μας είναι οποιοδήποτε τηλεφώνημα ή πάτημα του panic button να έχει άμεση ανταπόκριση», επισήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤNews, αναφερόμενος στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και τη διαχείρισή τους.

Όπως επεσήμανε, από την 1η Ιουνίου, σε όλη την επικράτεια, λειτουργούν 65 Τμήματα ενδοοικογενειακής βίας τα οποία καλύπτουν όλη την επικράτεια. «Έχουμε αύξηση καταγγελιών και αύξηση των συλλήψεων» πρόσθεσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, θέτοντας βασικό στόχο την εξάλειψη πίσω από κλειστές πόρτες περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

«Μακάρι να έχουμε αύξηση καταγγελιών και να έχουμε αύξηση συλλήψεων έτσι ώστε κατά κάποιο τρόπο μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα, χρόνο με το χρόνο, μια ντροπή που στιγματίζει την κοινωνία μας -και όχι μόνο την ελληνική- να πάψει να υπάρχει και να μην υπάρχουν πίσω από κλειστές πόρτες, βασανιστήρια, ξυλοδαρμοί, κακοποιήσεις γυναικών και παιδιών

(…) Θέλω να ανακοινώσω ότι από σήμερα (1/6) λειτουργούν σε όλη τη χώρα 65 τμήματα ενδοοικογενειακής βίας. Σε κάθε νομό υπάρχει ένα γραφείο και συνεπώς καλύψαμε όλη τη Ελλάδα. Αυτό ισχύει για όλη την Ελλάδα και ισχύει όχι μόνο για τις γυναίκες, αλλά και για οποιονδήποτε, έναν ηλικιωμένο για παράδειγμα, ένα παιδί που αισθάνεται την ανάγκη να προστατευθεί».

Για το Οργανωμένο έγκλημα ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Προστασία του Πολίτη, «Έχουν κατασχεθεί 600.000 – 640.000 πακέτα λαθραία τσιγάρα. Αν το πολλαπλασιάσετε επί 4 ευρώ περίπου, που είναι η αξία του φόρου. Αυτό σημαίνει ότι κάποια εκατομμύρια φόροι έχουν χαθεί. Θα χάνονταν και χάνονται όταν κινούνται λαθραία τσιγάρα. Το ίδιο συμβαίνει με τα καύσιμα. Το ίδιο συμβαίνει με μια σειρά άλλες δραστηριότητες.

Το οργανωμένο έγκλημα μπαίνει κάθε μέρα στην επιχειρηματικότητα. Πρέπει να κάνουμε εξειδικευμένες υπηρεσίες, να διεισδύσουν στις εγκληματικές οργανώσεις (…) Η συγκεκριμένη διεύθυνση είναι Ενιαία υπηρεσία σε πανελλαδικό επίπεδο, όπως είναι το FBI στην Αμερική.

Αφορά όλες τις υποθέσεις που αφορούν το οργανωμένο έγκλημα, δηλαδή από τα ναρκωτικά, τις μεγάλες κλοπές ανθρωποκτονίες, το οργανωμένο έγκλημα μέχρι την αθλητική βία, εφόσον προήλθαν από εγκληματικές ομάδες. Όλα αυτά τα αντικείμενα περιέρχονται στη λειτουργία, τη διεύθυνση αυτή. Θα λειτουργήσει περίπου στις αρχές Οκτωβρίου».

Για τη νεανική εγκληματικότητα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισήμανε, «Έχουμε πρόβλημα σε δύο επίπεδα. Το ένα είναι οι συμμορίες και το άλλο είναι τα μέσα που χρησιμοποιούνται: μαχαίρια, σιδηρογροθιές κλπ. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια πολύ σοβαρή δουλειά της αστυνομίας. Σε μεγάλες συγκεντρώσεις νέων υπάρχει παρουσία αστυνομίας, ελαφριά παρουσία, όχι ένοπλη, με νεαρούς και νεαρές αστυνομικούς και ταυτόχρονα αστυνομικοί που αν χρειάζεται κάνουν συλλήψεις.

Επειδή η ποινική μεταχείριση των ανηλίκων είναι δύσκολο ζήτημα και πολύ ευαίσθητο, αυτοί οι οποίοι συλλαμβάνονται και παραπέμπονται στη δικαιοσύνη, πέρα από τη διαχείριση του ανηλίκου, είναι οι γονείς. Όποιος πατέρας ή μητέρα αφήνει το παιδί του χωρίς την αναγκαία από το νόμο ή το καθήκον του χρέους επιμέλεια, τότε έχει μεγάλες ευθύνες».

Για τα περιστατικά αθλητικής βίας και τη διαχείριση του ζητήματος από την κυβέρνηση, σημείωσε, «Κατ αρχήν συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό για μια ακόμη φορά συγχαρητήρια στον μπασκετικό Παναθηναϊκό που μας έφερε το κύπελλο από το Βερολίνο. Νομίζω αυτές είναι μεγάλες επιτυχίες για τη χώρα, για την Ελλάδα, για τους Έλληνες.

Η διεξαγωγή του ήταν ένα πολύ σπουδαίο γεγονός. Νομίζω ήταν ένα κρίσιμο στοίχημα για την Ελλάδα, για την ικανότητά μας να διεξάγουμε με ασφαλή τρόπο μεγάλα γεγονότα.

Αποδείξαμε ότι μπορούμε να φιλοξενούμε και να οργανώνουμε αθλητικά γεγονότα, τα οποία μπορούν να ανοίξουν το δρόμο και για μελλοντικά παρόμοια events. Και επίσης αποδείξαμε ότι μπορούμε από τον Φεβρουάριο και μετά, όταν ξανάνοιξαν τα γήπεδα, μετά τα τραγικά γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2023 και τον θάνατο του αστυνομικού, τα πράγματα πάνε άψογα (…)

Πρόκειται για εγκληματικές ομάδες οι οποίες υπάγονται στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα για το οργανωμένο έγκλημα.

Συνεπώς αυτή η υπόθεση τελειώνει εδώ και αν εμφανιστεί οποιαδήποτε ομάδα ή οποιοσδήποτε που θα τολμήσει να διαταράξει αθλητικό γεγονός σε οποιοδήποτε σπορ, σε οποιοδήποτε άθλημα, δεν έχει καμία τύχη παρά μόνο την ποινική οδό και τα δικαστήρια».