Χωρίς συντηρητική εκπαίδευση στα οπλα σχεδόν ένα χρόνο, Αστυνομικοί σε μάχιμες Υπηρεσίες.

Προ “αφοπλισμού” οι Αστυνομικοί της ΓΑΔΑ, αν και υπηρετουν σε μάχιμες υπηρεσίες, σχεδόν για ένα χρόνο, δεν έχουν παρακολουθήσει ουτε ένα σχολειο συντηριτική εκπαίδευση σκοποβολής, με το σχετικό Νόμο σε αντίστοιχες περιπτώσεις, να προβλέπει ..παράδοση οπλισμού.

Εκπαιδευτές της ΕΛΑΣ σε θέματα οπλοτεχνικής και σποποβολής του Τμ.Εκπαίδευσης ΓΑΔΑ επισημαίνουν ότι εκτός από κάποια σχολεια της ΟΠΚΕ και του Ναυτικού, δεν έχει πραγματοποιηθεί κανέναν σχολείο συντηρητικής εκπαίδευσης για τους συναδέλφους τους που υπάγονται στη Διοικητική ευθύνη της Αττικής, και περιλλαμβάνει Τμηματα Ταξης, Ασφάλειας Τροχαίας, ΑΔ και Ομάδα Ζ, από τον περαμενο Δεκέμβρη (20/12 2014).

Σύμφωνα με το Ν.3169/2003 ο οποίος έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ (αρ. φυλ. 189 24/7/2003) για την οπλοφορία και τη χρήση όπλων από τους Αστυνομικούς, αναφέρεται η επιβεβλημένη συντηρητική εκπαίδευση του έστολου προσωπικού μετά την έδοδό τους από τη Σχολή της Αστυνομιας, και κατά τη δίαρκεια της υπηρεσιακής τους πορείας σε διάστημα εντός του έτους, σε διαφορετική περίπτωση, ο ένστολος οφείλει να τον παραδώσει στην υπηρεσία του τον οπλισμό του.

“Αρθ1 Η συντηρητική εκπάιδευση, αποσκοπεί στη διατήρηση της ικανότητας του Αστυνομικού στο χειρισμό και τη χρήση των όπλων, και πραγματοποιείται μετά την αποφοίτηση του Αστυνομικού από τη Σχολή, και μέχρι την έξοδό του από την Αστυνομία, σε περιοδικά χρονικά διαστήματα, που δεν απέχουν μεταξύ τους περισσότερο του έτους. Σε κάθε περίπτωση ο Αστυνομικός μπορεί να υποχρεωθεί στην παρακολούθηση ειδικού προγράμματος εκπάιδευση στη χρήση των όπλων, και στη σκοποβολή. Κάθε εκπαίδευση και τα αποτελέσματα αυτης καταχωρούνται στο ατομικό βιβλιάριο του Αστυνομικού.

Αρθ5 Αστυνομικός που για οποιονδήποτε λόγο δεν υποβάλλεται σε συντηρητική εκπάιδευση, ή δεν πιστοποιείται κατ αυτήν η ικανότητά του, δεν επιτρέπεται να κατέχει ή να φέρει πυροβόλο όπλο, αυτό δε που τυχον κατέχει, οφείλει όπως το παραδώσει άμεσα στην Υπηρεσία του.

Όπως σημειώνουν ενδεικτικά Ανώτατοι Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, οι περιορισμένοι οικονομικοι πόροι, δεν επετρεψαν τη δαπάνη κονδυλίων για πυρομαχικά και “καθεις εφό ετάχθη, κρίνει κατά βούληση, και μεριμνεί”.. διευκρινίζοντας ότι ο κάθε Αστυνομικός οφείλει να βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και να εκπαιδεύονται σε θέματα οπλοτεχνικής και σκοποβολης με .. ίδια μέσα(!), να πληρώνει δηλαδή από την τσέπη του τα πυρομαχικά και να εκτελεί βολές σε ελέυθερο σκοπευτήριο. Όπως σημειώνουν οι υπηρετούντες σε αυτές τις Υπηρεσίες, σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχουν την οικονομική δυνατότατα για το βασικό τους εξοπλισμό, αν και πρόκειται ναι για την ασφάλειά τους, δεν πραγματοποιούν βολές σε ελεύθερα σκοπευτήρια, λόγω ..περιορισμένων οικονομικών τους πόρων ..

Το τμήμα Εκπαίδευσης ΓΑΔΑ, στο οποίο υπηρετούν 35ένστολοι εκ των οποίων 25ενεργοί εκπαιδευτές, είχε αποστείλει σχετικά υπομνήματα προς το αρμόδιο τμήμα του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, για προγραμματισμό Σχολείων στο πλαίσιο της συντηρητικής εκπάιδευση για τους Αστυνομικούς, χωρίς πυρομαχικά (σε εικονικά σενάρια προσομοίωσης) Σχολεία τα οποία δεν προγραμματίσθηκαν …μέχρι σήμερα.

Και από τη στιγμή που δεν γίνονται συντηρητικές εκαιδεύσεις στο ένστολο προσωπικό, οι υπηρετουντες εκπαιδευτές Αστυνομικοί, διατίθενται και καλύπτουν άλλες υπηρεσιακές ανάγκες, άσχετες με το αντικείμενό τους, μεταγωγές της Διεύθυνσης Μεταγωγών, στατικές σκοπιές, και ενισχυτικές σε άλλες υπηρεσίες..