Χολαργός: Τροχαίο προκάλεσε υποψήφια οδηγός .. με το νέο σύστημα εξέτασης (ΦΩΤΟ)

Επιβεβαιώθηκε η ανησυχία των εκπαιδευτών αλλά και των εξεταστών οδήγησης για το νέο σύστημα που υιοθέτησε το υπουργείο Μεταφορών στις εξετάσεις οδήγησης.

Στους πρώτους 7,5 μήνες εφαρμογής του νέου συστήματος αξιολόγησης, υποψήφια οδηγό προκάλεσε τροχαίο, ευτυχώς χωρις θύματα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr το ατύχημα καταγράφηκε το απόγευμα της Πέμπτης (23/05) κατά τη διαδικασία πρακτικών εξετάσεων οδήγησης στο Χολαργό.

Η υποψήφια οδηγός κατά τη διαδικασία παρκαρίσματος- προφανώς λόγω άγχους και κακού χειρισμού- και ενώ ήταν μόνη της στο εκπαιδευτικό αυτοκίνητο ανέβηκε στο πεζοδρόμιο, προσέκρουσε την πόρτα οικίας και στη συνέχεια κατέληξε σε κουτί παροχής φυσικού αερίου.

Άμεσα η διαδικασία αξιολόγησης διεκόπη και οι συμμετέχοντες- εξεταστές και εκπαιδευτές οδήγησης- απομάκρυναν από το αυτοκίνητο την υποψήφια. Στο χώρο κλήθηκε η εταιρεία φυσικού αερίου ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο  από την σύγκρουση να υπάρχει διαρροή.

f475a89f-6d61-4a6a-8c6a-7d096e0e9cad

Όπως αναφέρει στο Newsauto.gr ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης κ. Παναγώτης Χαρμής:

«Ατύχημα συνέβη κατά την ώρα των πρακτικών εξετάσεων για την απόκτηση άδειας οδήγησης στο Χολαργό την Πέμπτη 23-5-2019 το απόγευμα.

Συνάδελφοι που ήταν κοντά στο χώρο μου ανέφεραν ότι μαθήτρια εξεταζόμενη για την απόκτηση άδειας οδήγησης στην κατηγορία Β, στο Χολαργό επί της οδού Κορυτσάς, κατά την ώρα της πρακτικής εξέτασης στην δοκιμασία του παρκαρίσματος από λάθος χειρισμό (προφανώς λόγω άγχους) έστριψε αντίθετα το τιμόνι και αντί να παραλληλίσει το αυτοκίνητο με το πεζοδρόμιο το έφερε κάθετα προς αυτό με αποτέλεσμα να ανέβει πάνω σε αυτό, να χτυπήσει την καγκελόπορτα της περίφραξης ενός σπιτιού και την παροχή του φυσικού αερίου. Η καγκελόπορτα έφυγε από τη θέση της και ο μετρητής καταστραφεί.

Επίσης μου ανέφεραν ότι της φώναζαν να πατήσει φρένο αλλά η υποψήφια από το άγχος της επιτάχυνε περισσότερο. Σκεφτείτε τι θα είχε συμβεί αν έβγαινε κάποιος εκείνη τη στιγμή από την οικία που έγινε το ατύχημα ή περνούσε κάποιος πεζός, να λάβετε υπόψη σας ότι ακριβώς απέναντι υπάρχει παιδική χαρά.

Οι κάτοικοι της περιοχής που βγήκαν έξω μετά το συμβάν φώναζαν εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους και την απορία τους τι θα γινόταν αν με την πρόσκρουση έπαιρνε φωτιά η παροχή του φυσικού αερίου.Θέλω να σας τονίσω ότι όσα χρόνια γινόντουσαν εξετάσεις και ο εκπαιδευτής ήταν εντός οχήματος τα ατυχήματα ήταν μηδενικά.

Σύμφωνα με το νέο ν. 4599/2019, ο υποψήφιος οδηγός στο πρώτο μέρος της πρακτικής εξέτασης θα είναι εντελώς μόνος του στο αυτοκίνητο κατά το πρώτο και δεύτερο μεταβατικό στάδιο του νομού την ώρα της εξέτασης στο παρκάρισμα και την οπισθοπορεία με γωνία εντός του αστικού ιστού. Μετά την ολοκλήρωση των μεταβατικών σταδίων δεν θα υπάρχει εκπαιδευτής οδήγησης εντός του οχήματος και στο δεύτερο μέρος της πρακτικής εξέτασης δηλαδή της πορείας εντός του αστικού ιστού.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκπαιδευτών Οδήγησης είχε εκφράσει επανειλημμένως έντονες αντιρρήσεις για την απουσία του εκπαιδευτή από το αυτοκίνητο στον αστικό ιστό κατά την ώρα των εξετάσεων τονίζοντας ότι ο εκπαιδευτής βρίσκεται εντός του αυτοκινήτου και για την πρόληψη τυχόν ατυχημάτων και τη διαφύλαξη της ασφάλειας των υπόλοιπων χρηστών των οδών. Αυτό είχε αναφερθεί και από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας προς τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών μέσω δημόσιου τηλεοπτικού καναλιού.

Ως Ομοσπονδία μέσω email είχαμε ειδοποιήσει τη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών της περιφέρειας Αττικής στις 21 Μαΐου ότι οι εξετάσεις δεν γίνονται σύννομα όπως αναφέρει η νομοθεσία.Το καμπανάκι για δυσάρεστα γεγονότα χτύπησε. Ας το ακούσουν οι αρμόδιοι και να λάβουν τα μέτρα τους πριν συμβεί κάποιο ατύχημα που δεν θα υπάρχει επιστροφή.Εμείς ως κλάδος φωνάζουμε: Κάμερες εντός των εκπαιδευτικών οχημάτων κατά την ώρα της πρακτικής εξέτασης για το αδιάβλητο των εξετάσεων και ο εκπαιδευτής που έχει εκπαιδεύσει τον υποψήφιο και γνωρίζει τις αντιδράσεις του να είναι εντός του οχήματος κατά την ώρα των εξετάσεων.»

Τι προβλέπει ο νόμος

Το νέο σύστημα εξετάσεων πρακτικής οδήγησης σύμφωνα με το νέο Νόμο προβλέπει ειδικά διαμορφωμένες πίστες, κάμερες και μικρόφωνα τη στιγμή που ο υποψήφιος οδηγός είναι μόνος του στο εκπαιδευτικό αυτοκίνητο. Ωστόσο καμία υποδομή δεν έχει υλοποιηθεί και ο υποψήφιος οδηγός βρίσκεται μόνος στο όχημα, με τους εξεταστές να δίνουν εντολές εκτός οχήματος με αποτέλεσμα το οποιοδήποτε λάθος να εξελιχθεί .. σε δυστύχημα.

Να σημειωθεί ότι οι εξετάσεις διεξάγονται σε δημόσιο δρόμο με κυκλοφορια και διερχόμενων τροχοφόρων- οχήματα, δίκυκλα, ποδήλατα- και πεζοί, ηλικιωμένοι, γονείς με ανήλικα και καρότσια με αποτέλεσμα οι πιθανότητες ενός δυστυχήματος να είναι πολύ υψηλές. Με υποψήφιους  οδηγούς που εξετάζονται στο παρκάρισμα ή την οπισθογωνία και βρίσκονται για πρώτη φορά μόνοι τους στο εκπαιδευτικό αυτοκίνητο, αγχωμένοι και στρεσαρισμένοι..