Χίος: Αιφνίδια παραίτηση του Αστυνομικού Διευθυντή Χίου.. λόγω μεταναστευτικού

Επικαλούμενος “προσωπικούς λόγους”, υπέβαλε την παραίτησή του στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, ο Αστυνομικός Διευθυντής Χίου. Ωστόσο ένα έντονο επεισόδιο με αφορμή το μεταναστευτικό φέρεται να προκάλεσε την αιφνιδιαστική απόφαση του Αξιωματικού της ΕΛΑΣ να δηλώσει παραίτηση.

image

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανώτερος Αξιωματικός της ΕΛΑΣ, Αστυνομικός Διευθυντής Ανδρέας Δαμίρης ο οποίος τοποθετήθηκε ως Αστυνομικος Διευθυντής Χιου, είχε αναλάβει το βάρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού με τους χειρισμούς του να κρίνονται τόσο απο την τοπική κοινωνία όσο και από τους υπηρετούντες σε Υπηρεσίες που υπηρετούν στο νησί είτε συνένδραμαν στις ενισχυτικές -για τη διαχείριση του μεταναστευτικού- ως “ισσορροπιστης”.
Ωστόσο η επαναπροώθηση λαθρομεταναστών και η οικιοθελής μεταφορά όσων το επιθυμούν στην Τουρκία που οργανώθηκε χθες (18/05) από τη Χίο στα Αδανα της Τουρκίας, φέρεται να προκάλεσε την αιφνίδια απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή. Καλά πληροφορημενες πηγές σημειώνουν ότι ενώ αρχικά είχε δηλωθεί η επαναπροώθηση 12λαθρομεταναστων μόλις μία 4μελής οικογένεια τελικά ταξίδεψε στην Τουρκία με δική της απόφαση καθώς όπως εξήγησαν η περιοχή τους είχε απελευθερωθει και επιθυμουσαν να επιστρεψουν. Ενηνερωθηκε το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ με Ανωτατο Αξιωματικό στην υψηλή βαθμίδα της Ηγεσίας στην Περιφέρεια ευθύνης του και η ΑΔ Χίου, να επιρρίπτει ευθύνες για άλλη μια φορά στον Αστυνομικό Διευθυντή Χιου για “την μη αποτελεσματική εκπληρώσει της επαναπροώθησης”.
Ήταν και η αφορμή που προκάλεσε την αγανάκτηση του Ανδρέας Δαμίρη, σε βαρος του οποίου ως επικεφαλης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου, στα τελευταια σοβαρά επεισόδια με τις διμοιριες και τους κατοικους της Χίου, εκκρεμει ΕΔΕ στο Πειρθαρχικο Συμβουλιο της ΕΛΑΣ, ο οποιος και υπέβαλε την παραίτησή του στην από ποια επικαλείται “προσωπικούς λόγους”.

image
Ο Αστυνομικός Διευθυντής Χίου, ΑΔ ανδρεας Δαμίρης σε παλαιότερη δήλωση του αναφορικά με το μεταναστευτικό

Από τη στιγμή που διαβιβαστηκε το εγγραφο αιτημα του Ανωτερου Αξιωματικου στο Αρχηγειο της ΕΛΑΣ κι ελαβαν γνωση γινεται προσπάθεια να βρεθεί “χρυσή τομή” .
Όπως σημειώνουν υπηρεσιακοί παράγοντες, “δεν μπορεί να θεωρειται ευθύνη του Αστυνομικού Διευθυντή το γεγονός ότι ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία επαναπροώθησης σχεδόν το σύνολο των λαθρομεταναστών υποβάλλει αιτήματα και μπλοκάρει τη διαδικασία με αιτήματα ασύλου, τα οποία μέχρι να εξετασθούν λόγω όγκου και γραφειοκρατιας οι αιτούνται ασυλο παραμένουν στη χώρα”.
Ενδεικτικά σημειώνεται ότι μόνο στη Χίο σήμερα (19/05) από τα σχεδόν 2600ατομα περισσότερα από 2400 αιτήματα ασύλου βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης.
Μέχρι να οριστικοποιηθεί η οποια απόφαση, Αστυνομικός Διευθυντής Χιου Ανδρέας Δαμίρης τελεί εν αδεία και τα καθήκοντα του αναπληρώνει ο Αστυνομικός Διευθυντής Δημήτρης Αυγερινός.