Χανιά: Στις φλόγες F16- Σώος ο πιλότος

Φωτιά στην πτέρυγα F-16C Block.52+ της 343 Μοίρας  ενώ τροχοδρομούσε προς απογείωση στην 115 ΠΜ. Ο πιλότος διασωθηκε ωστόσο για προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκε στο ΝΝΚ

Μικρής έκτασης πυρκαγιά ξέσπασε (02/11) σε μονοθέσιο αεροσκάφος F-16C Block 52+ της 343 Μοίρας της 115 Πτέρυγος Μάχης στη Σούδα Χανιων, κατά την τροχοδρόμησή του για την ανάληψη επιχειρησιακής αποστολής στο Αιγαίο κατά τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στην πτέρυγα του αεροσκάφους, έγινε αμέσως αντιληπτή από τον πιλότο.  Εφαρμόζοντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ο χειριστής, ακινητοποίησε αμεσα και ασφαλώς το αεροσκάφος, ενώ το προσωπικό της βάσης κατέσβεσε την πυρκαγιά.

Ο πιλότος του αεροσκάφους είναι καλά στην υγεία του, ωστόσο για προληπτικούς λόγους μεταφερθηκε στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης για 24ωρη – τυπική – ππαρακολούθησ.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΑ συγκροτήθηκε επιτροπή, για τη διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος.

Η επιχείρηση στην οποία θα συμμετείχε το αεροσκάφος της ΠΑ το οποίο καθηλώθηκε ήταν σε ανάληψη επιχειρησιακού σχεδιασμού αναχαίτισης Τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο. Οπως έγινε γνωστό, συνολικά επτά αεροσκάφη- δύο σχηματισμοί F-16 των τριών και δύο αεροσκαφών, καθώς και δύο αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 των Ναυτικών Δυνάμεων- τα οποία δεν ήταν οπλισμένα, πραγματοποίησαν τεσσερις παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) στο FIR Αθηνών και δεκαπέντε παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ) στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Όπως σημειώνει το ΓΕΕΘΑ «Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική». Για μία εκ των αναχαιτίσεων αυτών είχε επιχειρήσει να απογειωθεί το F-16C που πήρε φωτιά στην πτέρυγα, ευτυχώς χωρίς ανθρώπινα θύματα”.