ΧΑΝΙΑ- Παλαιόχωρα: Επιχείρηση περισυλλογής λαθρομεταναστών από το ΛΣ.

Νυχτερινή επιχείρηση στελεχών του ΛΣ-  ΕΛΑΚΤ, διάσωσης έξι ναυαγών και περισυλλογής δύο σορών λαθρομεταναστών, βρίσκεται σε εξέλιξη από τα ξημερώματα (13/09) στη θαλάσσια περιοχή Νοτιοδυτικά των Χανίων.

Στις 02.50 (13/09), φορτηγά πλοία που έπλεαν στην περιοχή εντόπισαν και περισυνέλεξαν τους 6 λαθρομετανάστες από τη θαλάσσια περιοχη 90νμ νοτιοδυτικά της Παλαιόχωρας Χανίων, ενώ ενημέρωσαν το θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος.

Από αναζητήσεις στην περιοχή, τα σκάφη διάσωσης του Λιμενικού, εντόπισαν δύο σορούς, ενός ηλικιωμένου και ενός ακόμη παιδιού.

Στην επιχείρηση συμμετείχε ελικόπτερο Super Puma, της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο μετέφερε αρχικά τους λαθρομετανάστες -τέσσερις άντρες, μια γυναίκα και ένα κοριτσάκι-, με κλινική εικόνα υποθερμίας, στην 115 Πτέρυγα Μάχης και στην συνέχεια με δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ διεκομίσθησαν στο Νοσοκομείο Χανίων, όπου παραμένουν σε νοσηλεία.

Από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι Αρχές, διαπιστώνεται ότι τα 8άτομα- εξετάζεται ο αριθμός να ήταν μεγαλύτερος- επιβαίνοντες σε “δουλεμπορικό” σκάφος, το οποίο βυθίστηκε σε απόσταση 300 μιλίων ανατολικά της Μάλτας, με τους ναυαγούς να έχουν παρασυρθεί από τα θαλάσσια ρεύματα, στην θαλάσσια περιοχή όπου εντοπίσθηκαν,  100 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Κρήτης, και περισυνελέγησαν από το πολεμικό αεροσκάφος, στα όρια με το FIR Μάλτας.

Έρευνες εντοπισμού και διάσωσης, πραγματοποιούν και σκάφη της Ακτοφυλακής -Μάλτας, Ιταλίας-, καθώς- ανεπιβεβαίωτες μέχρι στιγμής- πληροφορίες, εκφράζουν ανησυχία για δεκάδες νεκρούς.