Αθήνα: Ευρωπαϊκή επιχείρηση “WERGITON“ και συλλήψεις Σομαλών και υπηκόων Αιθιοπίας για διακίνηση λαθρομεταναστών

Κοινή επιχείρηση των Ευρωπαϊκών Αστυνομιών, με την κωδική ονομασία “WERGITON“, με στόχο τα δίκτυα παράνομης διακίνησης λαθρομεταναστών, κατέληξε με συλλήψεις Σομαλών και υπηκόων Αιθιοπίας στο κέντρο της Αθήνας

Στο πλαίσιο της Αστυνομικής έρευνας, διακριβώθηκε η δράση εγκληματική οργάνωση με τα μέλη της τουλάχιστον από το 2019, να δραστηριοποιούνται σε Ελλάδα και Γερμανία, στην παράνομη προώθηση λαθρομεταναστών από την Χώρα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες με πλαστά ή κλεμμένα ταξιδιωτικά έγγραφα, αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά.

Οι οκτώ αλλοδαποί συνελήφθησαν σε Ομόνοια και Άγιο Παντελεήμονα, από αστυνομικούς του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, καθώς διακριβώθηκε η εμπλοκή τους σε επτά περιπτώσεις παράνομης προώθησης τουλάχιστον δέκα λαθρομεταναστών, αποκομίζοντας από την κάθε παράνομη προώθηση κατ’ άτομο ποσό €5.000. Από τις έρευνες σε οικήματα στην Ομόνοια και τον Άγιο Παντελεήμονα, κατασχέθηκαν€45.000 , ταξιδιωτικά έγγραφα κάρτες επιβίβασης αεροπορικών πτήσεων, φωτογραφίες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα.

Όπως προέκυψε σε βάρος Σομαλού υπηκόου Γερμανίας εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης των Γερμανικών Αρχών, κατηγορούμενος ως ηγετικό μέλος κυκλώματος που συντόνιζε και διοργάνωνε παράνομες προωθήσεις λαθρομεταναστών, καθώς και ως διαχειριστής άτυπου εξωτραπεζικού συστήματος συναλλαγών HAWALA . Ποινική κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία σχηματίσθηκε σε βάρος πέντε Σομαλών για πλαστογραφία, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος καθώς και για κατοχή ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων και εξασφάλιση καταλύματος για απόκρυψη και διευκόλυνση της μεταφοράς λαθρομεταναστών, ενώ για δύο υπηκόους Αιθιοπίας, προέκυψε ότι διαβιούσαν παράνομα στη Χώρα, καθώς στερούνταν παντελών νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, μέλος της εγκληματικής οργάνωσης στην Αθήνα αναλάμβανε τη σύναψη συμφωνιών σε ραντεβού με υποψήφιους για παράνομη προώθηση λαθρομετανάστες, σε καφετέριες αλλοδαπών στο κέντρο της Αθήνας. Σε τουλάχιστον δύο οικήματα τα οποία διατηρούσαν σε Άγιο Παντελεήμονα και Ομόνοια, ως χώροι απόκρυψης των λαθρομεταναστών (safe houses) απέκρυπταν προσωρινά τους λαθρομετανάστες, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με την προμήθεια πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων καθώς και έκδοση αεροπορικών εισιτηρίων. Στη συνέχεια, μέλος του κυκλώματος, ταξίδευε από τη Γερμανία στην Ελλάδα με σκοπό να τους συνοδέψει μέχρι τον τελικό προορισμό τους,  ο οποίος κατείχε γνήσια ταξιδιωτικά έγγραφα συγγενικών συνήθως προσώπων, τα οποία παρέδιδε στους λαθρομετανάστες, για εξαπατήσουν τις Αρχές, παρουσιάζοντας τους ψευδώς με τη μέθοδο Look Alike, ως συγγενείς τους .  Σε ανάλογη περίπτωση στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος οι Αστυνομικοί είχαν προχωρήσει σε συλλήψεις (04/10) Ιρακινού και δύο Αλγερινών οι οποίοι επιχείρησαν να “περάσουν” με πλαστά έγγραφα ζευγάρι κατά δήλωσή τους.. Σύροι.

Προηγήθηκε αστυνομική και δικαστική συνεργασία με έγκριση από το Ειδικό Ανακριτικό Τμήμα Διεθνών Δικαστικών Συνδρομών του Εφετείου Αθηνών, σε συνεργασία με τις γερμανικές Αρχές αποφασίστηκε η διενέργεια Κοινής Ημέρας Δράσης (10/11) στην Ελλάδα, Γερμανία και Σουηδία. Η δράση με πληροφοριακή υποστήριξη από τη Europol, υλοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (ΕΣΕ), σε πανευρωπαϊκή δράση της οποίας ηγείται η Ελλάδα κι αποσκοπεί στην εξάρθρωση οργανωμένων δικτύων διακίνησης λαθρομεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα και σε ευρωπαϊκές χώρες.
Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.