ΑΤ Μοσχάτου: Αρνητικός ο ανήλικος Αφγανός κρατούμενος, στον κορονοϊό

Μεταφέρθηκε για εξετάσεις στο Τζάνειο όπου διαπιστώθηκε ότι είναι αρνητικό στο στέλεχος του νέου κορονοϊού

Ένα -κατα δήλωσή του- ασυνόδευτο ανήλικο από το Αφγανιστάν με εμφανή κλινική συμπτωματολογία και μια  ΜΚΟ που μετακυλίεται τις υποχρεώσεις της με τον πιο ανεύθυνο τρόπο εν μέσω  μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, στάθηκαν αρκετά να προκαλέσουν αναστάτωση και ανησυχία μέχρι να αποδειχτεί εργαστηριακά ότι ήταν μια .. κοινή εποχική γρίπη.

Το βράδυ της Πέμπτης (12/03), ο σκοπός του ΑΤ Μοσχάτου, είδε ένα αυτοκίνητο να εγκαταλείπει μπροστά από το Αστυνομικό Τμήμα έναν νεαρό αλλοδαπό με κλινική εικόνα έντονα συμπτώματα ασθένειας . Στα χέρια του είχε ένα χαρτί στο οποίο κατ απαίτησή της ΜΚΟ “ΜΕΤΑδραση” ζητούσαν να βρουν “κατάλυμα στο ασυνόδευτο ανήλικο” ενώ υπήρχε «υπόνοια προσβολής του από το στέλεχος του κορονοϊού» με τη ΜΚΟ να δηλώνει αδυναμία στέγασης για τον Αφγανό.

Άμεσα ο Αφγανός τέθηκε σε περιορισμό ενώ ενημερώθηκε ο Διοικητής του Τμήματος ο οποίο έδωσε εντολή να ενημερωθεί η Διεύθυνση Πειραιά, και να γίνει επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ σε ακολουθία των οδηγιών που έχει εκδώσει για την προστασία σε υποψία νόσου από τον SARS-CoV-2, δόθηκε εντολή για μεταφορά του ασθενούς στο Τζάνειο Νοσοκομείο. Το πρωί της Παρασκευής (13/03) τα αποτελέσματα της εξέτασης που υποβλήθηκε το περιστατικό βρέθηκε αρνητικό στο στέλεχος του κορονοϊού.

Κατά την εξακρίβωση στοιχείων του Αφγανού, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ανήλικο (ενηλικιώνεται σε μια εβδομάδα) για τον οποίο είχαν εκδοθεί αναζητήσεις, καθώς είχε διαφύγει από δομή Φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων με έδρα τη Λάρισα. Άγνωστο υπό ποιες συνθήκες και διαδρομές εντοπίσθηκε και παρελήφθη από τη ΜΚΟ “ΜΕΤΑδραση”. Οπως προέκυψε κατά την Αστυνομική έρευνα, η νόμιμη εκπρόσωπος της ΜΚΟ  από την κλινική εικόνα του Αφγανού, έκρινε ότι νοσεί από το νέο κοροονοϊό, και επιχείρησε προηγουμένως να τον αναθέσει και σε άλλα Αστυνομικά Τμήματα, από τα οποία της συνέστησαν να τον μεταφέρει σε Νοσοκομείο. Ωστόσο η ίδια αποφάσισε να τον εγκαταλείψει στη μέση του δρόμου έξω από το ΑΤ Μοσχάτου, με ένα χαρτί στα χέρια και να αποχωρήσει.

Από το ΑΤ Μοσχάτου, και μέχρι να εξακριβωθεί η κατάσταση του ασθενούς, εκδόθηκε ανακοίνωση προς τους πολίτες και για το ένστολο προσωπικό

Όπως ενημέρωσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά, «Ύστερα από την αναστάτωση που προκλήθηκε στους συναδέλφους μας με την πιθανότητα, κρούσματος Κορονοϊού σε ασυνόδευτο ανήλικο κρατούμενο του Α.Τ Μοσχάτου-Ταύρου, σας γνωρίζουμε ότι ο κρατούμενος μεταφέρθηκε στο Τζάνειο Νοσοκομείο, υπεβλήθη στις σχετικές εξετάσεις από τους Ιατρούς και απεφάνθησαν ότι δεν χρήζει περαιτέρω ιατρικού ελέγχου. Σε κάθε περίπτωση συνιστούμε σε όλους τους συναδέλφους την προσοχή και την λήψη μέτρων βάσει των οδηγιών που έχουν εκδοθεί».

Από τη Αστυνομική Υπηρεσία του Μοσχάτου, κινήθηκε αυτεπάγγελτα νομική διαδικασία- βάσει των 285 και 259 ΠΚ – κατά της ΜΚΟ και της εκπροσώπου της η οποία παραπέμφθηκε στον Εισαγγελέα (13/03) , καθώς σε καμία περίσταση δεν τήρησε τους κανόνες υγιεινής, και όσα προβλέπονται από τις εγκυκλίου που έχουν εκδοθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης των κρουσμάτων από τον SARS-CoV-2.