Αστυνομικοί σε “παράνομη” έκδοση και προμήθεια πλαστών ταυτοτήτων και διαβατηρίων σε κακοποιούς

Έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, αποκάλυψε τη δράση κυκλώματος με τουλάχιστον έξι Αστυνομικούς κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε Οργανωμένο Κύκλωμα ‘Εκδοσης πλαστών ΔΑΤ και Διαβατηρίων και παράνομες Ελληνοποιήσεις

Κακοποιοί, με βαρύ ποινικό μητρώο για ναρκωτικά, ληστείες και σωματεμπορία, από Αλβανία, λάμβαναν “Ελληνική υπηκοοτητα” και πολυτογράφηση, καθώς “εξέδιδαν” Ελληνικές Ταυτότητες και Διαβατήρια, καταβάλλοντας “παράβολα” από €5.000 μέχρι και €40.000 ανάλογα με το ποινικό μητρώο και το έγγραφο που ήθελαν να αποκτήσουν, ενώ στη συνέχεια μπορούσαν να εκδόσουν επίσημα στοιχεία και να έχουν «νόμιμη» δραστηριότητα. Από την έρευνα, εξακριβώθηκαν  12 περιπτώσεις Αλβανών κακοποιών  οι οποίοι είχαν συλληφθεί στη Γαλλία, την Ισπανία, τη Βουλγαρία και την Ολλανδία για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις, εμπορίας ναρκωτικών, ληστείες και σωματεμπορία καθώς και ποινικοί για τους οποίους εκκρεμούσαν ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψής για διακίνηση ναρκωτικών και traffiking.

Το παράνομο όφελος ανέρχεται από €120.000 μέχρι και €1.000.000

Με σήμα της Ιnterpol, και έρευνα των «Αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ προέκυψε η εμπλοκή τουλάχιστον έξι επίορκων Αστυνομικών οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή σε οργανωμένο κύκλωμα έκδοσης πλαστών ελληνικών εγγράφων.  Η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από συλλήψεις αλλοδαπών κακοποιών στην κατοχή των οποίων η Ιnterpol είχε κατασχέσει πλαστές Ελληνικές ταυτότητες και διαβατήρια.

Όπως προέκυψε, οι επίορκοι Αστυνομικοί- πέντε Αστυφύλακες και Ανθυπαστυνόμος – υπηρετούσαν σε γραφεία έκδοσης διαβατηρίων και τμήματα ασφαλείας Παγκρατίου, Βριλησσίων, Ελευσίνας και τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών, αναζητούσαν τα στοιχεία Ελλήνων του εξωτερικού που δεν είχαν εκδώσει ταυτότητες ή διαβατήρια καθώς και από διαβατήρια τα οποία επέστρεφαν για καταστροφή επικολλούσαν τη φωτογραφία του “ενδιαφερόμενου” . Από την έρευνα προέκυψαν τα στοιχεία Ελλήνων του εξωτερικού από την Αδελαΐδα, Σίδνεϊ, Μελβούρνη, Βερολίνο, Σικάγο και Νοβοροσίσκ.

Κατά την έρευνα προέκυψε ότι το κύκλωμα δραστηριοποιείται από το Δεκέμβριο του 2016. Μέχρι την αποκάλυψη της δράσης τους, είχαν εκδώσει 38 ταυτότητες και 31 διαβατήρια, τα οποία ανακλήθηκαν, με το παράνομο όφελος να ανέρχεται από €120.000 μέχρι και €1.000.000. Στο κύκλωμα εμπλέκονται συνολικά 33 άτομα εκ των οποίων δεκαπέντε ιδιώτες και δώδεκα αλλοδαποί, ενώ έξι είναι επίορκοι Αστυνομικοί. Ένας Αρχιφύλακας από Γραφείο Διαβατηρίων, και Αστυνομικός με ολιγόμηνη θητεία, στο γραφειο του πρωην Αρχηγού της ΕΛΑΣ, για την οποία μόλις περιήλθε σε γνώση του η σχετική έρευνα – καθώς διαρκεί σχεδόν ένα μισή χρόνο- την επανέφερε στην οργανική της θέση. Ενώ ένας ακόμα Αστυνομικός όταν ερευνήθηκε η εμπλοκή του, είχε κριθεί … προφυλακιστέος σε υπόθεση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά για συμμετοχή σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών .

Ο Εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη στους Αστυνομικούς για συγκρότηση και ένταξη σε οργάνωση και παρέπεμψε την υπόθεση σε Ανακριτή. Οι έξι Αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ενώ έχει διαταχθεί παράλληλα ΕΔΕ.