“Οι ασύμμετρες πυρκαγιές το 2007 στην Ελλάδα”

Γνωστά και άγνωστα στοιχεία, παρατίθενται στο βιβλίο «Οι ασύμμετρες πυρκαγιές του 2007 στην Ελλάδα» με την υπογραφή του προέδρου και επίτιμου προέδρου, της Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος. Καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι “οι πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2007 δεν ήταν μια τυχαία σύμπτωση, αλλά ένα οργανωμένο σχέδιο με πολλούς εκτελεστές”..

 

Οι φονικές πυρκαγιές του 2007, αποτέλεσαν το ερευνητικό πεδίο, για τα δύο επιφανή στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, Ιωάννη Π. Σταμούλη και το Νικόλαο Γ. Διαμαντή- πρόεδρος και επίτιμος πρόεδρος, της Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος-, ύστερα από πολυετή έρευνά τους, με την έκδοση του βιβλίου τους, «Οι ασύμμετρες πυρκαγιές του 2007 στην Ελλάδα».

Παραθέτοντας δημοσιευμένα αλλά και αδημοσίευτα στοιχεία από τα πορίσματα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, οι δύο συγγραφείς του βιβλίου, παραθέτουν με ντοκουμέντα και στοιχεία το “επιχειρησιακό σχέδιο δράσης” των εμπρηστών.

Αυτοσχέδιοι εμπρηστικοί μηχανισμοι με πυροδότηση κατά τη διάρκεια της νύχτας, με ενεργοποίηση εξ αποστάσεως από κινητό τηλέφωνο είναι μεταξύ των πιθανών σεναρίων τα οποία αναπτύσσονται με τεκμηρίωση για τις ενέργειες απο τους δραστες των εμπρησμών, το καλοκαίρι του 2007 στην ελληνική ύπαιθρο. Στο βιβλίο παρατίθενται επίσης, αξιολογήσεις και στοιχεία για το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης της Πυροσβεστικής τον Αύγουστο του 2007, όταν οι πυρκαγιές κατέκαψαν την Πελοπόννησο και την Ηλεία.
Σύμφωνα με την ερευνητική μελέτη των δύο στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος (το 2007) τα κίνητρα του οργανωμένου- όπως εκτιμούν- δικτύου εμπρηστών, έχουν ερμηνευτική εξήγηση την οποία παραθέτουν. Παρατίθενται μεταξύ άλλων, η εκδοχή ότι οι εμπρησμοί έγιναν από πυροτρομοκράτες, πράκτορες ξένων κρατών (ΗΠΑ, Τουρκία, ΠΓΔΜ κ.ά.), με σκοπό την αποσταθεροποίηση της χώρας εν όψει των εκλογών που τον «πύρινο» Αύγουστο του 2007 εξήγγειλε ο τοτε Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής (για τις 16 Σεπτεμβρίου 2007), τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, αλλά και με αφορμή την ταχέως προωθούμενη, τότε, στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας στον τομέα της ενέργειας.

Στο βιβλίο παρατίθενται αξιολογήσεις και δηλώσεις εμπειρογνωμόνων, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οπως αναφέρεται στα συγκεντρωτικά στοιχεία που παρατίθενται στο βιβλίο «Οι ασύμμετρες πυρκαγιές του 2007 στην Ελλάδα», “επιστρατεύτηκαν 7.130 πυροσβέστες, 3.000 στρατιώτες, 200 εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος, 21 αεροσκάφη τύπου Canadair και 21 αεροσκάφη PZL και Grumman, δύο ελικόπτερα Super Puma, τρία ελικόπτερα ΒΚ-117, καθώς και 20 αεροσκάφη μισθωμένα από άλλους οργανισμούς και ιδιώτες. Παράλληλα, η Ελλάδα δέχτηκε ενισχύσεις σε εναέρια μέσα και ανθρώπινο δυναμικό από 21 χώρες. Συνολικά 74 άνθρωποι -εκ των οποίων εννέα πυροσβέστες και δύο πιλότοι πυροσβεστικών αεροσκαφών- έχασαν τις ζωές.τους, ενώ κάηκαν 1.500 κτίσματα και 6.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι, και περίπου 2.700.000 στρέμματα πρασίνου να αποτεφρωνονται απο τις φωτιές απο τη χλωρίδα της Ελλάδας.