Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και αμυντικού υλικού της Ελλάδας προς την Ουκρανία

Σε ανθρωπιστική βοήθεια και διάθεση αμυντικού υλικού προχώρησε η Ελλάδα, μετά από έκτακτη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, σε πτήσεις δύο C130 που απογειώθηκαν με τελικό προορισμό της αποστολής τη χώρα της Ουκρανίας

Κατασχεμένο υλικό από την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα μετά από συλλήψεις λαθρεμπόρων διακινητών παράνομων όπλων, είναι το αμυντικό υλικό που απέστειλε η Ελληνική πλευρά σε ανθρωπιστική βοήθεια προς τους  Ουκρανούς.

Πρόκειται για υλικό που είχε κατασχεθεί στα τέλη του 2013 από το πλοίο «Nour-M», το οποίο εντοπίσθηκε ενώ έπλεε ανοιχτά της Ρόδου με προορισμό λιμάνι είτε της Λιβύης, είτε της Συρίας που ήταν σε εμφύλιο μεταξύ του καθεστώτος Άσαντ και των ισλαμιστών του ISIS. Από τις Ελληνικές Αρχές, στα αμπάρια του «Nour-M», το οποίο είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Ουκρανίας, έμμφορτο με πάνω από πενήντα κοντέινερ με στρατιωτικό υλικό ,είχαν κατασχεθεί περίπου 2.000 τυφέκια τύπου kalashnikov, αντιαρματικά – όπλα τύπου RPG18- καθώς και πυρομαχικά, ρουκέτες 122 χιλιοστών G-2000. Από εκτιμήσεις, ως χώρος παράδοσης και τελικός προορισμός του πλοίου ήταν το λιμάνι της Λιβύης, στην οποία από το 2011 είχε επιβληθεί εμπάργκο όπλων όπλων και καυσίμων. Έναν μήνα μετά, στις 11 Δεκεμβρίου 2013, το «Nour-M» το οποίο βρισκόταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Ρόδου, βούλιαξε, «εν μέσω θυελλωδών ανέμων, όταν έσπασαν οι κάβοι του και προσέκρουσε στην προβλήτα του λιμανιού».

Για την αποστολή βοήθειας στην Ουκρανία το πρωί της Κυριακής (27/02) είχε προηγηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου καθώς επίσης μετείχαν, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, και η πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα. Με απόφασή του Πρωθυπουργού, η Ελλάδα ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Ουκρανίας, σε συνεννόηση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, και τους εταίρους της στην Ε.Ε. αποφάσισε να αποστέλλει αμυντικό υλικό με 2 C-130 τα οποία θα αναχωρήσουν για την Πολωνία. Ενώ σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια, συνόδευσε στο αεροδρόμιο ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς.