“Από το A.C.A.B” … στην κατάρριψη της εκτίμησης- “πως ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως οι Αστυνομικοί, είναι κακοί”

Κείμενο γνώμης Αστυνομικού μέλους της “Δ.Α.ΔΑ”*

“Την περασμένη εβδομάδα στην παιδική χαρά είχε παντού ένα νέο γκράφιτι. Η κόρη μου με ρώτησε τι σημαίνει και της είπα ακριβώς. Με ρώτησε ξανά τι σημαίνει και της είπα ότι κάποιοι πιστεύουν πως όλοι οι Αστυνομικοί είναι κακοί άνθρωποι. Στη συζήτηση που ακολούθησε, έδειξε να μην καταλαβαίνει παρόλες τις εξηγήσεις μου, γιατί να πιστεύει κανείς πως ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως οι Αστυνομικοί, είναι κακοί.

Φαίνεται πως τα παιδιά, έχουν γεννηθεί με την καλοσύνη μέσα τους και τις όποιες προκαταλήψεις ή στερεοτυπικές αντιλήψεις, ακόμα και εάν έχουν κάποιες βάσεις αυτές, τους τις εμποτίζουμε εμείς. Και το να προσπαθούμε να τα κρατήσουμε όσο πιο αγνά γίνεται, είναι ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση που θα έπρεπε να θέλουμε όλοι.

Όπως ας πούμε, είναι λάθος να απειλούμε τα παιδιά όταν κάνουν κάποια αταξία, με την κακιά Αστυνομία και τον κακό Αστυνομικό που θα έρθει να τα βάλει φυλακή. Τα παιδιά είναι ανάγκη να ξέρουν πως οτιδήποτε κακό κι αν τους συμβεί – και είναι τόσα κακά που μπορεί να τους συμβούν δυστυχώς – η Αστυνομία θα είναι αρωγός και προστάτης τους, πρώτα και πάνω απ’ όλα.

Λάθος είναι επίσης να μη σοκάρεται μία κοινωνία, από την εν ψυχρώ απόπειρα να καούν κυριολεκτικά ζωντανοί 20 άνθρωποι, ό,τι κι αν είναι αυτοί.

Τα μειωμένα αντανακλαστικά μας ως αντίδραση σε κάτι τόσο τρομακτικό, από την έλλειψη σοκ λόγω συνήθειας, την έλλειψη άμεσης και συνολικής καταδίκης, έως τη μάλλον χλιαρή αντιμετώπιση από τις διωκτικές αρχές τέτοιων περιστατικών, είναι ενδεικτικά του πόσο λανθασμένα αντιμετωπίζουμε μία Αστυνομία που προσπαθεί πολύ, ειδικά τα τελευταία χρόνια και παρά τα πάρα πολλά προβλήματά της, να παρουσιάσει ένα νέο, πιο ανθρώπινο και συνάμα πιο επαγγελματικό σε όλους τους τομείς πρόσωπο.

Ας είναι όμως. Δεν μας φοβίζουν. Συνεχίζουμε”.

Κωνσταντίνος Μητρούδης, Μέλος της Δράσης Αστυνομικών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (“ΔΑΔΑ”)

________

* Το κείμενο δεν έφερε τίτλο στην παράθεση της αρχικής τοποθέτησης.